Koji je najpopularniji sport na svetu?

Skener 16. jun 20248:30 10 komentara
navijači
Azael Rodriguez/Getty Images

Sport je univerzalni jezik koji spaja ljude širom sveta. Od fudbala do kriketa, sporta ima za svačiji ukus. Ali koji je sport najpopularniji na globalnom nivou? U ovom članku ćemo istražiti koji sportovi privlače najviše fanova širom sveta.

Fudbal – Broj 1 u svetu

Sa preko 3,5 milijardi fanova, fudbal, poznat i kao soccer u nekim delovima sveta, ubedljivo je najpopularniji sport na svetu. Ovaj uzbudljiv i dinamičan sport ima ogromnu bazu fanova zahvaljujući napetim utakmicama i akciji brzog tempa.

Fudbal vuče korene još od drevnih civilizacija. Asteci su pre 3000 godina igrali sport zvan Tčatali, koristeći kamen kao loptu. U Kini su u 2. i 3. veku p.n.e. igrali igru Cuju sa kožnom loptom punjenom perjem. I u antičkoj Grčkoj i Rimu su igrane igre loptom.

Tokom vremena, fudbal se razvio u svoju trenutnu formu i stekao veliku popularnost prvo u Evropi, a zatim i u ostalim delovima sveta. Danas milioni ljudi uživaju gledajući i igrajući fudbal.

Uzbudljive i neizvesne utakmice drže fanove na ivici sedišta. Pored toga, fudbal je vrlo društveni sport, navijači se okupljaju na stadionima i u barovima da bodre svoje omiljene timove.

Kriket – Omiljena igra Komonvelta

Sa preko 2,5 milijardi fanova, kriket je drugi najpopularniji sport na svetu, posebno u zemljama Komonvelta poput Indije, Pakistana, Engleske i Australije.

Kriket datira još iz 13. veka kada se prvi put igrao na seoskim livadama i poljima širom Engleske. Danas se kriket igra na svim nivoima, od lokalnih liga do međunarodnih turnira.

Gulbadin Naib, kriket
Ashley Allen/Getty Images

Kriket je neverovatno dinamična igra sa brzim tempom. Udarači trče između viketa dok bacači zavijaju loptu velikim brzinama. Takođe je vrlo strateška igra gde igrači moraju brzo donositi odluke u hodu.

Pored sportskog, kriket ima i snažan društveni aspekt. Često se igra u okviru tima ili zajednice, spajajući ljude svih profila. Bilo da navijate za lokalni klub ili nacionalni tim, postoji nešto posebno u povezivanju kroz ovaj voljeni sport.

Hokej na travi i ledu privlači preko 2 milijarde fanova

Hokej u raznim oblicima, uključujući na travi, ledu, ulici i koturaljkama, ima preko 2 milijarde fanova širom sveta. Ovaj brzi i uzbudljiv sport zahteva puno veštine i preciznosti.

Hokej na travi je nastao u Engleskoj u 18. veku. S vremenom su se razvile razne varijacije sa sopstvenim pravilima. Hokej na ledu je poreklom iz Kanade i brzo je prihvaćen kao dominantan oblik hokeja u Kanadi, SAD-u, skandinavskim zemljama i istočnoj Evropi. Hokej na travi ostaje popularan u južnoj Aziji, Južnoj Americi i delovima srednje Evrope.

Emili Sinija
Dean Mouhtaropoulos/Getty Images for FIH

Pravila variraju u zavisnosti od tipa hokeja, ali u suštini igrači koriste štapove da bi ubacili loptu ili pak u gol protivnika. Bilo da se igra na travi, ledu, asfaltu ili betonu, hokej pruža sate zabave igračima i publici.

Tenis – Kraljica sporta

Sa preko milijardu fanova globalno, tenis je jedan od najpopularnijih sportova na svetu. Poznat po brzom tempu i neizvesnim mečevima, tenis je omiljen među ljudima svih uzrasta.

Deo privlačnosti tenisa je njegova dostupnost. Za razliku od nekih skupih sportova, za tenis vam treba samo reket i loptica. Uz to, postoje brojni javni tereni dostupni u gradovima širom sveta.

Tenis je i vrlo takmičarski sport. Od grend slem turnira poput Vimbldona i US Opena do lokalnih turnira, postoje bezbrojne prilike za takmičenje. Bilo da igrate singl ili dubl, suprotstavljanje protivnicima može biti uzbudljivo iskustvo koje vas tera da dajete najbolje od sebe.

(Photo by Clive Mason/Getty Images)

Ostali popularni sportovi

Pored gore navedenih, postoji još nekoliko sportova sa velikom globalnom bazom fanova:

  • Odbojka – Preko 900 miliona fanova
  • Stoni tenis – Preko 850 miliona fanova
  • Košarka – Preko 800 miliona fanova
  • Bejzbol – Preko 500 miliona fanova
  • Ragbi – Preko 475 miliona fanova
  • Golf – Preko 450 miliona fanova

Svaki od ovih sportova ima jedinstvenu privlačnost i bazu strastvenih fanova širom sveta.

Nema sumnje da je sport univerzalni jezik koji ujedinjuje ljude. Od fudbala i kriketa do hokeja i tenisa, najbolji sportovi na svetu nastavljaju da privlače milione fanova.

Bilo da ste pasionirani navijač ili samo volite povremeno da odgledati meč, ovi sportovi pružaju sate zabave, uzbuđenja i atletske vrhunske veštine. Zato navijajte glasno za svoj omiljeni tim i uživajte u magiji sporta!

A šta vi mislite, koji je najbolji i najpopularniji sport na svetu? Podelite svoje mišljenje u komentarima ispod.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare