Hoće li Đoković igrati u Australiji?

Skener 13. okt 20228:04 104 komentara
Novak Đoković
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

„Jesi ti Ozmo“, upita me juče jedan čovek u parku, dok sam bio na raskrsnici između ljuljaške i jurnjave za loptom. Ozbiljna je to dilema za nekog od 18 meseci, dragi moji. „Jesam“. Nije prošla ni sekunda: „Hoće li Novak igrati u Australiji?“

Znači, počelo je. Pitanje na koje niko u ovom trenutku nema odgovor, ali interesantno je da su već sada počeli da zagrevaju peć za loženje i nove političke igre. Mislio sam da će ovoga puta proći nešto smirenije, ali to nije bilo razumno očekivati: jednostavno, sada su u opoziciji oni koji su za januarski Đoković-fijasko bili na vlasti, i ne mogu da dozvole da stvar prođe tek tako.

Pogotovo kada je ustanovljeno da je Đoković pogodna politička tema – zato iz bivše garniture podgrevaju situaciju nekim nebuloznim izjavama tipa da bi bio „šamar u lice svima onima koji su se vakcinisali“ ukoliko Novak uđe u zemlju.

Novak Đoković
Photo by Diego Fedele/Getty Images

Trabunja se o tome da Đoković želi drugačiji tretman, a u ovoj situaciji bilo bi mu najpoželjnije da ga tretiraju kao „običnog“ čoveka. Renati Voračovoj, češkoj teniserki koja je sa istim medicinskim izuzećem kao Đoković naknadno oterana iz Australije, ponovo je uspostavljena viza.

Najbolje je rekao Tod Vudbridž, čuveni australijski teniser, koji savetuje ljude da ne gledaju na ovu situaciju kroz prizmu emocija i toga da li im se Đoković sviđa kao igrač ili ne. Činjenica jeste da već dugo u Australiji ne važe pravila koja su Novaku predstavljala barijeru prošli put: zapravo, tri nedelje posle završetka Australijan opena, nevakcinisani stranci već su mogli da uđu u zemlju.

Novak Đoković
Photo by Daniel Pockett/Getty Images

Đokoviću jeste – po automatizmu – izdata trogodišnja zabrana izdavanja vize, i sada je na federalnoj vladi da odluči hoće li tu zabranu ukinuti.

Pročitajte i:

Nova administracija sa premijerom Entonijem Albanezeom na čelu trebalo bi da je blagonaklonija prema Đokoviću i uopšte prema celoj situaciji, a i oni tu mogu politički da zarade. Da kažu recimo: „Novak je došao u zemlju sa svim potrebnim dokumentima, to je i prethodna vlast priznala, najmanje što sada možemo da učinimo jeste da ga pustimo nazad“.

Direktor Australijan opena Kreg Tajli izjavio je da turnir neće lobirati u Đokovićevu korist. To sigurno neće činiti javno, ali budite uvereni da Tajli ima svoje kanale i da mu je ta izjava način da ne talasa i da se ne zamera onima od kojih se očekuje i nada da će dozvoliti učešće jednoj od najvećih zvezda turnira čiji je direktor. Devetostrukom šampionu.

Ne talasa ni Novak, ni ne treba. Naglašava uvek da bi veoma voleo da se vrati u Australiju, rekao je da se nada pozitivnim vestima – ništa više od toga ni ne treba. Svašta mu je sigurno stajalo na duši tamo negde u februaru-martu, ali možda se isplati to što je tada progutao knedlu.

Novak Đoković
Photo by Graham Denholm/Getty Images)

Nema objektivnih i zdravorazumskih prepreka da Đoković zaigra u Melburnu sledećeg januara, ali to ne mora mnogo da znači, jer zdrav razum ovih dana ne pobeđuje često.

Svako ko tenis voli, voleo bi da i Novak Đoković zaigra na Australijan openu. Ali kako god da bude, samo nemojte više igranke, odugovlačenja i ostala sr..a, ko boga vas molim.

Može-ne može, pa da idemo dalje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare