Kako je Kisindžer preko Beograda „uvezao” 45 fudbalera u SAD

Skener 9. dec 202311:30 0 komentara
NPSL/Dan Tana/LA Toros

Neposredno uoči prve sezone Nacionalne profesionalne lige (NPSL) u Americi – 1967. godine – organizatori uvideli da im nedostaje više od 300 radnih viza, a to je na inicijativu Dena Tana omogućio Henri Kisindžer koga je na Mundijalu 1990. lečio srpski doktor Vladimir Galetić

Vest da je preminuo čuveni američki političar i diplomata Henri Kisindžer (1923-2023) odjeknula je širom sveta, ali bez osvrta na njegovu ljubav prema fudbalu i ulogu u osnivanju Američke profesionalne lige (MLS). A njegov put se, 1967. godine, ukrstio sa Srbijom i Jugoslavijom…

Povezane vesti

-Kada smo osnivali Nacionalnu profesionalnu soker ligu (NPLS), koja je počela 16. aprila 1967, imali smo žestoke protivnike koji su hteli da imaju svoju ligu, čiji je predvodnik bio Džek Kent Kuk – kaže čuveni sportski funkcioner Den Tana za Sport klub. – Oni su činili sve da nas upropaste, dovodeći evropske klubove da igraju za njih u isto vreme kad mi igramo. Međutim, mi smo imali obezbeđene igrače za svoje klubove, a oni ništa. Prvi problem je nastao kad smo prevideli da nam je potrebno više od 300 radnih viza, za igrače, trenere i članove njihovih porodica iz Jugoslavije. Onda smo preko mog partnera Čarlija Hotona pozvali njegovog prijatelja Henrija Kisindžera, čija politička karijera je bila u usponu. Tako smo zahvaljujući Kisindžeru i američkoj Vladi dobili za jedan dan više od 300 radnih viza. Srba je na tom spisku bilo najviše. Vlada je to učinila za našu ligu, iako ju je Fudbalski savez SAD proglasio ilegalnom.

Priča o prvim danima profesionalne fudbalske lige u Sjedinjenim Američkim Državama nije jednostavna. Pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog veka tamo su svoje klubove uglavnom imali samo iseljenici iz Evrope i Južne Amerike, a „soker” nije uspevao da dobije pravo glasa, jer „pravi” Amerikanci nisu bili zainteresovani za njega. Den Tana, koji se kao fudbaler Jugoslav-Amerikansa skrasio u Los Anđelesu 1954. godine, uporno je pokušavao da afirmiše fudbal u Kaliforniji. Kad je kao preduzetnik došao do nešto novca, odlučio je da osnuje profesionalnu ligu u SAD. Početkom 1966. godine napravio je dogovor sa dvojicom poslovnih ljudi, Bilom Koksom i Bilom Katlerom, da zajedno pokrenu ligu.

NPSL/Dan Tana/LA Toros

-Fudbalski savez SAD se složio da smo nas trojica ti koji bi trebalo da uspostave ligu. Dali su nam odrešene ruke da nađemo investitore i igrače. Našli smo 14 investitora – kaže Tana, koji je svoj fudbalski put počeo kao junior Crvene zvezde. – Cilj nam je bio da okupimo ljude koji su u američkom fudbalu, košarci, bejzbolu i hokeju, da se ne takmičimo protiv njih. U svim gradovima imali smo ljude poznate u sportu, ekonomiji pa i politici. Obišao sam svet, zajedno sa Alom Kacmarekom i Čarlijem Hotonom, da bismo najavili osnivanje lige. Trebali su nam igrači, treneri, novinari, TV komentatori… Niko nije znao da piše o fudbalu u Americi. Kacmarek je bio ortak sa Katlerom u Čikagu, a Hoton sa grupom iz Sent Luisa. Hoton je bio bogat, politički jak čovek, koji je sa Džonom Kenedijem delio sobu na fakultetu u Harvardu. Kacmarek je bio Poljak, ja Jugosloven, a Hotona su nam pridodali da bi bio uključen jedan klasični Amerikanac. U Londonu smo održali pres-konferenciju, pa smo produžili za Minhen, Beograd, Brazil, Argentinu… Svuda smo tražili od saveza i klubova da nam obezbede igrače koji su na zalasku karijere ili su je završili.

Tana, Kacmarek i Hoton su u tih nekoliko meseci za američke klubove obezbedili 180 igrača i 14 trenera. Najviše iz Jugoslavije – 45. U Beogradu su proveli nekoliko dana.

– Sve je išlo po planu, dok nam američki Savez nije u decembru 1966. – samo pet meseci pre početka prve sezone – saopštio da je pravo za formiranje profesionalne lige dao drugoj grupi ljudi, koja nema ništa: ni igrače, ni trenere, ni klubove! Ta prava je dobio Džek Kent Kuk, Kanađanin, veoma bogat čovek, koji je u to vreme držao Los Anđeles Lejkerse u košarci i Los Anđeles Kingse u hokeju. Imao je lošu reputaciju. Radio nam je iza leđa i pridobio Savez kojem smo mi nekoliko godina punili kasu.

