Ivanišević za SK: GOAT? Ako su brojevi tu, teško je poreći

Skener 1. mar 202115:55 > 16:40 20 komentara
Đoković Ivanišević
REUTERS/Asanka Brendon Ratnayake

Više od nedelju dana posle titule Novaka Đokovića u Melburnu, njegov trener Goran Ivanišević podelio je pozadinu „najslađe pobede“ uz sve pritiske s kojima se njegov učenik suočavao, i proglasio je Novaka jednim od mentalno najčvršćih sportista na svetu.

Bio je to trnovit i neobičan put, ali je ishod bio umirujuće poznat – Novak Đoković deveti put osvajač je Australijan opena.

Novakova 18. grend slem titula

Mnogo toga dogodilo se pre i u toku turnira, tako da je bilo potrebno nekoliko dana da se misli priberu kako bismo se hladne glave osvrnuli na prvi veliki turnir u sezoni.

Goran Ivanišević radi s Đokovićem od Vimbldona 2019, ali tada je bio prisutan samo prve nedelje i ne računa sebe kao nekog ko je toj tituli doprineo. „Oh, ovu računam“, rekao mi je posle prošlogodišnjeg finala u Melburnu i pobede Đokovića nad Dominikom Timom.

A tek ovu što računa, s razlogom. U intervjuu za Sport klub Ivanišević objašnjava zašto nedavni trofej smatra jednim od najvrednijih u dosadašnjoj Novakovoj karijeri, osvrnuo se na Đokovićev poboljšani servis, proces oporavka od povrede tokom turnira, kao i na kalendar do kraja sezone, ali i Novakove karijere. Govorili smo i o potencijalnom revanšu s Nadalom u Parizu, Federerovom povratku itd.

Teksaški masakr motornom testerom – tako su mediji tretirali Novaka

Novak Đoković
Photo by Matt King/Getty Images

Prošlo je više od nedelju dana otkad je Novak osvojio svoj deveti trofej u Melburnu. Sad kad se prašina slegla, koji su osnovni utisci sa Australijan opena?

Lično, kao Novakovom treneru i njegovom navijaču, ovo mi je najslađa pobeda. Novak bi verovatno naveo Rolan Garos 2016. ili prvi Vimbldon, ali za mene, posle godine u kojoj su ga mediji masakrirali iz svih mogućih oružja… Osećaj je zaista dobar.

*9. 18.

Bilo je neobično, nešto tako nismo iskusili ranije – 42 dana u Australiji, karantin, povreda, publika koja odlazi usred meča zbog policijskog časa, sumorna atmosfera nekoliko dana i onda savršeno Đokovićevo finale sa svakog aspekta.

Spomenuli ste sad to da mediji masakriraju Novaka već godinu dana, a tokom turnira Đoković nam je rekao da se „njegove greške manje praštaju u poređenju s nekim drugim sportistima“. Zbog čega on ima takav tretman u medijima?

Sve je počelo od Adrija tura – mnogi su ga i pre prozivali, ali nikada kao u poslednjih godinu dana, ovo je kao da gledam Teksaški masakr motornom testerom, ha-ha-ha. Zašto je to tako? Zbog njegovog porekla, na ljude s Balkana uvek se drukčije gleda. Takođe, Novak se ne plaši da otvoreno kaže šta misli i da se bori za ono u šta veruje. Svi su jedva dočekali ono sr..e koje mu se desilo na US openu. Pa se u Australiji zauzeo za kolege i opet – hajde da udarimo na Đokovića. Jedini on govori, ostali ćute. Tokom moje karijere mnogi su igrači radili razne stvari, ali niko nije bio tretiran na taj način kao Novak.

I onda, kao šlag na torti… Kako da kažem? Najperfidnije, zapravo najtužnije bile su one optužbe da glumi povredu. Zašto bi zaboga to radio? Zašto bi najbolji teniser na svetu izmislio povredu, pa još u trenutku kad vodi 2-0 u setovima?! Kada je neki drugi vrhunski igrač povređen, proglašava se herojskim činom to što je izašao na teren, ali kad je u pitanju Novak, onda je posredi gluma.

*Slučaj Đoković: Logično – povedeš 2:0 i simuliraš povredu

On nekako uspeva da se izbori sa svime time. I povreda se desila u trećoj rundi, nije kao da je bila završnica turnira. Ne, bile su mu potrebne još četiri pobede, i to ne nad nekim nepoznatim teniserima. Raonić, pa Zverev. U redu, Karacev, ali ni on nije došao slučajno do polufinala. I na kraju Medvedev, koji je bio najbolji na svetu u poslednja tri meseca. Jednostavno – neverovatno.

Novak je jedan od mentalno najčvršćih sportista na svetu

Đoković je rekao novinarima da je deset sati svakog dana provodio u oporavku i na terapijama. Kako se sve to odvijalo iz vaše perspektive?

Uli (Ulises Badio, Novakov fizioterapeut) je stvarno čudotvorac. Na svom stolu bi svaki put uspeo da ga spremi, uzimao je i tablete protiv bolova, nije trenirao između mečeva, tako da je zagrevanje onda pred mečeve bilo malo duže. Ipak, ništa od toga ne bi vredelo da Novak nije tako mentalno jak. Nikada nisam upoznao stenu kao što je on, mislim da je jedan od najčvršćih sportista na svetu, ne samo tenisera. Kada ga svi otpisuju, on nekako nađe novi izvor energije i vidim koliko truda ulaže u to i koliko komplikovano može da bude.

Posle povrede, bio sam tu kada su mu doktori rekli šta se dogodilo i koji su rizici ako nastavi da igra. Rečeno mu je da bi moglo da se pogorša, ali on je doneo svesnu odluku i rekao: „Uradiću šta god je potrebno da osvojim ovu titulu“. Držali smo se istog rituala svaki dan, sve se vrtelo oko terapije i na kraju je u poslednja dva meča osećao minimalni bol, pogotovo u poređenju s duelima s Raonićem i Zverevom.

Novak Đoković
Photo by Matt King/Getty Images

Novak je jednostavno jači od svih i ljudima je to teško da prihvate. Njegov um je toliko jak, veruje u svoje mentalne vežbe, u metode opuštanja, time je uspeo i da umanji bol koliko god je to fizički bilo moguće. I uz pomoć tableta protiv bolova takođe.

Novak je isključivo bio koncentrisan na titulu od trenutka kad je kročio u Australiju. Sad ima 18 grend slem titula, verujem da će Rafa uzeti barem još jedan Rolan Garos, tako da je bilo važno da Novak održi korak. Trka je otvorena i biće zanimljivo.

Kakva je bila vaša uloga tokom tih beskrajnih terapija, kako ste vi pokušali da pomognete u tim nesvakidašnjim okolnostima?

Moja uloga tada je bila da budem pozitivan i da učinim da se Novak opusti. Mi imamo svoje društvene igre, trudili smo se da Novak ne razmišlja o povredi i da misli o mečevima tek onda kada je vreme za to. Nema razloga da se stvara dodatna tenzija.

Preciznost je ključ Novakovog servisa, i to što je spreman da sluša

Novak Đoković
Photo by Cameron Spencer/Getty Images

Na konferenciji za medije posle turnira rekli ste da je Novakov servis ranije bio potcenjen. Zašto?

Novaka su povezivali s drugim aspektima igre – njegovo ime bilo je sinonim za fizičku spremu, mnogi su ga poredili sa video igrom u smislu da će se lopta vratiti koji god udarac da odigraš. Istina je da mu se servis poboljšao u prethodne dve godine, ali ako pažljivije pogledate njegove velike mečeve u poslednjih šest-sedam godina, primetićete da je servis uvek bio tu kada mu je bio potreban.

Preciznost je aspekat servisa na koji ljudi ne obraćaju dovoljno pažnje. Tačno je da je Novakov servis sad malo jači nego pre, ali način na koji ga plasira je ključan – kada se mečevi lome, pogađaće tačke koje želi, a to je radio i u prošlosti. Sada u Melburnu su ga i prvi i drugi servis služili savršeno kada je bilo najpotrebnije.

Čini se da je Novakov izbačaj kod servisa sada nešto niži, da li je to jedna od stvari na kojima ste radili?

