Feniks

Skener 20. nov 202221:37 32 komentara
Novak Đoković
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Godina je počela... Znamo kako. Godina se završila – asom, jer je as. Novak Đoković poslao je jasnu i glasnu poruku konkurentima titulom na ATP finalu u Torinu, a u borbi za trofej nije se suočio ni sa jednom brejk loptom i savladao je Kaspera Ruda sa 7:5, 6:3.

Na putu do trofeja, Novak je zabeležio svih pet pobeda – nanizao je Cicipasa, Rubljova, Medvedeva, Frica i sada Ruda – pokupio rekordni ček od neverovatnih 4.740.300 dolara i sa 35 godina je postao najstariji šampion u istoriji završnog turnira.

Pred finale je postojala bojazan zbog napornih mečeva u poslednja dva dana, a ona se uvećala zbog neobičnog Đokovićevog govora tela u ranoj fazi meča. Uprkos tome i uprkos tome što je u jednom trenutku izgubio 14 uzastopnih poena na servis Ruda, Novak je bio neuporedivo bliži brejku u prvom setu.

Ipak, nedostajao je završni udarac, na dve od tri brejk prilike je imao ritern na reketu koji inače vraća u polje, ali tada nije. Novak je sve vreme pritiskao, Rud je još jednom pokazao koliko mu je bekhend postao stabilniji, a Đoković je propustio nekoliko šansi i da izađe na mrežu posle visokih slajsova Norvežanina.

Novak Đoković
Valerio Pennicino/Getty Images

Odolevao je Rud sve do dvanaestog gema prvog seta. Na 30-30 je Novaka malo i sreća pogledala – milimetarski aut Ruda na prvom servisu, pa nec u nastavku poena – a Đoković je poklon primio i pretvorio ga u vođstvo u setovima.

Drugi set bio je pesma – Novak je stajao blizu linije i savršeno se nameštao na svaku loptu. Bilo je i nekih promašaja, ali ne tromih, već energičnih i rezonskih. Menjao je Novak često pravac lopte, sa više odlučnosti napadao po paraleli i forhendom i bekhendom, a to je obično ilustracija velikog samopouzdanja.

U gemu na 2:1, u kojem je pretrpeo brejk, Rud nije učinio mnogo toga pogrešnog, ali kada je Đoković u takvom naletu, nema dovoljno dobre defanzive.

Novak Đoković
Matthew Stockman/Getty Images

Poslednji gem doneo je malo nervoze, čudesan poen od 36 udaraca na 30-30, a zatim i as. Čisto kao suza, ovaj meč svakako je ukus sa kojim bi čovek poželeo da ode na odmor i da se sprema za novu sezonu.

Novak je obeležio jesen na ATP turu. Da, verovatno bi menjao te titule za šansu da osvoji US open, ali i ovako je ispalo divno – Đoković je još jednom dobio potvrdu filozofije po kojoj živi, one da se sve dešava s razlogom. Da je igrao u SAD, sigurno ne bi bio tako svež za završnicu sezone, a ovako je ponovo uzeo titulu koja mu je dugo izmicala.

Sedam godina je čekao Đoković na novu titulu na završnom turniru, a sada je izjednačio Federerov rekord.

Bio je u pepelu Melburna, a sada je feniks sa trofejom u rukama. Najmlađi 35-godišnjak na svetu ide opet u Melburn, ide po desetu.

Dotad – uživaj malo, legendo, zaslužio si.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare