Ko ovde koga laže?

Skener 3. jul 201913:34 > 13:35
Mike Hewitt Getty Images Sport

Nešto razmišljam... Mnogo sam kilometara prepešačio ovim vimbldonskim stazama i hodnicima. Tone i tone reči izgovorio u mikrofon. Ali nema toliko ispisanih slova. Missing part. To ćemo sad malo da ispravimo. Da se unese malo ravnoteže. I meni će sigurno prijati.

Znate šta, lažem. Direktor mi je rekao da ne bilo loše malo da pišem kad se ukaže prilika. Zato, zaboravite prvi pasus.

Mada, sad bez šale, o Vimbldonu mogu uvek, bilo gde, bilo kako. Jer ovo je planeta za sebe. Ma, drugi univerzum. Samo pomislite da će 9. jula Vimbldon imati 142 svećice na torti! Pa, tada, 1877. godine plamtio je rat između Rusije i Turske, Divlji Bil Hikok dobio metak u glavu dok je držao par asova i osmica, vojska japanske imperije je uništila pokret samuraja Saiga Takamorija…

A u Londonu? U Londonu su u istom trenutku dva gospodina u belom držali rekete u rukama, odigrali prvi poen, sudija je uzviknuo fifteen – love, a publika je zapljeskala. I to je esencija ovog mesta. Vimbldon nije hram tenisa, nego hram života. Bar onakvog kakav bi trebalo da bude. Džek Trbosek? Pa hajte molim vas, on je počeo da švrlja ulicama Londona tek 10-ak godina kasnije. Ne kvarite mi poentu.

Matthias Hangst, Getty Images

Englezi su ozbiljni igrači. Skoro tri četvrtine planete je bilo pod njihovom imperijom. Proširili su jezik u kulturu svuda. Dali su Bitlse, Stonse, Bouvija… Šekspira. Viktoriju Bekam i supruga joj. Železnicu. Viagru (nemam pojma ja, tako su mi rekli). Hokej na ledu (da, da, pre 250 godina, engleski vojnici stacionirani u Kanadi). Tenis? Tenis ne. Ali su ga prisvojili, jer su i tu majstori, da nešto pozajme i onda lukavo i neprimetno proglase kao svoj izum. Istoričari se manje-više slažu da je tenis zapravo nastao na francuskim dvorovima još u 12. veku. Otud, navodno, i naziv sporta – u trenutku kad se igrač spremao da servira, uzviknuo bi Tenez, imperativni oblik glagola držati. Englezi su kasnije tu reč pretvorili u Tennis. Ostalo je istorija. I neka je tako. Možda imaju kompleks više vrednosti, ali su neprevaziđeni čuvari istorije i tradicije. Englez i ako malo laže, laže tako da uživam. Sve najbolje priče su bar malo lovačke.

Zato volim Vimbldon. I, zapravo, zaboravite na drugi pasus. Prvi je tačan. Pisaću ja još malo bogami. Ne lažem vas.