U utočištu igrača: Sa Noletom i Jankom, princeza i Lulu

Skener 2. jul 201915:48 > 15:51
sport klub

Aorangi park – mesto unutar kompleksa Vimbldona u kojem igrači treniraju i zagrevaju se za mečeve. Struje teniseri i teniserke, treneri i ostali članovi tima, familije igrača, a zuje i brojni novinari.

Među njima i mi, sa centralnim zadatkom hvatanja intervjua posle zajedničkog treninga Novaka Đokovića i Janka Tipsarevića.

Mečevi Krajinovića, Đerea i Jorovićeve zakazani su bili tek za kasnije, pa smo rasterećeno mogli da uživamo gledajući one sitne navike tenisera, vrebajući očima nekoga za intervju ili, jednostavno, ćaskajući međusobno na svežem vazduhu posle ponedeljka u kojem smo mahom bili pred kompjuterima.

Jedna od retkih prednosti TV akreditacije jeste što novinar nema ograničenje provedenog vremena u Aorangi parku, za razliku od onih iz pisanih medija koji moraju da vrate poseban “tag“ posle 40-45 minuta.

Povezano

Prvo što videh po ulasku jeste razigrana Viktorija Azarenka – đuskala je i smejala se, srećna zbog pobede, i ne znajući da joj je Viško talija jer je komentarisao taj meč. Bila je Beloruskinja na području na kojem su ranije bila još dva terena, a sada je to pretvoreno u prostorije u kojima se igrači zagrevaju. Gledamo Novaka kako vežba reflekse, fizioterapeuta kako masira Karolinu Pliškovu dok ona potpisuje neke naručene autograme, koriste se brojne sprave za istezanje, igrači se sa trenerima dobacuju medicinkama. Nešto dalje je natkriveni prostor sa kaučima gde igrači mogu da se opuste i odmore.

“Gofan, Gofan, Gofan, Gofan“, ponovila je jedna Azijatkinja milion puta. I to, izvinite ali moram da kažem, vrlo iritantnom frekvencijom glasa, toliko da je i mučeni David pohitao da se njoj što pre potpiše na “Wimbledon“ kesu i da se fotografiše s njom. Navijači su načičkani oko Aorangi parka na ogradi, koja je tačno uz prolaz za ulazak u igračke prostorije, pa odatle love autograme.

Ulovili su i Šarapovu i Nadala, a Rodžer Federer bio je lepog raspoloženja dok se za svoj meč zagrevao sa Dijegom Švarcmanom. “Excuse me, sir“, obratio se Švajcarcu u prolazu Nikola Mau, na šta se Rodžer nasmejao i potom su nastavili da pričaju na francuskom jeziku.

sport klub

Nećete mi poverovati, ali bio je tu neko ko je izazvao i veću pažnju novinara od Federera – princeza Kejt Midlton. Ne bih je ja ni prepoznao, no mi je Džoni pomogao, ja znam samo onu što je glumila u “Suits“. Kamere su bile svuda oko nje dok je malo gledala treninge, a Džoana Konta sva se usplahirila pozdravljajući je: “Lepo je videti vas opet“. Fonjini je bio znatno manje impresioniran: “Idem da odradim selfi sa princezom“, smejao se.

Tinejdžerka Koko Gof, posle velike pobede nad Venus Vilijams, išla je na trening sa osmehom od uha do uha još nenaviknuta u potpunosti na poglede koji će je pratiti narednih godina. Za to vreme Đoković i Tipsarević već su izašli na teren – kako nam je Janko posle to opisao, bila je “uživancija“. Obojica udaraju u lepom ritmu, udaraju čisto i bliski su prijatelji, pa je trening protekao u opuštenoj atmosferi.

Vajda je jedno vreme nešto objašnjavao Đokoviću u vezi sa forhendom, a potom je preuzeo ulogu servera (stajao je malo iza T linije). Odservirao je as, a Janko je u odlasku doviknuo: “Tako je, bre!“

“Jesam (propratio burno), uvek je šala sa Novakom – njemu je jako teško da mu bilo ko lupi as, pa makar bio i Vajda sa pola terena. Meni je onda drago, pa krene peckanje i prozivanje“, objasnio je Janko.

Posle smo Novaku rekli da Janka baš zabavlja kada broju jedan neko odservira as, na šta se Nole nasmejao:

“Sa Jankom je uvek zabavno trenirati. Izuzetno mi je drag u životu, i privatno i profesionalno, dugo se znamo. Drago mi je što je zdrav“.

I sa Đokovićem i sa Tipsarevićem razgovarali smo o ozbiljnijim, teniskim temama – o narednim suparnicima, a sa Novakom i o Savetu igrača i Džastinu Gimelstobu (pogledajte u video snimcima).

“Sad će on, ja sam onaj što vas je maltretirao pre neki dan“, rekoh Goranu Ivaniševiću dok se Cvija spremao za intervju. “Znam, znam“, nasmejao se Zec, a potom je Cvija pristupio svom poslu i vrhunski ga uradio – pogledajte i razgovor sa Ivaniševićem:

Malo sam vas odveo iza kulisa (imate i InstaLive na Sport klub nalogu), ostatak dana bih ipak proveo gledajući tenis, a vas ostavljam uz…

Crtice iz Londona

– Kad smo jutros izlazili iz kuće, naleteli smo na Dejana Ramadanovića, jednog od trenera na Akademiji Tipsarević koji je ovde sa Ivanom Jorović. “A čujem vas da ste dobro, psujete od ranog jutra“, nasmejao se. Uveravam vas, sve su to dobronamerne psovke kojima se “častimo“, odmila, i Cvija se sasvim dobro uklopio. A uklopila se i mačka Lulu, naša podstanarka koja voli malo da se penje po stolu i da se gosti iz naših tanjira. “Polizala ti je nož“, ocinkario ju je Viško dok sam ja tražio nešto u frižideru, posle čega smo obojica prsli u smeh. Bitno da nam dani veselo počinju.

– Felisijano Lopes objasnio je razliku između uloge tenisera i uloge direktora turnira u Madridu. “Kao direktor mora čovek da obraća pažnju na svaki detalj, svašta može da se desi iznenada – to je moj posao, igrači i sponzori, tamo sam od ranog juta do kasno uveče. To je, zapravo, stvarni život, pošto život tenisera u suštini to nije“, kaže Feli. Poentirao je poslednjom rečenicom.

– Danas sam se konačno setio da uzmem zvanični program Vimbldona. Uvek pročitam šta sve tu ima, ali sada sam imao i poseban razlog – napisao sam tekst o Novaku Đokoviću i moram da priznam da sam prilično ponosan na to (tekst na srpskom jeziku pročitajte OVDE). Onako budalasto, dečje. Pa reko’ da vam se pohvalim.

– “Imaš li dva minuta“ upitah Novaka posle treninga. “Imam i pet, imam ceo dan“, nasmejao se pre nego što smo pristupili gorespomenutom intervjuu. Prethodno smo se šalili sa Miljanom Amanovićem da bi on trebalo da zagradi i Noleta i Janka i Ivaniševića kako nam niko ne bi utekao za intervju. “Novaka je teže pomeriti nego mene, veruj mi“, smeje se Miljan.

– Karolina Voznijacki davala je intervju za dansku televiziju, što je bila idealna prilika da probam da za razgovor „uhvatim“ Dejvida Lija, njenog muža i bivšeg NBA košarkaša. Već smo jednom lepo popričali, ali sada nije imao volje. „Hajde u četvrtak posle treninga, molim te“, Rekoh mu da može i da ću ga naći, tako da navijajte za Karolinu u drugom kolu.

Pozdrav iz Londona,

Saša (@ozmo_sasa)