Kuzmić za SK: "Ratujem" sa Remarkom

Skener 22. avg 202016:16 > 16:21
Marko Metlas/Euroleague Basketball via Getty Images

On ima svog sobnog druga Marka Jagodića Kuridžu, ali i „ratne drugove“ Eriha Marije Remarka. Ognjen Kuzmić je „povezao“ pripreme Crvene zvezde na Kopaoniku sa čitanjem klasika, koji kroz filozofsku prizmu posmatra rat, život, stradanja...

Kao što je i karijera centra bila turbulentna, da bi konačno bio u mirnoj luci. Do „novootkrivene“ literaturne ljubavi došli smo slučajnim ćaskanjem i „kviz“ pitanjem, šta radi kada nije u košarkaškoj dvorani „Granda“ ili odmara. Usledila je pauza, pa smeh…

Povezano

Dobro ste se dosetili, da odgovor ne bi bio spavam. Upravo čitam ’Tri ratna druga’ Remarka“, kaže Kuzmić u razgovoru za Sport Klub.

Jedna od atraktivnijih zanimacija košarkaša Crvene zvezde, na kopaoničkim pripremama, grupna vožnja žičarom do Pančićevog vrha. I to slobodnim danom, što je za njih retkost. „Lepo je, primetio sam da ljudi i pešače do vrha. A ja? Ma kakvi, još i taj napor ili povreda, taman posla“, ne da se Kuzmić isprovocirati.

Priča teče opušteno, pa opet, leti kroz glavu, otkuda starinska „lektira“ kao izbor jednog 30-godišnjaka, pripadnika kompjutersko-mobilne generacije.

Za sve je kriva ova korona. Da nije bilo vanrednog stanja, koje nam je prekinulo sezonu 2019/20 i, malo više slobodnog vremena, ne bih ’otkrio’ Remarka. Sasvim slučajno tada, do ruke mi je došao ’Crni obelisk’, istog autora. Tako je počelo, a na Kop sam došao sa ’drugovima’“.

Ali, basket „petica“ nema afiniteta samo za „suvu“ klasiku. Da je u književnom „trendu“, nastavlja:

Mnogo mi se sviđa i Norvežanin Ju Nesbe, volim kriminalne zaplete, pa kroz psihološke profile. Čitanje ne forsiram, ali mi prija“.

Da ne bude zabune, nije da nismo pričali i o košarci, rutini hvatanja zaleta za nekoga, koji je u profesionalnom drilu deceniju i po.

Najvažnije je da sam zdrav“, pravi sagovornik uvod, kao da se premišlja kako da nastavi.

sport klub

Neprijatne stvari, kao što je teška saobraćajna nesreća Kuzmića, pre godinu dana, ne pominjemo. Mogla je skupo da košta rođenog Dobojliju, na sreću, ceh je platila „samo“ njegova forma u prvom delu sezone. Pa teška zimska „pozajmica“ FMP, da bi opet u crveno-belo.

Ova virusna pauza je bila preduga za većinu nas. Ostavila je traga, pa mesecima nismo imali one prave, žestoke treninge. Čak i u maju je bilo slično, kada još nismo znali da će se sezona staviti u ’ad akta’. Radiš individualno, ali nije to kao kontakt sa igračima, loptom…“.

Posle 12 dana na Kopaoniku, režima duplih treninga, mikrociklusa, reklo bi se da igrači lakše dišu.

„Mnogo mi se sviđa Kopaonik, dobro mesto za pripreme. Znam to iz reprezentativnog iskustva, kada smo se spremali za Evropsko prvenstvo 2017. E, sad, zimi i ne bih zalazio, priznajem dya nisam neki ljubitelj skijanja“.

Trebalo je vremena da dođemo na ovaj nivo, mada još ima prostora. Stručni štab to radi fantastično, od uvoda u pripreme, preko nešto lakših napora do uobičajenog režima“.

Ovo poslednje podrazumeva i po koje „kilo“ leda oko skočnih zglobova, kako smo često imali priliku da vidimo Kuzmića, na trasi od sale do sobe.

Da ne pričamo da li boli, ma ništa strašno. To je više preventivna zaštita, i ne obraćam pažnju, navikao sam…“.

Posle toliko profesionalnog staža, teško da ima tajni u ciklusu priprema za našeg sagovornika. Misterija ima u sistemu takmičenja u predstojećoj sezoni. Jedino što je poznato, i bez formalne odluke, prazne tribine. A ostalo, teško, još traje ćutanje Evrolige i ABA lige.

Nebojša Čović je „iznenadio“ svoju sportsku familiju na pripremama na Kopaoniku, kraćim boravkom, od jedva 12 sati, od kasnog popodneva u petak do subote pre podne. Predsednik Crvene zvezde, poput kopaoničkog vetra, snimio je večernji trening, prespavao u hotelu „Grand“ i, odvezao se put Beograda.

Pokušavamo da sačuvamo mir, odradimo ove pripreme, najbolje što možemo. Gde bi nam bio kraj kada bi igrači sada razmišljali, klasična kola, turniri, ili nešto treće. To bi bilo samo bespotrebno odvlačenje pažnje. Elem, kada donesu odluku, onda ćemo koju na tu temu… Mada o tome ne odlučujemo“.

Iskusni internacionalac, koji je prokrstario Evropom (Finska, BiH, Unikaha, Huventud, Panatinaikos, Real, plus NBA (šampionski presten sa Golden Stejtom), kao i Zvezdina „družina“ odlučivaće na terenu…

Domaći i regionalni trofeji, to ’napadamo’ kao i sve ove godine. A u Evroligi, što bolji utisak, što više pobeda“.

Do sledećeg treninga, Ognjen Kuzmić „ratuje“ sa Remarkom.