Evropski prvak Inđić za SK: Sarana i Predke – odličan potez!

Aleksandar Inđić
foto: Šahovski savez Srbije

Šahovska reprezentacija Srbije došla je do najvećeg uspeha u istoriji – osvojila je zlatnu medalju na Ekipnom vervopskom prvenstvu u Budvi! Izabranici Miodraga Perunovića u dramatičnom finišu su ispred sebe ostavili selekciju Nemačke, a možda i ključni poen za Srbiju u poslednjem kolu osvojio je četvorostruki šampion države – Aleksandar Inđić.

Veliki intervju koji je Aleksandar Inđić početkom godine dao ekskluzivno za Sport klub, pročitajte NA OVOM LINKU.

Velemajstor iz Pazove je u poslednjem kolu na trećoj tabli crnim figurama bio bolji od Stamatisa Kurkulos-Aditisa i doprineo pobedi Srbije od 3-1.

Povezano:

„Na kraju je ispalo da je drama bila maltene filmska. Pratili smo meč Islanda i Turske jer je od njega zavisilo ko će biti prvi na kraju – Nemačka ili mi. Nama je remi išao na ruku, u suprotnom bi zlato osvojila Nemačka. Takođe, ispalo je ovog puta da je trijumf iz poslednjeg kola protiv Grčke prevagnuo, a u njoj sam i ja zabeležio pobedu. Sve je ulazilo u taj-brejk. Osim što je bila drama na tablama, kako u mojoj, tako i u drugim partijama, turnir nije mogao da bude neizvesniji do samog kraja“, rekao je Aleksandar Inđić za Sport klub.

Poslednja medalja na ovom takmičenju osvojena je 1989. godine, kada je SFR Jugoslavija u Haifi došla do srebra. Bilo je to šesto srebro za Jugoslaviju na ovom takmičenju. Zanimljivo je da su se svih šest puta ispred legendi Gligorića, Ivkova, Matanovića, Ljubojevića i ostalih našli Sovjeti.

Zlato su Srbiji doneli Aleksandar Predke (4½/8 skor na turniru), Aleksej Sarana (6/8), Aleksandar Inđić (5/8), Robert Markuš (4/6), Velimir Ivić (4½/6) i selektor Miodrag Perunović.

„Prvenstveno sam zadovoljan nastupom cele ekipe – od početka do kraja. Čak smo i u jedinom meču koji smo izgubili, protiv Nemačke, najvećim delom izgledali dobro. Pojedinačno, nisam skroz zadovoljan svojim nastupom jer sam izgubio partiju protiv Nemačke i to iz pozicije koja nije trebalo da se izgubi. Protiv Jermenije sam odbio remi zbog ekipe i pokušao sam da pobedim. Srećom, sve se dobro završilo, pa sam umesto tragičara postao delom i heroj. Pohvalio bih celu ekipu i selektora i ne pamtim da smo bolje delovali od početka do kraja“, objašnjava 28-godišnji Inđić.

Šahovska reprezentacija Srbije
foto: Šahovski savez Srbje

Srbija je ostvarila ogroman uspeh, ali Inđić veruje da ovaj tim ima još mnogo toga da kaže.

„Nadam se da će i Šahovska olimpijada sledeće godine biti još jedna proba da se testira ovaj sastav srpske reprezentacije i da se nastavi kontinuitet dobrih igara. Mislim da smo se odlično uklopili, pogoto pošto su ove godine debitovali novi momci koji žive već preko jedne godine u Srbiji i igraju za našu selekciju. I odranije smo se pomalo znali, a sad smo rame uz rame igrali odlično, sarađivali, družili se i nadam se da ćemo tako i nastaviti“, objašnjava srpski velemajstor.

Veliku pomoć Srbiji pružili su i igrači rođeni u Rusiji, koji su na prvoj i drugoj tabli imali teške zadatke. Aleksej Sarana i Aleksandar Predke su dobili srpske pasoše na proleće 2023. godine i počeli da nastupaju za srpsku reprezentaciju. Evidentno, odlično su se uklopili u selekciju koju vodi Miodrag Perunović.

„Ispostavilo se svakako da je dovođenje Sarane i Predkea u reprezentaciju Srbije bio odličan potez. Recimo da je na početku bilo blage skepse – da li takve stvari možda treba ili ne treba raditi… Međutim, momci sada već duže od jedne godine žive u Srbiji i izrazili su želju da nastupaju za naš tim. Pokazali su se odlično i drago mi je što su deo naše reprezentacije“, kaže šampion Srbije.

Aleksandar Inđić
foto: Šahovski savez Srbije

Veliki uspeh u Budvi nesumnjivo će doprineti poboljšanju statusa koji šah ima u srpskom društvu.

„Očekujem da će ova medalja da doprinese skoku popularnosti šaha u Srbiji. I ranije je postojala velika baza šahista koji igraju u klubovima, ligama i koji se takmiče već godinama, a meni je najdraže što je šahovska zajednica prepoznala rezultat i sada sve dočekala uz dosta oduševljenja. A svakako se nadam da će stotine, ako ne i hiljade novih šahista krenuti da uče, da se takmiče i više prate šah. Ranije sam u intervjuima za Sport klub spominjao da je potreban veliki rezultat da bi popularnost porasla. Napokon je došlo i to vreme i drago mi je da sam deo cele te priče“, zaključio je Aleksandar Inđić.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Individualni trofeji

Pored sjajnih rezultata muške i ženske reprezentacije (zlatna medalja i osmo mesto), šahistkinje i šahisti su došli i do velikih pojedinačnih uspeha.

Žene 1. tabla: Teodora Injac – zlatna medalja

Žene rezerva: Tijana Mandura – zlatna medalja

Muškarci 2. tabla: Aleksej Sarana – zlatna medalja

Muškarci 4. tabla: Robert Markuš – bronzana medalja

Muškarci rezerva: Velimir Ivić – zlatna medalja

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare