Konkurs otvoren: Evo potencijalnih novih Đokovićevih trenera

Skener 27. mar 202411:13 91 komentara
Novak Đoković
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Dejan Petrović, Rikardo Pjati, Marjan Vajda, Boris Beker, Andre Agasi i Radek Štepanek, Goran Ivanišević. Bilo je tu i epizodista poput Marka Vudforda ili Toda Martina, a uskoro će Novak Đoković dodati još jedno ime na listu svojih trenera u profesionalnoj karijeri. Jedno od glavnih pitanja jeste – ko će to biti?

NAJPOPULARNIJE NA PORTALU SPORT KLUBA

Vinisijusu se ruga cela Španija: Možda je hteo samo da pleše

Ubica divova sa licem pokeraša

Rađa: Udario sam Dimitrisa Janakopulosa

Razlaz sa Ivaniševićem za neke je došao kao šok, za one malo bolje upućene i ne toliko – naznaka je bilo još tokom Torina, one su se malo podebljale na Australijan openu, a zajedničko putovanje u SAD i zamišljeno je kao oproštaj i prilika za rastanak u lepim odnosima. Prema tonu Đokovićevog saopštenja, rastanak jeste bio prijatan.

Pročitajte i:

Na treningu na Košutnjaku u utorak, sa Novak je bio Nenad Zimonjić, i moguće je da će on biti na nekim turnirima uz Novaka, ali nije realno da bude dugoročno rešenje. Karlos Gomez Erera – prošlogodišnji sparing partner, a sada i agent – takođe će biti uz Novaka u predstojećem periodu, a žurbe neće biti: sledi proces, vaganje, razgovori, posle čega će biti poznat Đokovićev novi trener.

U 37. godini i sa GOAT biografijom, ne treba posebno objašnjavati da drastičnih igračkih promena neće biti. Ono što je Novaku sada potrebno jeste šok-terapija, neko ko će mu opet stimulisati vijuge, neko sa svežim pristupom i sa rečju dovoljno jakom da ga motiviše.

Želja za novim najvećim titulama i ljubav prema samoj igri – ta dva faktora Novak poslednjih godina ističe kao one koji ga drže ornim i spremnim za rad. Ovaj potonji kao da je malo usahnuo od starta ove godine, motivacija očito nije na najvišem nivou, a neke druge stvari – poput nadgradnje brenda – zauzele su dosta prostora.

Boris Beker
Clive Brunskill/Getty Images

Povratak „starim ljubavima“ Marjanu Vajdi ili Borisu Bekeru? Vajda – teško, Beker zvuči za nijansu realnije, ali s obzirom na navedene Novakove potrebe, izvesno je da to bude neko sasvim nov. Agasi nije ni dobio pravu šansu jer je radio s Novakom tokom njegovog najgoreg perioda – i fizički i emotivno – ali pitanje je da li ta šansa propuštena tada. Verovatno jeste, a šteta, pošto Andre i Novak imaju dosta toga zajedničkog. Radek Štepanek ima posao, radi sa Sebastijanom Kordom.

Patrik Muratoglu trenutno radi sa Holgerom Runeom, ali videli smo i u prethodnih godinu dana da je ta saradnja „malo jeste-malo nije“. Svojim izjavama poslednjih godina, Muratoglu se profilisao kao veliki Đokovićev poštovalac, i verovatno bi bio u krugu kandidata da nije saradnje sa Dancem. Ovako – videćemo.

Malo je slobodnih trenera na tržištu, to je sigurno. Bred Gilbert, kojeg bismo mogli da zamislimo uz Đokovića, sada je posvećen Koko Gof, a slobodan je Ivan Lendl, čiji stil treniranja i karakter se ne čine uklopivim sa Novakovim. Uspeha sa Frensisom Tijafoom imao je Vejn Fereira, baš kao i Majkl Čeng sa Keijem Nišikorijem pre nego što su povrede zaskočile Japanca…

. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Nedavno je Danil Medvedev kao ispomoć u svom timu angažovao doskorašnjeg rivala Žila Simona.

Da li bi Novak mogao da krene tim putem? Ako je odgovor potvrdan, ko bi to mogao da bude? Poslednjih godina Endi Rodik jedan je od velikih Novakovih poštovalaca, uprkos nesuglasicama koje su imali dok je Amerikanac bio profesionalac. Rodik je aktivno u tenisu, poznaje sve rivale, poznaje i Novaka, i veliki je motivator – ako to želi, verovatno bi mogao da bude i dobar trener.

Mihailu Južnom je nedavno preminula supruga, Tomaš Berdih radi sa Jiržijem Lehečkom, a Nikolas Masu je selektor Dejvis kup tima Čilea i pomagao je Brendi i Lindi Fruhvirtovoj. Masu je interesantno ime, baš kao i Markos Bagdatis, koji trenutno sarađuje sa Jibingom Vuom, ali kao što je i Ivanišević svojevremeno rekao – kada zove Đoković, to je kao da zove Real Madrid.

Markos Bagdatis
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Magnus Norman je od Stana Vavrinke napravio trostrukog grend slem šampiona. Vavrinka je Đokovića pobedio u dva grend slem finala, baš sa Normanom u loži, a sada su Šveđanin i Švajcarac opet zajedno. Međutim, nikad se zna…

Ono što je sigurno jeste da Đoković neće žuriti – tu je Zimonjić, sa njim je na Košutnjaku bio i Boris Bošnjaković – svojevremeno jedan od vodečih ljudi u Novak tenis centru – tu je i Gomez Erera, a i Novak često ističe da je Marko Paniki mnogo više od kondicionog trenera.

Konkurs je otvoren i ne sumnjamo da će mnogi dostaviti svoj CV Đokovićevim agentima.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare