Aleks nije više klinka i medveđa usluga Medvedevu

Skener 24. maj 202216:14 4 komentara
Sport klub

Makaze u novinarskom žargonu znače sledeće – kasni završetak jednog i rani početak sledećeg radnog dana. Ove makaze bile su oštre, ali prijatne: kući sam stigao oko jedan ujutru, a već u 7.45 krenuo opet pored Parka prinčeva put Rolan Garosa. Uz obavezni sendvič u ruci, samo pekaru menjam, milo mi čim vidim da piše „boulangerie“. Eto i francuske reči za danas.

Koji sat i nekoliko obaveza kasnije, sa svojim kolegama, nalazim se preko puta Aleksandre Krunić. Prošlo je već nekoliko godina kako ispred njenog imena ne pišem „mlada srpska teniserka“, već je 29 godina, kako nam reče, spičila u gu*icu.

Ozmo na šljaci:

Sada je pobedila Kamilu Rahimovu za svoju prvu grend slem pobedu još od Rolan Garosa 2019. godine. Govorila nam je Aleksandra o tome kako menja ponašanje i kako je mirnije, te kako joj je korona promenila pogled na sport i tenis, malo olabavila tenziju.

Uvek sam voleo da razgovaram s Aleks – rečita je, introspektivna, otvorena. Čuli smo već slične priče – okretanje novog lista, drukčije ponašanje, velike odluke itd. Uz sve njene pozitivne osobine, možda je ta ona s kojom je nama smrtnicima najlakše da se povežemo – koliko ste vi puta nešto obećali sebi, pa ipak malo odložili i nikad ne uradili? Koliko puta niste uspeli? Znam da ja jesam, verujem i vi.

Sport klub

Krunićeva iza sebe ima solidnu karijeru – bila je 39. na svetu, igrala i osminu finala slema, a dosad je od turnira zaradila više od tri miliona dolara. I konstantno je u borbi sa sobom, teniskim načinom života i drugim vetrenjačama, tražeći put iz lavirinta. Verujem i nadam se da je ono najbolje tek pred njom – možda top 30, možda proboj opet do druge nedelje slema, možda još jedna titula. Ako i ne bude, u tim borbama se najviše o sebi uči, a to je životna škola koja nema cenu.

Nešto ranije, na terenu nije to bio bogzna kakav meč, ali Krunićeva je odigrala pametno. Kad je protivnica želela da se samouništi, ona nije smetala. Kad je osećala da postoji prilika za napad, koristila je. Slala visoke lopte, slala drop šotove. Jedino je forhend nije služio kada bi prelazila u napad i to su bile jedine situacije kada se frustrirala i gledala ka mestima na kojima su sedeli njen najbolji drug Marko i Olga Danilović.

Igrala je Aleksandra na terenu 13, tako da sam imao i solidan pogled na dvanaesticu, na kojoj se Denis Šapovalov raspadao u meču sa Holgerom Runeom. Od voleja na prvoj brejk lopti koji je otišao maltene preko ograde, pa do brojnih grešaka u ranoj fazi poena.

Dok sam lutao pogledom ka tom terenu, ispod su se dvojica momaka svađali s redarom: „Platili smo ovo, izašlo je dvadeset ljudi, pustite nas unutra“. Nema terena čije tribine nisu pune.

Sport klub

Nagledao sam se svačega s Aleksandrom, jedan njen meč sa Curenko baš u Parizu mi je odneo gomilu nerava, tako da se nisam opuštao sve dok nije završen i poslednji poen. A taj kamen koji joj je pao sa srca bio je skoro pa fizički vidljiv u njenom pogledu posle pobede. Dala je nekoliko autograma, držala telefon praveći selfi s jednim klincem, već tradicionalno se zagrlila s Olgom, a onda zadovoljno izašla s terena.

Lopta autogrami
foto: Saša Ozmo

U istom raspoloženju, i ja sam krenuo ka terenu 11, na kojem je Laslo Đere igrao sa Ričardasom Berankisom. Počeli su Aleksandra i Laslo u isto vreme, odlučio sam se za Krunićevu delom i zato što sam bio siguran u Đereovu pobedu.

Probijali smo se kroz gužvu do terena 11, a usput sam kroz šumu ljudi video kako moj ljubimac Holger propušta meč lopte i trpi brejk u finišu trećeg seta. Zrelo je reagovao i pobedio Šapovalova na kraju sa 6:3, 6:1, 7:6 (7-4). Ako još niste, pročitajte intervju koji smo uradili tokom Srbija opena.

Sport klub

U skladu s mojim očekivanjima, Đere je sigurno koračao ka pobedi nad Berankisom, koji takođe dobar deo vremena provodi trenirajući u Beogradu. Počela je kiša, Đere je srećom uspeo da završi u foto-finišu i da izbegne prekid, a uz teren je budno promatrao Žil Servara, trener Danila Medvedeva.

Vršio je skauting jer je upravo Đere naredni protivnik ruskom teniseru. Medvedev je lako dobio Fakunda Bagnisa, koji bi mogao da bude i kažnjen – daleko je bio od svojih sto posto, povukao se iz Ženeve zbog povrede, ali ček na 62 hiljade evra bio je suviše primamljiv. Logično…

Danil Medvedev
REUTERS/Dylan Martinez

Učinio je time i medveđu uslugu Medvedevu (konačno se stvorila mogućnost da ovo napišem), koji opet nije imao pravi test.

Kada vam predam ovaj tekst na uvid, malo ću da uživam u tenisu, da dam sebi lufta posle makaza.

Mada, znajući sebe, možda skucam još nešto, šta ću kad volEm. Ili jednostavno pročitajte drugačiji način razmišljanja Sebastijana Baeza.

Pre nego što dozvolite da vam pažnja popusti, pročitajte poslednje izdanje crtica iz Pariza.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare