Vilander za SK: Novak demorališe rivale, šanse 51-49

Skener 13. jul 201913:18 > 13:20
Clive Brunskill Getty Images

Sedmostruki Gren slem šampion Mats Vilander kaže za Sport klub da očekuje tesno finale između Novaka Đokovića i Rodžera Federera.

Šveđanin, koji je osvojio sve najveće titule osim Vimbldona, kaže da su obojica imali i padove uprkos tome što igraju izvrsno tokom turnira.

“Mislim da će biti neizvesno, Novak je blagi favorit. Za obojicu je ključno da u najvažnijim momentima igraju najbolje. Zašto to kažem? Možda je to zato što je u pitanju trava, ali čini mi se da su obojica imali uspone i padove. Možda je i do godina, a možda je to i s namerom i zbog iskustva – znaju kada pojačati tempo i kada moraju da igraju dobro. Sada će upravo to možda biti i presudno, prepoznati te trenutke“, počinje Vilander za Sport klub i dodaje:

Povezano

“Kada Rodžer u polufinalu nije napravio brejk na početku drugog seta, stigla je reakcija Nadala. Ipak, to se na kraju ispostavilo dobrim za Federera jer je Rafa pomislio da može da pobedi igrajući stil tenisa na šljaci. Na kraju je shvatio da ne može… Kada je meč izjednačen na 1-1, Rodžeru je uspelo da održi koncentraciju, da igra tenis po instinktu i da ne misli isključivo o pobedi, već o samoj igri“.

U međusobnom skoru je 25-22 za Đokovića, a na pitanje šta će taktički biti ključ finala, 54-godišnji Vilander odgovara:


“Teško je reći. Očigledno je da je servis za Federera najvažniji. Takođe, ako Novak bude dobro servirao, onda će pobediti jer će dobiti mnogo lakih poena. Servira odlično do sada. Mislim da je ovo situacija kada Novak može samo da izađe na teren i da kaže Federer: ‘Pokaži mi šta možeš da uradiš. Ja mogu i ovako i onako, mogu da stojim na različitim pozicijama, mogu da igram slajs ili da udarim bekhend, forhendom mogu i da tražim vinere ili da igram s više spina. Šta god treba da bih igrao na pravi način, a ti Rodžere prvo moraš da mi pokažeš šta ćeš ti da radiš“,
slikovito je opisao Šveđanin.

U duelu sa Nadalom blistao je Federer, ali jedan segment igre posebno se isticao – ritern, pogotovo sa bekhend strane.

“Da, impresivno je što mu je to pošlo za rukom protiv levorukog igrača na travi. Ipak, mnogo će biti drugačije u finalu. Protiv Rafe imaš osećaj da postoje mesta na terenu na koja možeš da pošalješ loptu i da posle ne budeš u nevolji, a Novak zatvara teren toliko dobro, uvek je tu, maltene ti dođe da ga zamoliš: ‘Možeš li da se skloniš, molim te, na putu si mi?“, kaže Vilander i obrazlaže:

 “Rafa daje neka otvaranja, nagne se na jednu stranu više, onda stoji četiri metra iza osnovne linije na riternu, onda udari bekhend slajs… Postoje varijacije u Rafinom pozicioniranju na terenu, a kod Novaka to ne postoji – on je jednostavno tu, izuzetno je brz i to tera protivnika da malo paniči. Kod nekih udaraca čovek pomisli ‘uh, ovaj je bio dobar’, a onda vidi da nije stvorio nikakvu prednost u poenu. To je demorališuće kada je Novak protivnik“.

Za kraj, pitali smo Matsa da prognozira ishod duela za titulu.

“51-49 u Novakovu korist“, zaključio je Vilander za Sport klub.

Finale Đoković – Federer na programu je u nedelju od 15 časova, uz direktni prenos na Sport klubu 2 do završetka trke Formule 1 za Veliku nagradu Britanije. Posle toga, prenos ćete moći da pratite i na SK1.