O šahu se ponovo priča: Selektor Perunović je motor promene!

Miodrag Perunović
foto: Šahovski savez Srbije

U svetu šaha 2023. godina bila je prepuna neočekivanih događaja. Od nezapamćeno neizvesne borbe za titulu svetskog prvaka i duela Liren – Nepo, preko skandala sa varanjem na relaciji Karlsen – Niman i nastavku ekspanzije indijskog šaha... Kako stvari stoje, kraj šahovske godine obeležiće još jedna neočekivana priča – istorijski uspeh srpske reprezentacije na Evropskom prvenstvu u Budvi!

Srbija je u drami koja će se prepričavati odnela prevagu nad Nemačkog zahvaljujući razvoju događaja na tablama u drugim duelima – obe selekcije imali su po 15 bodova.

Povezano:

Novi prvaci Evrope u ekipnoj konkurenciji su velemajstori Aleksandar Predke, Aleksej Sarana, Aleksandar Inđić, Robert Markuš, Velimir Ivić, ali i selektor – 44-godišnji Nišlija Miodrag Perunović.

„Definitivno je ovo kruna mog rada dosad. Konačno se ostvarilo i ovo. Naravno, kada u budućnosti budemo išli na Svetsko prvenstvo, možemo da imamo i veće ciljeve, svakako bi to bio sledeći korak. Uvek sam nekako umeo da motivišem druge i da pravim dobru atmosferu, a naročito sa momcima iz reprezentacije. Oni su skromni, dobri, korektni, vaspitani, hoće da saslušaju… Nismo imali nikakve probleme i fenomenalno smo se uklopili“, rekao je za Sport klub selektor Srbije Miodrag Perunović.

Od 2018. godine Perunović, uspešni šahovski trener, nalazi se na čelu srpske muške reprezentacije. Ovog puta je sve bilo malo drugačije…

Velemajstori Aleksej Sarana i Aleksandar Predke, koji su u rođeni u Rusiju, postali su srpski šahisti u proleće 2023. godine. Vlada Republike Srbije im je dodelila državljanstva, a ubrzo potom ih je Šahovski savez uvrstio u reprezentaciju. Doskorašnji predstavnici Rusije postali su predvodnici srpskog nacionalnog tima i najbolje rangirani šahisti pored čijeg imena na FIDE listi stoji srpska zastavica.

„Srbija se je sa novim igračima iskočila kao nova sila, ali druge reprezentacije takođe imaju po dvojicu ili trojicu stranaca. Godinama unazad postoji trend pojačavanja nacionalnih selekcija. Počelo je to još pre petnaestak godina, a sada je to veoma učestalo. Fedosejev igra za Sloveniju, Vitjugov za Englesku, Širov za Španiju i još mnogi drugi… Takvom razvoju događaja doprineo je i rat, a FIDE je dala mogućnost svim Rusima da dođu pod okrilje drugih saveza. Naravno, postoje argumenti za i protiv takve prakse. Kada godinama i decenijama ne možeš da osvojiš ništa i shvatiš da si uvek blizu, a da ti malo nedostaje, a da se pritom drugi neviđeno pojačavaju… Stalno nam je nešto malo falilo, a to malo su upravo momci koji su proletos došli kod nas“, objašnjava Perunović.

Šahovska reprezentacija Srbije
foto: Šahovski savez Srbje

Iako je Sarana definitivno prva zvezda reprezentacije, selektor Perunović je u razgovoru sa obojicom doneo odluku da Predke igra „prvu tablu“. Ispostavilo se da je to bio pravi potez za sve.

„Pre prvenstva sam razgovarao sa obojicom i doneli smo odluku da Predke bude prva, a Sarana druga tabla. Obojica su prihvatili takav plan. Imali smo na umu činjenicu da je pre Evropskog prvenstva Predke sjajno nastupao na prestižnom turniru Grand Svis. On je maltene u poslednjem kolu izgubio priliku da se plasira na Turnir kandidata. Igrao je dobro i ligu, a Sarana je u tom periodu imao prilično promenljivu i lošu formu. Generalno, Sarana prolazi bolje protiv malo jačih, a Predke protiv baš jakih igrača. Tada je Predke najmotivisaniji“, objašnjava selektor Perunović.

Istorijska 2023. godina za Saranu

Kuriozitet je da je Aleksej Sarana, reprezentativac Srbije, u 2023. godini posvojio nestvarne četiri zlatne medalje. Ovaj 23-godišnji Moskovljanin je postao individualni prvak Evrope u Vrnjačkoj Banji, zatim je bio osvajač zlatne medalje u Esports olimpijskoj seriji u Singapuru, a u Budvi je sa Srbijom osvojio prvo mesto i istovremeno zaslužio zlatnu medalju u poretku drugih tabli.

Na Pojedinačnom evropskom prvenstvu imao je 5,5/6 kada je igrao belim figurama, a u Budvi je imao 4/4 belim figurama – apsolutna nadmoć u ovom segmentu.

„Sarana i Predke su trenutno skoro na identičnm Elo-rejtinzima (2689 i 2688). Obojica su u prvih pedesetak u svetu i jasno je da i jedan i drugi imaju potencijal za mnogo više. Interesantno je da bi Predke na prvoj tabli bio uspešniji od Magnusa Karlsena da nije izgubio poslednju partiju. Sve ide svojim tokom i čini mi se da je tu puno prostora za napredak.”

Zamenom „Sarana-Predke“ prva i druga tabla Srbije su „rešene“… Međutim, reprezentacija ne bi stigla do zlata da na veoma visokom nivou nisu bili i preostala trojica reprezentativaca – Aleksandar Inđić, Robert Markuš i Velimir Ivić. Markuš je osvojio bronzanu medalju u poretku četvrtih tabli, dok je Ivić, najmlađi član selekcije, bio najbolja rezerva, tj. peta tabla šampionata!

„Velja Ivić je proradio i vratio je poverenje zbog toga što je još 2018. uvršten u reprezentaciju. Sada je na jednom turniru dobio četiri partije, a prethodno nije toliko puta pobedio u pet godina. Sada je rešio neke od najbitnijih mečeva – jasno je da se vraća. Što se Markuša tiče, one je uvek standardno dobar za reprezentaciju. Ne gubi partije, pravi je timski igrač – tvrd, solidan, odličan belim figurama, neprobojan… Igrač za poželeti. A kada govorimo o Aleksandru Inđiću, njegovi dometi i dalje nisu jasni. On može da ide daleko. U principu, Inđić igra preriskantan šah i voli inicijativu. Kadar je za mnogo više, apsolutno“, objašnjava selektor Srbije.

„Sada je trenutak da se apeluje da se pomogne šahu na lokalnom nivou, da se olakša rad klubovima. Naravno, bilo bi dobro da se šah popularizuje na višem nivou. Ipak, isto tako apelujem i na rad klinaca, kako bi bili konkurentni, pa da sutra imamo dobre igrače koji će naslediti ove šampione. Generalno, na šampionatima za mlađe kategorije imamo talente, ali da bismo u budućnosti bili na ovom nivou, potrebno je mnogo više rada“, zaključio je Perunović razgovor za Sport klub.

Poslednja medalja na Evropskom prvenstvu osvojena je 1989. godine, kada je SFR Jugoslavija u Haifi došla do srebra. Bilo je to šesto srebro za Jugoslaviju na ovom takmičenju. Zanimljivo je da su se svih šest puta ispred legendi Svetozara Gligorića, Bore Ivkova, Aleksandra Matanovića, Ljubomira Ljubojevića i ostalih našli Sovjeti.

Prvo zlato u istoriji – sama ta činjenica govori o značaju uspeha ostvarenog u Budvi.

A kako stvari trenutno stoje, prostor za napredak i te kako postoji…

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Šahovska reprezentacija Srbije 2
foto: Šahovski savez Srbje

Individualni trofeji

Pored sjajnih rezultata muške i ženske reprezentacije (zlatna medalja i osmo mesto), šahistkinje i šahisti su došli i do velikih pojedinačnih uspeha.

Žene 1. tabla: Teodora Injac – zlatna medalja

Žene rezerva: Tijana Mandura – zlatna medalja

Muškarci 2. tabla: Aleksej Sarana – zlatna medalja

Muškarci 4. tabla: Robert Markuš – bronzana medalja

Muškarci rezerva: Velimir Ivić – zlatna medalja

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare