Marković za SK: Blater je kao Tito!

Skener 15. sep 202016:43 > 16:47
Dennis Grombkowski/Getty Images

Pije kafu sa Đanijem Infantinom, dobro poznaje Sepa Blatera i njegovu porodicu, stvoren da poneku progovori kako o aktuelnom, tako i o bivšem predsedniku FIFA.

REUTERS/Robert Zolles REUTERS

Predlažete da idemo danas na druženje s njim? Usvaja se, za Sport Klub govori Dejan Marković, nekadašnji fudbaler (Partizan, Logronjes, Osasuna, Admira, Naters), aktuelni trener u Nacionalnom savezu Švajcarske, koji najpre „načinje“ Blatera i povezuje ga sa Josipom Brozom Titom…

Blater je Titova kopija. Moć, stav, poštovanje… Preslikan Tito. Upoznao sam Sepa, njegovu ćerku Korin, profesorku engleskog, i zeta Dominika, vlasnika restorana u Vispu, pratio na TV brojne svečanosti gde se Sep pojavljivao, bio gost u Ulrihenu, na turnirima u njegovom aranžmanu. Na šta me sve podsećalo? Kao da sam, povodom Titovog rođendana, prisustvovao tradicionalnom sletu na stadionu JNA. Perfektna organizacija, marketing, a tek udvaranje, da ne kažem šlihtanje zvanica, mislim na igrače, trenere, funkcionere… Glava da zaboli samo od pogleda. Blater je, jednostavno, vrteo fudbalski svet oko malog prsta, snagom intelekta i perfektnog poznavanja pet svetskih jezika, učinio mnogo dobrih stvari za fudbal, pokrenuo Afriku, Aziju… Na aerodromima ga je dočekivala limuzina, kojom se, svuda po zemljinoj kugli, vozio na sastanke, ne sa ministrima sporta, već direktno sa predsednicima država… Kad neko toliko dugo ostane na funkciji glavnokomandujućeg, onda… Prevario se, ipak, u jednom – mada je znao da su počeli da ga seku onog trena kada je Rusija dobila organizaciju Svetskog prvenstva, umesto da se povuče, kako su mu savetovali pravi prijatelji, izabrao je drugačiji put. I – pogrešio“, dodaje Marković.

Priča se nastavlja i ide ovako: Brig? Ne, nije briga. Dobro ste pročitali. Dakle, Brig. Švajcarski gradić (dvadesetak hiljada stanovnika), u južnom delu zemlje, na granici sa Italijom, smešten u dolini Gornje Rone, na 700 metara nadmorske visine, uklješten vencima Alpa sa obe strane… Geografija, prijatelji, geografija u koju se svom silinom smestio fudbal. Objasniće Dejan Marković:

Đani Infantino je 1970. rođen u Brigu, ja živim u Brigu. Dok Đani nije bio toliko zauzet obavezama koje nameće funkcija čelnika FIFA, viđali smo se kad navrati iz Ciriha, pričali o mnogo čemu, ponajviše o fudbalu. U poslednje vreme sve ređe dolazi, smanjilo se društvo za stolom u kafiću, sa mnom je i dalje, svakodnevno, gospodin Rinaldo Arnold, najbolji Đanijev prijatelj, javni tužilac. Još nešto: Đani je, po ugledu na Blatera, pre dve godine u Brigu, organizovao turnir, došli su Maradona, Van Basten, Bufon, Mijatović… Brig je, eto, postao poznat upravo zbog Infantina, kao što je i 15 kilometara udaljeni Visp prepoznatljiv po Blateru, čoveku koji je voleo žižu, spletke, stres… Da bi se sad, kad toga više nema, potpuno udaljio od javnosti, noseći svoje 84 godine“.

Rekosmo, napisasmo, Brig je na granici sa Italijom. Zanimljivo je, takođe, da se u vozu, koji iz Domodozola krene u Švajcarsku, priča na italijanskom, od Briga počinje nemački, a posle 20 kilometara ulaze Francuzi. Nije ni potrebno pominjati da sve pomenute jezike govori Dejan Marković, plus španski, engleski i maternji srpski. Valjda se sve podrazumeva, pa i podatak u tom sklopu da Dejanovi naslednici Filip (12) i Stefan (9) plove fudbalskim vodama u Švajcarskoj, dok ćerka Adrijana studira ekonomiju u Madridu.

Sinovi su talentovani za sport, dobro skijaju, bavili su se i borilačkim veštinama, ali, smatram da su pronašli sebe u fudbalu, prodorni su, poseduju finu tehniku, koriste obe noge, ukoliko ovako nastave… Ma, da su živi i zdravi. Lako ćemo za fudbal. Činjenica je, svakako, da se ističu u svojim generacijama, da su prevazišli vršnjake, Stefan je nedavno na jednoj utakmici postigao 11 golova u pobedi 21:0, a bio je dve godine mlađi od ostalih učesnika…“.

Zbog sinova ste odlučili da odbijete ponudu Siona?

Morao bih da putujem i gubim nekoliko sati, ne isplati se, hoću da budem uz sinove, zahvalio sam se ljudima iz Siona, rekavši da u ovom trenutku ne mogu da prihvatim rad sa momcima U19 i U21. Prema tome, ostao sam veran Nacionalnom savezu i angažmanu u mojoj regiji, gde vodim brigu o klincima do 14 godina, živim i radim u odličnim uslovima za treninge i utakmice. Prirodna trava, veštačka trava, osvetljenje, svako selo ima klub, u Brigu su izdvojena četriri miliona evra za tribinu i nove svlačionice… Ima para. Na svakom mestu. Pare su uvod u svaku priču, pare otvaraju i svaki razgovor o koroni, ne kaže se na startu koliko ima novozaražernih i umrlih, nego koliko zemlja gubi para zbog pandemije… Stalno se apeluje i na bavljenje sportom, pogađate šta je razlog, zdrav život smanjuje troškove države. Rekreacija je na visokom nivou, ali, što se elitnog sporta tiče, Švajcarci baš zaostaju za nama, primetno je njihovo lako odustajanje, neko će reći: imaju, pa im se može. Uvukao bih zato i Nemce u ovaj osvrt, Nemce koji imaju poput Švajcaraca… U čemu je razlika? Odgovor je u genima. Nemci, kad im je najteže, postaju najopasniji, najjači, Nemci su gubili ratove, Švajcarci ne znaju šta je rat. Suština”.

REUTERS/Robert Zolles

Federer je ponos, idol, simbol Švajcarske?

Zamislite onda kako je nama Srbima, nastanjenim u ovoj zemlji, kad Novak Đoković pobedi Rodžera Federera? Sigurno je, tvrdim, 10 puta draže, milije, nego vama koji živite u Srbiji. Napred, Nole, legendo, napred, ne menjaj naviku!“.

Volite sport, uživate u sportu, fudbalu posebno, fudbal vam je doneo i pare, fudbal je pisao nezaboravne stranice u karijeri koja je počela u dečačkim danima?

Mogu li da vas iznenadim?“, uzvratio je Marković.

Pokušajte?

Neke stvari otkriću prvi put“.

Šta čekate, krenite u „pucnjavu“…

U startu nešto znano svima koji su tada pratili fudbal. Partizanova generacija do 17 godina, predvođena trenerom Brankom Rašovićem, osvojila je ‘Kvarnersku rivijeru’ i ubrzo pozvana da gostuje u Švajcarskoj, na turniru pod pokroviteljstvom FIFA. Tamo je u sudarima sa dve godine starijim igračima, uspela da se dograbi finala i položi oružje u duelu sa Realom. Proglašen sam za najboljeg strelca tog skupa, trebalo je, objektivno, da mi se dodeli i ono najvrednije priznanje namenjeno igraču turnira, no, kako to obično biva, trofej je otišao u ruke momka koji je pripadao pobedničkom sastavu. Sreo sam se sa Blaterom, pričao s njim nekoliko minuta, čovek je ostavio neverovatan utisak. Sad dolazi ono najvažnije…“.

U vezi sa Blaterom ili je nešto drugo u pitanju?

REUTERS/Robert Zolles REUTERS HPB/

Drugo,drugo…Dakle, usledio je novi turnir. Destinacija Sanderlend. Partizan je u borbi za treće mesto bio bolji od Bajerna – 3:1. Ovoga puta, ono malopre istaknuto da nagradu mora da dobije igrač iz prvoplasiranog tima, prestalo je da važi, meni je uručen pehar. I, nije to najvažnje. Tek nastaje ono pravo. U hotelsku sobu koju sam delio sa Đorđem Tomićem, navratili su emisari Seltika, za njima i predstavnici Mančester Junajteda, da bi predložili da se ne vraćam u Beograd. Mislio sam da se šale, ali, oni su bili uporni da se zadržim u Velkoj Britaniji, navodeći da će, bez problema, da reše papirologiju. A, meni nije padalo na pamet da idem iz Srbije, Partizan je bio moj dečački san, rekao sam Ostrvljanima da je rano za transfer i da uopšte ne razmišljam o inostranstvu. Nekako su shvatili”.

Potera ostalih zaintersovanih klubova se nastavila?

Po dolasku u glavni grad Jugoslavije, zatekao me je, dok sam sa društvom iz Zemuna stajao ispred kuće, telefonski poziv iz Minhena. Nije tada bilo mobilnih telefona, moj otac je izašao napolje i rekao da odmah dođem kući, pošto me zove Zlatko Čajkovski. Nisam ni znao ko je Čajkovski, no, poslušao sam očevo naređenje. Bajern je nudio u to vreme fantastičnih 500.000 maraka. Nisam pristao, iako nisam imao ugovor s Partizanom, nisam imao ni savetnike, pa i da sam imao, ništa se ne bi promenilo, Partizan je bio jedan jedini, Partizan je bio moj izbor. Da je znao isti taj Partizan, koliko ga volim i da razmišljam samo o njemu, sigurno me ne bi sprečio da putujem u Švajcarsku, na novi turnir, iako je organizator izričito tražio da budem u sastavu omladinaca crno-belih, koji su činli Kralj, Tomić, Ramovš, Radinović, Milošević, nešto mlađi Stanojević… Umesto odlaska na turnir, ponuđen mi je stipendijski ugovor, koji sam odbio, uz obrazloženje da i otac može da mi kupi markicu za prevoz autobusom. Partizan je brže-bolje otkucao profesionalni ugovor, imao sam 17 godina.Vrednost ugovora: 24 prosečne plate u državi“.

U devetnaestoj ste napustili Partizan?

Uz obeštećenje od 600.000 maraka. Bogato. Da, otišao sam u Španiju, zemlju koju obožavam – posedujem i špansko dtržavljanstvo. Logronjes i Osasuna ostaju u najlepšoj uspomeni, izvesno je i da ću u Španiji, negde oko Barselone, da provodim penzionerske dane. Život na relaciji Beograd – Barselona. I posete sinovima u Švajcarskoj, sinovima, koji su sad klinci, ali i te kako poznaju istoriju i tradiciju Srba“, rekao je Dejan Marković za Sport Klub.

Čovek iz Briga. Bez briga.