Tana je s partnerima odlučio da ide do kraja i tako je Nacionalna profesionalna soker liga (NPLS) počela 16. aprila 1967, dok je Kent Kukov Junajted soker asosijejšn (USA) pokrenuo svoju ligu 28. maja, sa privremeno „uvezenim” klubovima iz Evrope (Vulverhempton je predstavljao Los Anđeles Vulfse, Aberdin – Vašington Vajpse, Stouk sa Gordonom Benksom – Klivlend Stoukerse, Dandi junajted – Dalas Tornado, brazilski Bangu – Hjuston stars, italijanski Kaljari – Čikago mustangs, urugvajski Sero Portenjo – Njujork skajlajnerse…). Svaka američka franšiza platila je po 250.000 dolara evropskim klubovima koji su je predstavljali.

NPSL/Dan Tana/LA Toros

Deset klubova koji su igrali u prvoj sezoni NPLS-a bili su: Atlanta Čifs, Baltimor Bejs, Čikago Spars, Los Anđeles Toros (predsednik i suvlasnik Den Tana), Njujork Dženerals, Okland Klipers, Filadelfija Spartans, Picburg Fantoms, Sent Luis Stars i Toronto Falkons.

U finalu prve sezone Klipersi su bili bolji od ekipe Bejsa posle dve finalne utakmice (3-9. septembar 1967). Klub iz Baltimora je dobio prvi meč kod kuće sa 1:0, a u revanšu su ih Klipersi savladali sa 4:1, zahvaljujući het-triku Dragana Đukića, nekadašnjeg igrača beogradskog Radničkog i OFK Beograda. Još osmorica jugoslovenskih fudbalera su u toj sezoni nosili dres Klipersa: Mirko Stojanović, Momčilo Gavrić, Ilija Mitić, Milan Čop, Selimir Sele Milošević, Dimitrije Davidović, Ilija Lukić i Stevan Bena.

Svaki igrač dobio je premiju od 1.500 dolara. Stručni tandem činili su jugoslovenski stručnjaci Aca Obradović (sportski direktor) – Ivan Toplak (trener) koji su napravili izuzetan podvig, jer dve nedelje uoči početka sezone nisu imali nijednog igrača.

Sent Luis Stars je takođe imao devetoricu jugoslovenskih fudbalera (Dragoslav Šekularac, Bora Kostić, Ilija Tojagić, Dragan Popović, Milonja Kaličanin…) Los Anđeles Toros – šestoricu (Blagoje Vidinić, Novak Tomić, Miroslav Milovanović, Mihalj Mesaroš…)…

Amerika do te godine nije imala svoju soker ligu, a onda je u nekoliko meseci imala dve istovremeno. Krajem te godine Kent Kuk je uspeo da ubedi Savez da njegova grupa vodi zvaničnu nacionalnu ligu, ali je Den Tana do danas ostao upamćen kao jedan od pionira tog sporta u SAD.

Povodom smrti Henrija Kisindžera, Den Tana je želeo da nas podseti na još jedan detalj iz njegovog života. Reč je o događaju koji se zbio u hotelu jugoslovenske reprezentacije u Firenci, tri dana uoči četvrtfinala Svetskog prvenstva u Italiji 1990, između Argentine i Jugoslavije.

NPSL/Dan Tana/LA Toros

-Tog dana na mene je u hotelu naleteo Pit Runi, čuveni holivudski buki, koji je povremeno svraćao u moj restoran „Den Tana’s”. Rekao mi je da je u hotelu odseo sa Henrijem Kisindžerom i Lijem Jakokom, automobilskim magnatom iz Detroita. Pošto se tog tana Kisindžer povredio, Pit je pokušao da mu nađe doktora, a u hotel nije imao svog lekara. Ja sam ga poslao kod doktora naše reprezentacije Vladimira Galetića koji je za dva dana uspeo da oporavi Kisindžera.

Kad se i to završilo, Pit Runi je zamolio Tanu da mu obezbedi dve VIP ulaznice za Kisindžera i Jakoku. Runi je inače mogao da uvede bilo koga na bilo koji stadion na svetu, ali za susret Argentina – Jugoslavija nije mogao da obezbedi dva mesta za počasnu ložu.

– Pošto sam imao svoje dve ulaznice za ložu, dao sam ih Pitu. Kad sam rekao Ivici Osimu (selektor Jugoslavije – prim. aut) kako sam ostao bez ulaznica, rekao mi je kroz osmeh: „Ti ćeš sa mnom na klupu, a ovaj iz Detroita možda se seti da nam jednog dana pokloni neki automobil”. Tako sam tu nezaboravnu utakmicu gledao sa klupe jugoslovenske reprezentacije…

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!