Đokovićev kontekst sad je drugačiji

Roland Garros 29. maj 20247:20 22 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Stephanie Lecocq

Kontekst. Izgovorenog, urađenog. Važan je, presudno važan. Tako gledamo i na pobedu Novaka Đokovića nad Pjer-Igom Erberom (6:4, 7:6, 6:4) u prvom kolu Rolan Garosa 2024. godine. U kontekstu.

Da se ista ovakva pobeda, ista od A do Š, dogodila pre godinu dana, niko joj ne bi pridavao ni najmanji značaj. Ma, Nole, ono njegovo malo na startu, ali rutinski.

Jer, kontekst je da je Novak u tom trenutku aktuelni osvajač Australijan opena sa dovoljno mečeva na šljaci i dugačkom istorijom duela u kojima odigra taman koliko treba. Hm, u stvari je i sličan meč bio – Aleksandar Kovačević, koji je dotad šljaku uglavnom viđao na televiziji, takođe ga je doterao do jednog taj brejka. Niko nije obratio pažnju.

NOVAK NA ROLAN GAROSU

Đoković o košarci: Drago mi je da se ex-YU širi i na Dubai

Novak Đoković: Jasno je da su navijali za njega

Novak: Zbog slemova ustajem iz kreveta, Rafa je bio dobar

Sada je kontekst drugačiji za sve – za rivale, navijače, novinare, pa i za samog Đokovića, čiji nivo samopouzdanja – po sopstvenim rečima – nije tako visok.

Rivali su namirisali krv. Ne samo oni koji igraju protiv Đokovića u datom trenutku, već i oni koji gledaju i nadaju se porazu. Te nade sada su realnije – ako su mogli Nardi, Tabilo ili Mahač, zašto ne i… Dopišite sami.

Novak se bori sa svojim sumnjama želeći da se diže iz meča u meč, i da nadoknadi ono što je propustio da uradi u dosadašnjem toku sezone. Da li to može da učini na vreme da postane kandidat za titulu u Parizu? Videćemo, nemamo sada taj luksuz, kao prerhodnih godina, da gledamo daleko u žreb.

“Ne bi me čudilo da sa Karbaljesom Baenom igra četiri i po sata”, poslaće mi poruku vatreni Noletov navijač, uz konstataciju da je Erber dosad ove sezone igrao jedino čelendžere. Kovačevića prošle godine nije tako analizirao.

OZMO NA ŠLJACI

SK intervju: Kažu – vidi „ludu“ Igu, ali njoj daje rezultate

Nadal i Pariz – od zvižduka „glupe publike“ do obožavanja

Lajović: Nostalgija, ljudi navijaju za jednoručne bekhende

Novakovi navijači ne dočekuju više spokojno bilo koji meč, u iščekivanju nekih negativnih vesti ili znakova. Nije Novak hteo da “otvara Pandorinu kutiju”, ali jasno je da mu mnogo šta nije potaman u ovoj godini. I zato je, jednako kao i pobeda, to što je Novak posle na konferenciji bio istinski vedar, nasmejan i dobro raspoložen.

Teniski, solidno je delovao Novak, ali Erber stvarno nije reper, nemoguće je bilo šta ozbiljno zaključiti, analizirati razmene, udarce…

Već Karbaljes bi mogao da bude test, prevashodno fizički, da vidimo koliko je Novak odmakao. Žreb je takav da je umereno uhodavanje moguće, ali igra se mora dizati dodatni već od narednog meča.

“Jesam bio prisutan, zadovoljan sam ponašanjem i mentalnim sklopom na terenu, stezao sam pesnicu… Ali, gde čovek tako da se oseća ako ne na slemu? Zbog slemova ustajem iz kreveta – kada idem na trening, razmišljam šta mogu na slemovima“, izjavio je Đoković.

Da bi se moglo na slemovima, mora se i pre njih, to Nole najbolje zna. Ako je volja tu, novi zalet će se uhvatiti, telo još sluša. A, onda će se vratiti i samopouzdanje i aura, i promeniće se – kontekst.

Meč po meč.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare