I 1 i 10: Dan posle s Novakom Đokovićem (VIDEO)

Skener 30. jan 20236:56 8 komentara
Photo by Kelly Defina/Getty Images

„Može i 0, pa 1“, odgovorio mi je uz smeh Novak Đoković kada su organizatori turnira postavljali brojeve tokom zvaničnog šampionskog fotografisanja. Brzo Noletu radi mozak! Ja sam rekao da paze da umesto 10 (Australijan opena) ne bude 01, ali Novak je očito svestan da od ponedeljka opet može i to jer – opet je broj jedan.

Okupljanje ispred Kraljevske botaničke bašte, jedne od najlepših oaza Melburna, bilo je zakazano za 13.15. Stigli smo pola sata ranije, a tu su već bili verni Novakovi navijači. Njih četrdesetak – neispavani, ali razdragani i srećni, spremni da nam poziraju za fotografije i da zapevaju.

London, Okland, Pančevo, Nju Delhi i još mnogi gradovi, svi sa jednim zadatkom: da još jednom proslave sa svojim šampionom. Nažalost, na zvanični deo nisu mogli, za razliku od nekih prethodnih godina, pošto je ceremonija održana ispred Government House, zvanične rezidencije guvernera Viktorije. Uviđate ironiju?

Šteta, pošto su prethodnih godina navijači samo doprineli da atmosfera bude još lepša. Anabela, unuka moje drage teta Živane – kod koje odsedam već pet godina – mnogo se rastužila što ne može da prođe, ali na kapiji su bili neumoljivi: samo imena koja su unapred odobrena i najavljena.

Međutim, ne bi Nole bio Nole kada bi propustio da se zahvali navijačima. I kada je dolazio i kada je odlazio, izašao je iz kola, fotografisao se, snimao, potpisivao. I zagrlio se sa Anabelom, tako da je stvar ispravljena!

Pročitajte i:

„Želeo bih da iskoristim priliku da se zahvalim našim ljudima koji su došli juče u ogromnom broju, a bili su i van stadiona. Tek sam kasnije shvatio koliko ih je bilo – kada sam video snimke – i želeo bih da se izvinim jer nisam uspeo da im svima posvetim pažnju, dam potpis, slikam se. Znam da je bilo mnogo dece koja su došla, očekujući da će dobiti potpis, i žao mi je što nisam sve postigao. Izvinjavam se. Definitivno, posle onih scena od juče, zaključio sam da nikada nisam imao veću podršku. Na njihovim krilima podrške sam uspeo da osvojim ovaj trofej“, rekao nam je Nole posle.

Nacrtali smo se oko 13.20, ceremonija je trebalo da počne u 13.30, ali znate već da je Ivanišević rekao da Nole zna da zaboravi sat. Nije ga sada baš zaturio, dvadesetak minuta kasnije videli smo ga kako ulazi na zvanični prijem, a onda polako kreće ka nama: bež bermude, zelena majica, trofej u rukama i umorno-spokojni izraz na licu.

Novak Đoković
Photo by Kelly Defina/Getty Images

Obišao je krug i sa trofejom se približavao dok smo mi škljocali i snimali. Jedna gospođa – po svemu sudeći iskusan fotograf – preuzela je glavnu reč. Davala je zadatke Novaku – tri koraka tvoje udesno, ako možeš da sedneš, da podigneš trofej, stavi trofej na broj jedan, nasloni se itd. Naravno, sve uz „molim te“ i šarmantno, tako da je sve bilo kako treba.

„Dopadaju mi se tvoji zahtevi“, našalio se Novak.

Posle desetak minuta poziranja za fotografe (pogledajte na snimku kako je to izgledalo od A do Š), Đoković se pomerio desetak koraka udesno i tu je odgovarao na novinarska pitanja.

Zadnju ložu još nije snimio i tek treba da vidi hoće li ići u Dubai, za Beograd će tek za sedam-osam dana, a otkrio nam je i da se tek oko tri ujutru vratio u smeštaj, posle medijskih obaveza i doping kontrole.

I dobro, kad se sve završilo, šta se mislilo u krevet, sam sa sobom?

„Iskreno, nije bilo neke posebne misli. Pred finale mi je bilo teže da zaspim jer tu ima dosta misli i različitih scenarija, a sinoć se u sekundi desila tranzicija u drugu dimenziju“, nasmejao se Novak.

Novak Đoković
Photo by Kelly Defina/Getty Images

Dao je nekoliko autograma, to je neizbežno, popričao sa jednim starim poznanikom, završio tradicionalni intervju koji vrši jedan od klinaca koji u Australiji trenira tenis, a onda seo u kola i otišao.

Naravno, ne pre nego što je izašao i snimio pozdravni video s navijačima.

Deseta Australijan open titula. Dvadeset i drugi grend slem trofej. Prvo mesto na svetu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare