I cirkus i briljantnost: Živeli, Niče i Stefe!

Skener 3. jul 202212:00 > 12:46 5 komentara
Nik Kirjos, Stefanos Cicipas
Guliver Images

Ušao je Nik Kirjos u glavu Stefanosu Cicipasu i već tada je pobedi. Pre meča je Grk samo pričao o tome kako to ne sme da se desi, kako mora da ostane usredsređen na sebe i svoju stranu terena. I on i Apostolos i Mark Filipusis. Nije uspeo, i na kraju je u drami sa više dimenzija Australijanac slavio sa 6:7 (2-7), 6:4, 6:3, 7:6 (9-7).

Teško je popisati sve, takav je ovo cirkus bio.

– Kirjos u prvom setu urlao zbog greške linijskog sudije: “Šta, samo kažeš ‘izvini’ i sve je u redu? Dajte novog sudiju, zašto ne date novog sudiju? Jednu liniju treba da gleda, brate!” Dvaput su linijske sudije išle do sudije Damijana Dumusoe da prijave psovanje Kirjosa.

– Nakon što je Kirjos osvojio drugi set, Cicipas je zapucao loptu u publiku, a Kirjos je zapenio da se Grk diskvalifikuje: “Dovedite još supervizora! Dovedite ih sve! Neću da igram dok ovo ne istražimo”. Spomenuo je i Novakovu diskvalifikaciju na US openu 2020.

– “Znate li kakva ću sr..a da nagovorim o ovom turniru na konferenciji za medije”, Kirjos u jednom od bezbrojnih izliva… Ne znam ni ja čega – frustracije, razmaženosti, besa…

– Cicipas se žalio da Kirjos zauzima svojim peškirom i mesto za njegov peškir. “Koja je boja moja? Ovaj gospodin je zauzeo pola mog prostora”, ironičan je bio Cicipas.

– Cicipas pogubio konce. Posle servisa Australijanca ispod ruke, Grk je iz sve snage udario loptu i dobio drugu opomenu, oduzet mu je poen. Posle je rekao da je ciljao Kirjosa, ali da ga je promašio.

– Cicipas izgubio glavu i počeo namerno da gađa Kirjosa loptom kad god mu se ukazala prilika. I on je tražio supervizora zbog Kirjosovog ponašanja.

U pauzi svega ovoga, igrao se i neki tenis. Ne neki, spektakularan. Obojica su bili odlični u važnim poenima, ali je, verovali ili ne, Kirjos bio konstantniji. Njegov servis je stvarno nezaustavljiv.

Na kraju ludila je s razlogom Kirjos gestikulirao da ima m..a. Pokazao ih je. Probao je da spusti loptu u izjavi na terenu.

Ozmo na travi:

“Ovaj sport je frustrirajući, ja to znam. Mnogo ga poštujem. Volim ga i blizak sam s njegovom braćom“, izjavio je Kirjos.

Nije dugo potrajalo. Peti set možda nismo dobili na terenu, ali jesmo na konferencijama za medije. Cicipas je rekao da je Kirjos siledžija i da maltretira protivnike, te da je verovatno bio i siledžija u školi.

„Ima dobre osobine, ali i veoma zlu stranu svoje ličnosti“.

Iz pozicije pobednika, i nekoga ko je u sva četiri dosadašnja okršaja pobedio Cicipasa, Australijanac je bio samozadovoljan pred novinarima.

„Možda bi trebalo prvo da nađe način da me pobedi, pa da se onda bavi svime drugim“.

Rekao je Kirjos i da je Cicipas „mekan“ ako dozvoljava da ga tako lako poremeti sve što se dešava. Tu je u pravu, ali to ne opravdava ono što on radi – psovao je i vređao sudije, a kada njemu neko nešto dobaci sa tribina, prvi je koji će da kuka „nepoštovanje!“

„Danas je samo on pravio cirkus. Ima neke ozbiljne probleme. Ja se dopadam ljudima u svlačionici, on ne“, rekao je Kirjos, kojem se nije dopalo ni mlako rukovanje Grka:

„Nikada nisam tako pružio ruku, pa ni kada sam bio diskvalifikovan protiv Ruda“.

Kako promišljati sve ovo? Šta god ko pričao i i uprkos na momente sramnom ponašanju obojice, bila je to vrhunska zabava. I znalo se da će biti – pres-loža je bila puna, a lista čekanja kao da je u pitanju finale, to dovoljno ilustruje kakva su očekivanja od ovog meča bila.

S druge strane, mnogi će se pitati da li je cena previsoka, teniski čistunci možda nisu spremni za takve dodatne začine jednom meču. Bilo je toopasno poigravanje granicama, ali takvi mečevi se pamte i prepričavaju – u jednom trenutku je energija bila takva da bi čovek pomislio da će ostaviti rekete i početi da se svađaju.

I, uz sve navedene ispade, ponovo je tenis bio briljantan. Četvrti set je Cicipas trebalo da dobije, ne mogu tek da zamislim kakav bi peti bio ludilo. Ali džaba, dovukao ga je Kirjos na teren u kojem se on najbolje snalazi…

Da zaključimo: momci, živeli, neka bude još ovakvih mečeva!

P. S. Na terenu samo četiri, ali doterali smo i do šest setova. Dan posle, Cicipas je okačio fotografiju uz natpis: „Daj čoveku masku i on će postati ono što stvarno jeste“. Inače, to su reči poslednje tetovaže Nika Kirjosa.

P. P. S. Niče, nemoj da ti padne na pamet sad da ispadneš pre polufinala.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare