Čifsi su sada još bolji, imaju li Baksi rešenje za to?

NFL 3. feb 202113:38 > 14:38 19 komentara
Patrik Mahoms, Trevis Kelsi
Jamie Squire/Getty Images

Kanzas Siti Čifsima je bilo potrebno frustrirajućih 50 godina da stignu do svog trećeg Superboul. A sada, aktuelni šampioni će igrati Superboul dve sezone zaredom.

Ekskluzivno iz Tampe za Sport Klub.

I drugu godinu u nizu Čifsi imaju najbolji napad u NFL zahvaljujući neverovatnoj igri njihove zvezde – kvoterbeka Patrika Mahomsa i sjajnim ofanzivnim umovima glavnog trenera Endija Rida i ofanzivnog koordinatora Erika Bienemija. Čifsi imaju toliko efektivan napad da većina timova u ligi ni nema šansu da ga zaustavi. I ukoliko Bakanirsi žele da pobede u nedelju, moraće da nađu način da uspore taj nemilosrdni napad.

Zašto da ga uspore, a ne zaustave? Zato što ništa ne može da zaustavi ove Čifse. Bili su neustrašivi prošle sezone, a sada su još bolji. Promenili su igru pasovima, distancirali su se od dugih i eksplozivnih akcija koje su zahtevale više vremena za razvijanje ruta i umesto toga su pronašli slabe strane protivničkih odbrana. To je napad učinio više strateškim, pošto je tim osvajao više prvih daunova, ali je dozvoljavao manje sekova. Kao posledica toga, Mahomsovi rejting pasova i procenat kompletiranih dodavanja su samo porasli.

Dok je njihov napad pasovima već godina nemilosrdan, prava evolucija napadačke igre je došla u trčanju. Prošle sezone su Čifsi bili 23. u ligi po pretrpčanim jardama i 20. u jardama po pokušaju. Ove sezone su napredovali do 16. mestu u ukupnom broju pretrčanih jardi i 11. u jardama po pokušajima. To je mali napredak, ali s obzirom na promene kroz koje su Čifsi prošli na poziciji raning beka, pošto je Demijen Vilijams odustao u sezone, a Klajd Edvards-Iler se povredio u 15. nedelji i propustio nekoliko utakmica. Ipak, to dokazuje da su Čifsi ostali najbolji napad lige (u pasovima).

Tom Brejdi, Brus Erijans
Mike Ehrmann/Getty Images

Ali, kako zaustaviti taj napad? Odgovor je: Teško. Srce i duša napada Čifsa je i dalje napad pasovima, a Bakanirsi će morati da stave prioritet na taj zadatak pred subotnji susret. Za Čifse se sve svodi na „biranje otrova“. Ako se posvetite pasovima, Edvards-Iler i očigledno najbolji tajt end u ligi Trevis Kelsi će osvajati jarde i postizati tačdaunove. Ako se fokusirate na zaustavljanje trčanja, Čifsi će se okrenuti Tajriku Hilu i Mekolu Hardmanu koji mogu da idu duboko. Demarkus Robins i Semi Votkins mogu da budu važni faktori, takođe, ali moraju da se oporave do nedelje. Votkins se trenutno oporavlja od povrede lista, dok je Robinson na kovid listi jer je bio u bliskom kontaktu sa berberinom koji je pozitivan na koronavirus.

Ali, Hil i Kelsi igraju na potpuno novom nivou ove sezone. U finalu Američke fudbalske konferencije, Kelsi je imao 13 hvatanja za 118 jardi i dva tačdauna. Hil je dodao osam hvatanja za 172 jarda. Oni su postali prvi dvojac u istoriji NFL koji je na uzastopnim utakmicama prešao barem po 100 jardi u plej-ofu. Takođe su bili ozbiljna pretnja po odbranu Baksa u 12. nedelji, kada su zajedno imali 351 i tri tačdauna.

U ponedeljak, trener Bakanirsa Brus Erijans je izrazio zabrinutost zbog neverovatno složenog napada Čifsa, posebno pošto je analizirao igru nekolicine njihovih glavnih igrača u 12. nedelji.

Morate da pogledate tehniku njihove igre i duele kakve smo imali. Nisam uzbuđen jer ćemo igrati protiv Tajrika Hila, Trevisa Kejsija i Patrika Mahomsa. To je strahovit izazov, ali naši momci će mu biti dorasli“, istakao je Erijans.

Mahoms je u tom prethodnom duelu imao 37 pasova za 464 jarda i tri tačdauna.

Učite iz grešaka i učite iz veoma dobrih stvari“, naglasio je Erijans, „Bilo je nekih dobrih stvari na toj utakmici, tako da imamo na čemu da gradimo igru“.

Tajrik Hil
Jamie Squire/Getty Images

Kada je upitan da prokomentariše neverovatan dvojac koji čine Hil i Kelsi, kornerbek Bakanirsa Šon Marfi-Banting je posebno naglasio njihov talenat, snagu i brzinu.

Kelsi je zaista dobar igrač. Veoma je talentovan. Ima veoma dobrog kvoterberka koji mu dodaje loptu. On čini da se akcije odigraju. Možete da uradite mnogo različitih stvari, ali na kraju dana sve će se svoditi na igru loptom. Naravno da ćemo pokušati da zaustavimo veliki broj igrača, isprobaćemo različite stvari. Jednostavno sve zavisi od situacije, okolnosti i šeme. Ali, ulazimo u utakmicu samouverenu. Idemo u utakmicu spremni da igramo, bez obzira koga moramo da pokrivamo“, naglasio je odbrambeni igrač Baksa.

Neverovatno je brz, ima ozbiljnu brzinu“, rekao je Marfi-Banting o Hilu, „Imam osećaj da mnogi zapravo ne znaju kako da igraju protiv takvog igrača dok ga ne vidite uživo ili protiv sebe. A kada ga vidite shvatite koliko je brz. Razumem zašto mu je nadimak ’puma’“.

Ključ će biti razmišljanje van okvira. Prvi zadatak Brusa Erijansa će biti da zadrži napad Čifsa pored terena, a kontrolisanje sata će biti važno da bi se usporio ritam Kanzas Sitija. Čifsi su tim koji voli da krene brzo, da izmori odbranu rivala da bi potom išao duboko i iskoristio umor odbrambenih igrača.

Kontrolisanje sata bi omogućilo odbrani Tampe da se oporavi, iako je to mnogo lakše reći, nego učiniti. Ali, sa mladim i eksplozivnim sekonderijem, predvođenim Marfi-Bantingom, koji ima po presečen pas na tri uzastopne utakmice u plej-ofu, Baksi bi potencijalno mogli da uspeju u tome. Bakanirsima dobro ide kada su u pitanju sekovi, a u prilog time ide da su bili četvrti u ligi po tom parametru u regularnoj sezoni. Džejson Pjer-Pol i Šakil Bedret su zajedno imali pet sekova u finalu Nacionalne fudbalske konferencije. A bez startnog levog tekla Čifsa Erika Fišera, koji je pokidao Ahilovu tetivu pre 10 dana, nedelja bi mogla da bude izuzetno dug dan za Mahomsa. Sigurno je da Tampa pred sobom nema lak zadatak, ali Baksi definitivno imaju oruđe kojim bi mogli da ga ispune.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare