"Odluka EL ispravna, BBL kao znak normalizacije"

Skener 10. jun 20208:39 > 8:41
Euroleague Basketball via Getty Images

Trener minhenskog Bajerna Oliver Kostić govorio je za Sport klub o nastavku sezone u nemačkom prvenstvu, o protokolu koji sve ekipe svakodnevno prolaze, kako i o odluci Evrolige da suspenduje sezonu.

Na završnom turniru u Minhenu učestvuje 10 ekipa podeljenih u dve grupe, a utakmice prvog i drugog kola pokazale su da će kvalitet košarke biti na prilično visokom nivou. Prve četiri ekipe iz svake grupe obezbediće plasman u plejof, a svakodnevno ćete na Sport klubu i Novoj sport moći da gledate sve mečeve nemačkog košarkaškog prvenstva koje će se igrati sve do 26. juna.

Bajern je u prva dva kola upisao poraz i pobedu, a takmičenje nastavlja utakmicom protiv Getingena. 

 „Što se tiče turnira, mogu vam reći da je za sve učesnike sve novo, sve je čudno. Ne samo zbog toga što igramo u praznoj dvorani, već i zbog toga što smo svi smešteni u jednu dvoranu, izolovani smo od čitavog sveta. Tu su i mere i procedure koje su sprovedene sa ciljem da se obezbedi bezbednost svih učesnika. Ima mnogo stvari koje su nove za nas. Sam osećaj kada idete u sopstvenu dvoranu, a ne idete ni istim putem i ne ulazite na isti ulaz je čudan. Od prvog dana se svi navikavamo na jedan novi košarkaški život, ali smo svi radosni što smo se vratili na teren i onome što najviše volimo da radimo. Nedostaje nam publika, ali dobijamo poruke podrške putem svih mogućih medija. Jedan vid podrške je i to što je organizovano praćenje utakmica iz automobila, tako da su se svi navijači i simpatizeri uključili u to da se košarka što više gleda“, počeo je Kostić za Sport klub. 

On je objasnio i kako je njegov tim podneo udaran talas pandemije, na koji način su igrači trenirali i kako su održavali formu, kao i kako je tekla komunikacija između stručnog štaba i igrača.

Mi smo se sa ukrcavanja za Moskvu i polaska na utakmicu Evrolige protiv Himkija, vratili nazad iz aviona. Tada je suspendovana i Evroliga. Svi smo bili u nekom vrstu šoku, bili smo informisani o tome šta se sve dešava, ko god je imao negde u svetu svoje prijatelje ili familiju, znali smo šta se u toj zemlji dešava. Odmah smo gledali kako da se reorganizujemo i zadržimo neke navike. Nemačka je bila malo drugačija što se tiče mera i procedura. Nama je bilo vrlo brzo omogućeno da mi koristimo svoje prostorije i kapacitete u Audi domu, ali pod posebnim uslovima“, rekao je trener tima iz Minhena i dodao:

„To je sve bilo na dobrovoljnoj bazi, ako igrači žele da rade. I pod specijalnim uslovima da samo po jedan igrač sa jednim trenerom može biti na terenu, odnosno u istom trenutku dvojica igrača i dvojica trenera na po jednom košu jer se tako održavala socijalna distanca„.

Kostić je objasnio i situaciju u vezi sa stranim igračima, s obzirom na to da je za većinu timova upravo povratak Amerikanaca u domovinu predstavljao problem u slučaju da se sezona nastavi.

Svi osim američkih igrača su odlučili da ostanu u Minhenu. Klub se potrudio da se ti igrači i njihove porodice osećaju bezbedno i uradio sve što je po proceduri bilo potrebno. U Minhenu nije bilo nekih drugih restriktivnijih mera osim izolacije u svom domu, sa svojom porodicom. Mere su se razlikovale u Nemačkoj od pokrajine do pokrajine. Postojala je sloboda kretanja u smislu odlaska u neophodnu kupovinu, ali je bilo dozvoljeno i da jedna porodica koja živi u istom domu kao grupa izađe u šetnju do obližnjeg parka, bez kontakata sa drugim ljudima“, istakao je Kostić za Sport klub i nastavio:

Euroleague Basketball via Getty Images

„Te mere su doprinele da se svi osećamo bolje, iako smo svi bili opterećeni tom situacijom i informacijama koje smo stalno dobijali. Bilo je moguće da se čovek makar na neki način kreće, iako je sve bilo obustavljeno. Većina igrača je pristajala da svakog dana provede određeno vreme u dvorani, da radi na sebi, da odrade deo u teretani ili da urade individualni košarkaški trening„. 

Nakon popuštanja restriktivnih mera i laganog povratka na grupne treninge, uz poštovanje svih protokola koje je propisala Vlada Nemačke, košarkaške ekipe u toj zemlji počele su pripreme za nastavak sezone. Zeleno svetlo da organizaciju nastavka sezone prvo je od Vlade dobila fudbalska Bundesliga, što je delovalo motivišuće i za košarkašku ligu, ali i za lige u ostalim evropskim zemljama. 

Fudbal je prvi dobio dozvolu da može da pokrene svoje takmičenje i to je bilo važno i za nas. Zakazan je termin odigravanja prvih utakmica i to je mnogo uticalo na vlasti da dozvole da se konačno krene i sa odigravanjem košarkaškog prvenstva, sa tim što je dat rok da se to završi do 26. juna i dat je rok od tri nedelje da se ekipe pripreme za nastavak, kako bi sve bilo u najboljem mogućem redu“, objasnio je Kostić i dodao:

„Iako deluje da je odluka o nastavku sezone doneta lako i brzo, to je bio jedan proces. Trebalo je da se steknu minimalni uslovi i da se stvori jedan osećaj sigurnosti i bezbednosti. Napravljen je jedan protokol, a za to je bilo potrebno mnogo sastanaka, energije, detalja o kojima je trebalo misliti da bi se sve sprovelo na pravi način. Rizik je sveden na minimum. Nije ta odluka doneta tek tako. Prvo, pandemija je bila u padu, svi parametri su ukazivali na to, virus je bio pod kontrolom. To su bili signali da život može da se vraća polako nazad. Sve to kumulativno su razlozi zašto se došlo do takve odluke. Mislim da je odluka veoma dobra ne samo zbog Nemačke i košarke u Nemačkoj nego zbog igre u čitavoj Evropi. Španija će imati sličan format takmičenja“.

Euroleague Basketball via Getty Images

Četrdesetsedmogodišnji srpski stručnjak je istakao i da je odluka Evrolige da se ova sezona završi bez šampiona ispravna, kao i da je organizatorima bilo teško da naprave takav korak. 

„Naravno da je Evroliga pokušala na sve moguće načine da nastavi takmičenje. Ipak, to podrazumeva ekipe iz različitih zemalja gde je pandemija imala različit efekat. Organizovati takvo takmičenje u ovom trenutku je najteža okolnost. Liga bi morala da odgovori svim zahtevima organizaciono i da se sve svede na najmanji mogući rizik, što je u međunarodnom takmičenju veoma teško. Moralo bi da se omogući svim ekipama da u svojim rosterima koje su imali i tokom sezone, nastave takmičenje. Mislim da je odluka ispravna. Svi smo prvi put u situaciji da sezona mora da se završi na takav način. Međutim, zdravlje je ispred svega, bez toga nema ni košarke. Mnogo je lakše organizovati nacionalno takmičenje. Što se tiče Evrolige, otežavajuće okolnosti su bile jasne i nisu išle na ruku organizatorima. Tako je kako je. Moramo da se suočimo sa realnošću„, objasnio je srpski trener.

„Nadam se da će nemačka liga, a očekujem i španska, biti prvi koraci da se normalizuje sport u celom svetu i da u skorijoj budućnosti možemo da očekujemo i precizan kalendar sledeće sezone„.