Čović za SK: Ako ovako nastave, nema više nikakve svrhe

Skener 27. okt 202123:59 29 komentara
Ognjen Dobrić, Nebojša Čović
Srđan Stevanović/Starsportphoto

Prvi čovek KK Crvena zvezda Nebojša Čović, gostujući u emisiji Sportlight na Sport Klubu, govorio je o trenutnoj situaciji u srpskoj, regionalnoj i evropskoj košarci.

Čović ističe da su košarkaši Crvene zvezde prenatrpani gustim rasporedom u ABA i Evroligi i da pod hitno treba reagovati i nešto promeniti, inače više neće biti svrhe igrati regionalno takmičenje.

POVEZANO

Ono što postaje evidentan problem je ogroman broj utakmica. Nije normalno da Zvezda u nedelju ima jednu utakmicu, u sredu drugu, u petak treću, u nedelju četvrtu.

Sad opet ulazimo u ritam: Petak je Alba, nedelja je Mornar u Baru, utorak je Monako, četvrtak je Armani. Ne možete da trenirate, povrediće se igrači. To se odražava direktno na kvalitet igre.

Mislim da nacionalni savezi i FIBA treba da iniciraju razgovore kako bi se kvalitet objedinio. Ovako imate i Evroligu i FIBA ligu, to ničemu ne vodi.

Mislim da bi na taj način mogli da budemo i finansijski mnogo jači. Nadam se da se svi ovi problemi koji se pojavljuju izroditi tu varijantu da se sedne za sto i da se nađe kompromisno rešenje oko jedinstvenih evropskih košarkaških takmičenja.

ABA liga daje mnogo veće mogućnosti nego što ih mi koristimo. Ponovo je ušao taj crv nepoverenja, imali smo jako lošu strukturu direktora lige, komesara. Mislim konkretno na Krešimira Novosela koji se nije snašao na svom poslu. Tu se dobrim delom snašao Žarko Čabarkapa, ali kao sportski direktor nije mogao da se izbori sa problemima.

Mislim da će biti velikih iskušenja sa ABA ligom. Ona donosi određeni kvalitet. Ali moram jasno da kažem: Jedina u regionu koji može da napravi ozbiljnu košarkašku ligu je Srbija. Nastavi li se ovako, nema više nikakve svrhe mučiti se, pogotovo kada igrate Evroligu. Tek nema svrhe da se troše naši novci, kako bi to rekli ovi iz Vojvodine“ jasan je Čović.

Željko Obradović je rekao da ima korektne odnose sa vama. To je pozitivna promena u srpskoj košarci, do sada nismo imali takvu vrstu komunikacije.,

Dok sam bio u FMP, ja sam imao dobro odnose i sa ljudima u Partizanu i u Zvezdi. Ja sam predložio da Željko Obradović bude selektor reprezentacije odmah posle Atine. Duda Ivković je bio selektor u Atini, ali je rekao da više ne može. Onda smo seli Duda, Kićanović i ja i dogovorili se da predložimo da to bude Željko Obradović. Znamo se, ostali smo u korektnim odnosima, videćemo kako će to ići dalje. Dogodio se onaj incident na meču sa Fenerbahčeom kada se on malo naljutio.

Bilo je utakmice i pre toga, ali jedina razlika je što je ovu utakmicu dobila Zvezda. Kakvo je navijanje bilo na onim utakmicama ranije i na ovoj? Maltene isto. Mi nikada nismo organizovali pesmice za bilo koga, niti pravili grupe koje će vređati.

Na primer pesma ‘Izađi, mala’, ja sam to proveravao. To je bila jedna grupica navijača iz Republike Srpske i koja je tu pesmu zapevala, a to se primilo. Znam da mnogi neće verovati, ali tako je.“

Čović je potom skrenuo pažnju na loš odnos prema ženskoj košarci.

„Drago mi je što se dešava animacija te ženske košarke, mada je bruka i sramota ako vi ulažete u muške klubove, evo Zvezda je ove godine tu se nekim budžetom od šest ili sedam miliona, a da za ženski klub ne možete da nađete ni 400-500 hiljada evra. Mi smo evropski šampioni, zar ne?

Takođe, moramo da dođemo do legitimnih trenerskih škola. Mi smo tu izgubili potencijal. Nema baš mnogo onih koji će naslediti dela i rezultate velikih trenera.“

Ima mnogo kafanskih priča, poput one da su fudbalski klub i Zvezdan Terzić doveli Nikolu Kalinića u Zvezdu, da li je to tačno?

To nije tačno, a pravo da vam kažem, kada bi imao ko da kupi abrove i tračeve, kada bi to bio izvozni proizvod, naša privreda bi stajala odlično.

Verovatno se na taj način želi omalovažiti naš rezultat. I moj rezultat, i ovog tima ljudi koji sa mnom rade. Mi nikada nismo krili da smo imali pomoć od države.

Kalinić je došao legitimno kao i svaku drugi igrač, imao je mnogo ponuda, bilo je razgovora i sa Partizanom.

Fudbalski klub je u jednom trenutku pomogao košarkaškom, dajući mu 300.000 evra. Ja sam od novembra 2012. do maja 2014. bio u fudbalskom klubu, uspeo da skinem dugove“ objašnjava Čović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare