Đoković nam je dao razloge da verujemo

Skener 7. jul 202410:52 8 komentara

Prešlo se u vimbldonski režim rada, tako se u najkraćem može opisati igra Novaka Đokovića u pobedi nad Aleksejem Popirinom 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7-3) u trećoj rundi. Mentalno stabilan, Novak je izdržao frustrirajuće dobre servise Australijanca pritom dižući nivo igre kako je meč odmicao.

Pročitajte i:

Ako smo posle druge runde i duela sa Džejkobom Firnlijem imali razloga za brigu, sada sa optimizmom možemo da gledamo u nastavak turnira, i duel s Holgerom Runeom.

Od početka drugog seta, Novak se kretao onako kako smo navikli, brzina reakcije na riternu ponovo je bila u skladu sa njegovim visokim standardima, a možda i najbolji udarac bio je – servis.

Od sredine drugog seta Đoković nije rivalu dozvolio nijednu brejk loptu, a u nekoliko situacija kada je Popirin njuškao brejk prilike i stvarao polušanse, servis je po pravilu bio tu. Uključujući i as na liniju iz drugog servisa za vođstvo 2-1 u setovima, servis koji je protivnik ispratio ironičnim osmehom.

View this post on Instagram

A post shared by Sport Klub (@sport.klub)

I na toj jedinoj brejk lopti sa kojom se suočio u prvom setu, Novak je izvrsno odservirao, ali je potom odabrao pogrešnu cenu onoga što je trebalo da bude rutinska realizacija. To je platio izgubljenim setom, ali ni najmanje nije paničio ni u najkritičnijoj situaciji u meču – brejk lopti u ranoj fazi drugog seta.

Tada je odservirao as (ukupno 19, koliko i Popirin), a onda je počeo da dobija i više dugih razmena, krenuo je da buši Popirina na mreži i da mu neuporedivo bolje čita servis.

Na osnovu svega viđenog dosad u njihovim karijerama, moglo se zaključiti da će Popirin popustiti u četvrtom setu, ali desilo se suprotno – održao je smirenost i koncentraciju servirajući u maniru najboljih igrača na travi.

Novak Đoković
Mike Hewitt/Getty Images

Podsetilo je na momente na prošlogodišnji Đokovićev meč sa Hubertom Hurkačem, kada Novak nije dobijao ni najmanji prozor da zapreti. Utoliko je više peklo propuštenih 0-40 na 5:5, pogotovo ona druga brejk lopta u kojoj se jedino razvila razmena, a Novak napao i pogrešio. Međutim, Đoković ne samo da je na površini ostao smiren, već i stvarno, unutra – rutinski je izborio taj brejk, a tamo pravom merom agresivnosti i defanzive ostavio Popirina bez šansi, Popirina koji je verovatno odigrao svoj najbolji set u sezoni.

U ponedeljak sledi Holger Rune, koji je tradicionalno inspirisan protiv svog uzora Đokovića. Ukupni skor je 3-2 za Novaka, koji je dobio poslednja dva meča, ali nikada nije bilo lako.

Danac nema kontinuitet, najradije bi izbrisao prvih šest meseci ove sezone, ali sada je protiv Kventina Alisa prvi put u karijeri okrenuo 0-2 u setovima. Uz to, ne boji se velike pozornice, inspirisan je, dovoljno, iskusan, a opet rasterećen, što znači da će Đoković tom meču morati da pristupi sa koncentracijom kao da je u pitanju polufinale.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare