Be the game changer: Najveća

Skener 29. jun 202213:28 6 komentara
Serena Vilijams
Susan Mullane-USA TODAY Sports

Okliznula se posle šest gemova i morala je da preda meč Alijaksandri Sasnovič. Neće to valjda biti kraj žene koja je vladala Centralnim stadionom Vimbldona i na njemu sedam puta podigla trofej.

Ozmo na travi:

Nadam se da ni poraz od Harmoni Tan neće biti zbogom, ali ako jeste, mnogo je prikladniji – igrački to nije više ta Serena, to je jasno čak i njenoj ćerki Olimpiji, ali u porazu od Francuskinje dobili smo njenu srž: strast sa crtom teatralnosti, karakterističnu mimiku posle loših udaraca, borbu i emocije. I poneku genijalnost, tek da nas podseti zašto je najveća svih vremena.

Često se s razlogom žalimo kako se greške Novaka Đokovića ističu u prvi plan, dok se zanemaruje ili umanjuje sve dobro što radi. Nekada se u našoj javnosti, a bogme i u američkoj, radi slično sa Serenom – iskusila je mnogo nepravdi na svojoj koži dok se probijala, lošeg tretmana i nedovoljnoj zainteresovanosti medija koja nije bila u skladu sa njenim gigantskim rezultatima. Mislim da Đoković i Vilijams na tom nivou i mogu da se povežu, jednom prilikom izjavila je da je „u Novak timu, očigledno“.

Imala je Serena na terenu trenutaka nedostojnih svoje veličine – meč sa Klajsters u Njujorku kada je pretila da će nabiti loptu u grlo linijskoj sudinici (ako je ovako sad ispravno) ili onomad kad se svađala sa Karlosom Ramosom i upropasila prvu grend slem titulu Naomi Osaki. Znala je da bude i ponosna i da ne priznaje grešku.

S druge strane, inspirisala je generacije teniserki i tenisera, borila se za prave stvari i uglavnom bila glasna oko važnih tema za ono što je njoj najbliže – prava žena i pitanja rasizma. Jesam se sada iznervirao kada je odbila da komentariše suspenziju ruskih i beloruskih teniserki i tenisera: možda je i njoj preko glave svega, ali sada je trebalo da se izjasni.

Serena Vilijams
Susan Mullane-USA TODAY Sports/Guliver Images

Kao neko ko emocije gleda kao sastavni, vitalni deo sporta, uvek sam radije birao i da neko pretera, nego da igra poker. Serena je urlicima znala i da uplaši protivnice, ne može me niko ubediti da to nije namerno radila, ali neizmerno poštovanje gajim prema takvoj, skoro pa opsesivnoj želji za nadmetanjem i pobedama. Dok si na terenu, posle je druga priča.

Daleko je od savršene, ali ko je savršen? U porazu od Harmoni Tan, Serena je napokon dočekala da se teniska planeta ujedini i da cela navija za nju, sa svim vrlinama i manama, bez zadnjih namera i zluradih komentara.

Ušla je u petu deceniju života, reći će mnogi „što se bruka“, ali ono nije bilo brukanje, naprotiv – ne igraš godinu dana, dođeš i pogineš u meču koji traje više od tri sata radeći ono što voliš. Hoćemo li je ikada više videti na vimbldonskoj travi?

„Ne mogu da odgovorim na to pitanje sada. Nisam pravila planova, ali ko zna gde ću niknuti“, odgovorila je Serena.

Serena Vilijams
Susan Mullane-USA TODAY Sports /Reuters

Priznala je da je pomisao na US open motiviše. Možda bi mogla da, po poslednji put, zapne i odradi ciklus kako valja, dovede se u pravu fizički formu i omogući sebi još dva-tri juriša na 24. grend slem titulu.

Bila bio labudova pesma iz bajke, ali i bez nje – najveća je.

„Be the game changer“, malo je na svetu onih koji s većim pravo mogu da obuku tu majicu od Serene Džamike Vilijams.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare