Nova 'normalnost' Premijer lige

Catherine Ivill Getty Images Sport

Početak nove sezone u Premijer ligi doneo je novu 'normalnost', utakmice bez navijača, ali je zato iz kola u kolo broj golova sve veći.

Na dosadašnjih 38 utakmica postignuta su 144 gola, a u poslednja tri kola 121, što je više od četiri gola po utakmici. Računajući i prvo nekompletno kolo, ukupan prosek golova do sada je 3,78.

Takođe, veoma je intersantno da su samo tri od 38 utakmica završene nerešenim rezultatom i da do sada nijedna utakmica nije završena 0-0, a već sedam puta utakmice su ‘došle’ u 7+.

Povezano

Razlog ovako velikog broja golova, svakako je i mnogo veći broj dosuđenih penala. Svedoci smo i da su golmani napravili veliki broj grešaka prilikom dodavanja i igranja u šesnaestercu, mnogo više nego onih ‘klasičnih’ golmanskih grešaka. Novouspostavljena fudbalska moda koju je lansirao Gvardiola još u Barseloni da golman ne ispucava loptu već u svakoj situaciji kombinuje i započinje akciju, došla je na naplatu na početku Premier lige.

Da li je možda rano da se postavi pitanje, da li je ovako efikasna igra na početku sezone postala nova ‘normalnost’? Da li i kako prazne tribine utiču na igrače da nekako igraju drugačije, bez pritiska, opuštenije? Rezultati u drugim evropskim ligama ostali su ‘normalni’ i ne razilkuju se od prethodnih sezona.

Ili možda razlog treba tražiti u načinu igre većine timova u ligi. Ranijih sezona, oni iz vrha tabele su igrali na jedan način, a većina onih iz donjeg dela tabele na drugi, koji je uglavnom bio baziran na defanzivnom stilu. Visoki presing igraju skoro svi timovi i što većem delu utakmice i to je način da lako naterate protivnika na greške. Podrazumeva se i da vaš protivnik igra slično i vas tera na iste takve greške.

Treneri ili menadžeri kao što su Bijelsa, Hazenhitl, Nuno Espirito Santo, Poter, pa i Bilić su treneri koji insistiraju na presingu i napadačkoj igri, što to se podrazumeva kod menadžera timova iz vrha tabele. I sve to nam donosi, za sada, neverovatne utakmice, a neke od prvih 38 su već postale istorijske.

Liverpul ima gol razliku 11-11, Mančester Siti je na 14. mestu (meč manje) i ima gol razliku 6-7, Mančester Junajted ima takođe utakmicu manje i gol razliku 5-11. A maksimalan učinak imaju Everton i Aston Vila! Kakav početak, kakva nova normalnost u najboljoj ligi na svetu!