Osećaj za trenutak, tehnika – mnogo je sitnica koje na kraju naprave razliku. Jesmo razgovarali o nekim detaljima, ali najvažnije jeste da on te detalje prihvata i da posvećeno radi na njima. Zadovoljstvo je raditi s takvim teniserom koji konstantno želi da bude bolji i izaziva druge da budu bolji. Unutar našeg tima nikad nećete čuti: „Oh, ovo funkcioniše dobro, hajde da stanemo“. Ne, sutradan mora da bude bolje nego juče, i bolje i bolje.

Đoković će možda sad igrati dva-tri turnira manje

Kelly Defina, Reuters

Sad kad ste spomenuli ceo tim, kako komunicirate Marjan Vajda i vi kad je jedan na turniru s Novakom, a drugi kod kuće?

Marjan i ja se odlično slažemo, bili smo prijatelji i pre nego što sam se priključio timu. Osećam da dopunjujemo jedan drugog i da smo otvoreni za savete, da saslušamo mišljenje onog drugog. Naravno, s Novakom direktno komunicira onaj ko je u tom trenutku na turniru. Pristupi su nam slični, zaista za saradnju ne mogu da zamislim bolju osobu od Marjana.

Narednog ponedeljka Novak će postati teniser s najviše nedelja na prvom mestu na svetu i rekao je da će sada igrati manje turnira kako bi se koncentrisao isključivo na grend slemove. Kako će to izgledati?

Ako pogledate njegov raspored u poslednjih pet-šest godina, nije baš kao da je igrao gomilu turnira. Mislim da niko ne može da se fokusira jedino na slemove jer potrebna je i dobra priprema i pozitivan osećaj pred najveći turnir. Primera radi, Novak se osećao izvrsno pred Australijan open jer je prethodno imao dva teška, odlična meča na ATP kupu.

Siguran sam da će igrati dva turnira na šljaci pre Rolan Garosa, jedan na travi pre Vimbldona, tu su Olimpijske igre pre US opena. Videćemo šta će biti kada dođe deo sezone u dvorani, ali na nivou cele godine, možda bude igrao dva-tri turnira manje nego dosad, što nije velika promena.

Uzevši povredu u obzir, da li je realno reći da Đoković neće igrati do sezone na šljaci?

Jeste realno. Sad zavisi od povrede, ali nema potrebe da žuri. Jedini turnir koji će možda igrati jeste Majami. Mislim da sledeću magnentnu rezonancu ima za dve nedelje, pa ćemo da vidimo. Nema potrebe za bilo kakve rizike, radije bih ga video maksimalno spremnog za šljaku, da pokuša još jednom da pojuri titulu na Rolan Garosu.

Novak mora da bude spreman da igra 15 sati kako bi dobio Rafu u Parizu

Novak Đoković
Photo by Al Bello/Getty Images

Đoković nam je rekao da je ima emotivnih i mentalnih uspona i padova posle diskvalifikacije na US openu prošle godine. Gledajući sad to vreme, koliko mu je bilo teško?

Mislim da su svi mogli da vide kroz šta prolazi tokom tog perioda. Bio je šok ono što se dogodilo u Njujorku, niko tako nešto nije očekivao, a bio je potencijalno na putu ka novoj grend slem tituli. Jeste uzeo trofej u Rimu, ali nije to bio njegov uobičajeni nivo igre. Neću ni da govorim o finalu Rolan Garosa u kojem se nije ni pojavio, mada jeste Rafa odigrao sjajno.

*Milisekunda

Kraj godine takođe je bio daleko od idealnog. Bilo je tu unutrašnjih borbi, pokušavao je da se izbori sa svime, ali nije mogao tek tako da se oslobodi onoga što se desilo za kratko vreme. Kada smo stigli u Australiju, videlo se da je drugačiji, da je odlučniji i energičniji.

Nadal Đoković
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

To finale Rolan Garosa nekako je prošlo u magnovenju. Dug je put do toga i mnogo je drugih konkurenata, ali u slučaju da se Novak i Rafa ponovo sastanu u Parizu, očekujete li neizvesniji meč?

Teško da može da bude onakav, ha-ha-ha. Iskreno, mislim da Novak ono ne može da ponovi sve i da hoće. Rafa je favorit, u to nema sumnje, ali ne pobeđuju uvek favoriti.

*Nadal: Medvedev se predao posle prvog seta

S obzirom na to da je Rolan Garos sledeći veliki cilj, na koji aspekt igre ćete staviti akcenat pred sezonu na šljaci?

Pre svega, Novak mora da bude u savršenom stanju fizički, mora da se oseća dovoljno snažnim da na terenu ostane koliko god je potrebno. Na primer, u tom finalu Rolan Garosu nije se činio spremnim da ostane 15 sati na terenu ako je to potrebno da se dobije Nadal. Zato je skraćivao poene drop šotovima ili birao neka druga loša rešenja.

Protiv Medvedeva se videlo da je u stanju da ostane i trideset sati na terenu ako je to nužno. E, u takvom stanju Novak mora da bude pre potencijalnog duela s Nadalom. Ako oseća da je fizički poptuno spreman, njegova igra će to pratiti.

Kraći treninzi, ali intenzivniji

Novak Đoković
Photo by Matt King/Getty Images

Đoković će napuniti 34 godine u maju. Rekao je da iako ne oseća teret godina, zna da će biti sve teže osvajati velike titule kako je stariji. Na koji način to utiče na dnevnu rutinu i na treninge?

Za mene je ključna reč želja, a Novakova želja je ogromna. Možda će tu i tamo uzeti dodatni dan odmora. Kako si stariji, to su treninzi kraći, ali intenzivniji. To smo zamišljali i to smo sproveli u delo u Australiji. Ispalo je sasvim dobro jer je bio u stanju da ostane u terenu koliko god da je potrebno. Mnogo je tu i drugih faktora, npr. raspoloženje i želja da se trenira svakog dana, a sreća je da u tenisu može da se bude kreativan s vežbama.

Svaka osoba je priča za sebe, ali šta ste naučili s Novakom što ćete posle moći da primenite posle u radu s nekim drugim teniserom?

Bio sam trener četvorice vrhunskih igrača (Marin Čilić, Tomaš Berdih, Miloš Raonić pre Đokovića), imam svoju filozofiju i svoj pristup za koje smatram da su uspešni i neću ih menjati. Trener mora da se prilagodi svom igraču, ali za mene je osnovni postulat to da pojednostavimo što je više moguće.

Tenis je svakako izuzetno komplikovan sport i nema potrebe da ga trener još dodatno komplikuje jer onda sve lako može da ode do k..ca. Što jednostavnije, to bolje. Novak je genije i on nekad čak traži previše – npr, previše informacija, previše statistike, što nekad ne ispadne najbolje.

Takođe, trener mora da zna šta će da kaže i kada će to da kaže jer Novak je sunđer, sve upija i želi da napreduje svakog dana. Delikatna je potraga za ravnotežom u svemu tome.

Da se vratim na pitanje – koga bi trebalo da treniram posle Đokovića? To je krem kremova, s njim sam video sve. Možda ću pokušati da radim s juniorima, pa da nečiju igru gradim od temelja, ali da budem opet trener na Turu, nisam baš siguran. Nikad ne reci nikad, ali šanse su male.

Nikad ne otpisujte Federera

Rodžer Federer će se uskoro u Dohi vratiti na teren posle više od godinu dana pauze, može li da se vrati na svoj stari nivo?

GOAT trka

Igrao sam protiv Federera i bio sam trener protiv Federera – jedno sam naučio, a to je da ga nikad ne treba otpisati, tako da neću to učiniti ni ja sada. Uvek je opasan, naročito na Vimbldonu i u nešto manjoj meri na US openu. Ako igra, to znači da je spreman, a kada je spreman, izuzetno je za..ban protivnik.

*310: Đoković se izjednačio sa Federerom na vrhu večite liste

Osmog marta Đoković će zvanično postati igrači s najviše nedelja provedenih na prvom mestu na svetu. Koliko je to važno u kontekstu takmičenja Velike trojke?

Sve je važno između njih trojice, svaki minut i svaka sekunda. Mislim, 311 nedelja, a biće i više, to je zaista fascinantno. Novak je osvojio sve što se moglo osvojiti, a kraj njegove karijere nije ni na vidiku. Debata o najvećem svih vremena uglavnom se svodi na ukus, ali ako su brojevi na tvojoj strani, neke stvari je teže poreći… Za mene, Novak je najbolji i najkompletniji teniser u istoriji, za nekog drugog to su Nadal ili Federer. Biće to interesantna tema za raspravu kad završe karijere.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare