Gde je čovek koji je pobedio Novaka u Melburnu 2018?

Skener 16. avg 202222:00 > 23:06 14 komentara
Novak Đoković Hjeon Čung
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Ulazim u nešto mračniju sobu, ne znam zašto su baš u toj prostoriji zakazali razgovor. Izgleda pomalo mistično na stolici, ali ubrzo mi nudi širok osmeh – jasno je da je stidljiv i da mu engleski nije baš jača strana. Zato je tu i agent, da pripomogne ako treba.

To je slika mog susreta sa jednim od najblistavijih talenata svoje generacije u Melburnu 2016. godine. Tada je izgubio od Novaka Đokovića u prvom kolu.

„Kada sam tek počinjao da se bavim tenisom, zavoleo sam Federera, ali posle mi se više svideo Đoković – pogotovo kada je osvojio svoj prvi Australijan open“.

Dve godine kasnije, u istom tom Melburnu, napraviće svoj ogromni proboj – trebalo je to da bude samo najava velike karijere, ali zasad je nažalost usamljena zvezda, usled brojnih povreda.

Pobedio je Danila Medvedeva u tri seta – Medo tada još nije bio najavljivan kao velika stvar – ali je zato odjeknula glasno pobeda nad Zverevom sa 3-2 u setovima (6:3, 6:0 u poslednja dva). Još glasnije ona nad Novakom Đokovićem – 7:6 (7-4), 7:5, 7:6 (7-3).

Tada se Novak mučio sa laktom, ali igrao je više nego pristojan meč. Bilo bi dovoljno za većinu igrača, ali nosio se s momkom koji je mnogo ličio baš na Novaka – čvrst bekhend, odlično kretanje i anticipacija, uz samopouzdanje na maksimumu. Sve ključne poene je dobio.

Hjeon Čung
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Posle pobede, 21-godišnji Korejac duboko se poklonio. Na korejskom se taj gest naziva “jeol” i time je Hjeon Čung odao priznanje timu i porodici.

Čung je u karijeri osvojio devet čelendžera, kao i Next Gen turnir 2017. godine, ali nema nijedno ATP finale. Godine 2018. igrao je četvrtfinala u Indijan Velsu i Majamiju.

Došao je do polufinala i tu morao da preda Federeru početkom drugog seta. Bila je to mračna najava onoga što će uslediti. Jeste došao do 19. mesta na svetu, ali Čungu telo nije davalo i još mu ne daje mira – stopalo, skočni zglob, leđa.

Pre nekoliko dana, okačio je na instagram snimak laganog prebacivanja. Ništa posebno, ali ipak velika vest – nismo ga videli na terenu od oktobra 2020.

Tenisom je počeo da se bavi sa šest godina uz roditelje, a nastavio je jer je doktor preporučio da bi gledanje u zelenu boju moglo da pomogne njegovom nešto slabijem vidu. Činilo se sudbinski.

Hjeon Čung
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Sada mu je 26 godina, nema rang i grandiozni snovi teško da više mogu da se sanjaju.

Ipak, navijamo iz sve snage za dobroćudnog momka iz Suvona. Ko zna – možda opet vidimo taj bekhend kako pleše po najvećim stadionima, a Karacev dobije konkurenciju za najjače listove na ATP turu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare