Momci, hajdemo na to Svetsko!

FIBA World Cup 24. feb 20238:30 1 komentar
Starsport

Četvrtog jula 2022. godine, posle poraza od Belgije u niškom Čairu, plasman na Svetsko prvenstvo u košarci za reprezentaciju bio je daleko. Mnogi su mislili i predaleko, a čak su se zabrinuli i oni – a nije ih malo – koji na kvalifikacije gledaju s nipodaštavanjem i u stilu „ma, prolazimo mi to“. Računica je u tom trenutku bila jasna: u drugoj grupi, u kojoj se ukrštamo sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom, moramo da dobijemo – sve.

PLAZMA, 1007x300
Promo

ZAJEDNO UZ ORLOVE SA PLAZMOM

Malo smo osedeli ili izgubili kose – kako je kome već priroda namenila – ali pobedili jesmo sve. Produžetak sa Grčkom u Areni u spektaklu za ceo svet, ispušteno +19 u Turskoj i na kraju trijumf u drami, drhtanje do same završnice i u Njukaslu (ko je mogao da zamisli da ćemo u gradu tog tipa ikada igrati važnu košarkašku utakmicu), pa još jedan triler sa Turskom – ovoga puta u Pioniru – kada nam je srce stalo u onoj sekundi u kojoj je Vilbekinova lopta putovala ka košu.

Sve smo prošli – uz znanje, herojstvo i sreću – a sada je vreme da se to i naplati. Ostali rezultati poklopili su se tako da nam je u poslednjem prozoru potrebna jedna pobeda, a prva prilika jeste sudar sa Grčkom u Atini, u petak od 18 sati po srednjoevropskom vremenu, uz direktni prenos na TV Nova S.

Pređašnje iskustvo uči nas da će ova kulminacija teško proći bez peripetije – makar i male – ali ljudski je nadati se, zar ne? Uostalom, imamo mnogo razloga za optimizam i za to da sve rešimo već u petak, da ne stane ceo proces u jedan meč, pa makar on bio i sa Velikom Britanijom u Beogradu.

Sastav Grčke nije prvoklasan, ali nije ni za potcenjivanje. Detaljno o predstojećem rivalu Srbije pročitajte OVDE.

Od početka okupljanja, selektor Svetislav Pešić tako se i postavio, kao da postoji jedino okršaj sa Grčkom. Takav je i u razgovoru s medijima, ali i na sastancima s igračima.

Starsport

Za razliku od prethodnog prozora, sada će Srbija barem na jedan meč imati Nikolu Milutinova i Dejana Davidovca, što je utoliko značajnije što neće biti nijednog igrača Partizana i Crvene zvezde na raspolaganju. Od evroligaških košarkaša, tu je jedino Ognjen Jaramaz, ali na značajnoj i osetljivoj poziciji plejmejkera, tako da – hvala Trinkijeriju i Bajernu.

U prethodnom prozoru videlo se koliko Orlovima znači Stefan Jović, koji je pameću, iskustvom i znanjem nadoknadio to što dugo nije igrao. Sada je iza njega nekoliko meseci solidne takmičarske košarke u španskoj Saragosi, ukupno 24 utakmice u ACB ligi. Ako bude zdrav, za Jovića sigurno još ima i elitne košarke.

Nema mnogo pozitivnih stvari za košarku u vezi sa organizacijom kalendara i ovakvim prozorskim kvalifikacijama, ali jedna od njih jeste ta što su u prvi plan došli heroji koji inače verovatno ne bi – Marko Jagodić Kuridža i Dušan Ristić su upravo u prozorima i obezbedili sebi put na Evrobasket.

Oni su sada veterani u okvirima kvalifikacija, osećaju se kao svoji na svome i to im omogućuje da se pokažu u pravom svetlu. Jagodić Kuridža će posebno dobro doći u sudaru sa čvrstim Grcima, a Ristić je bio jedan od junaka Srbije u ovim kvalifikacijama – najupečatljivije u meču sa Turskom u Beogradu.

„Moj put je bio malo drugačiji i dosta sam radio da bih došao na ovaj nivo. Sama činjenica da sam dobio šansu i poverenje selektora Pešića je bila velika stvar za mene, i osetio sam potrebu da mu se i odužim. Ta utakmica je odličan primer. Uspeo sam da pomognem ekipi da dobije meč važnim šutevima na kraju i mnogo mi je drago zbog toga“, rekao je Ristić u novogodišnjem intervjuu za Sport klub.

Na kecu i petici smo dobrano pokriveni, verovatno će Jović i Jaramaz provesti i dosta vremena skupa na terenu, Davidovac je prva opcija na trojci i po potrebi može i na četvorku, gde će Jagodić Kuridža imati najveće minute.

Nemanja Dangubić ima i tu prednost što većinu rivalskih igrača dobro poznaje, s obzirom na to da ove sezone nastupa u Promiteasu, a isto važi i za igrača Peristerija Aleksu Radanova. Marko Jeremić, kao i uvek, donosi prevashodno šut za tri poena, tu je i Nemanja Đurišić iz Mege, kao i Boriša Simanić, koji je Jovićev saigrač u Saragosi i koji je takođe imao ulogu u nekim prozorima.

Starsport

Prostor i vreme za prave pripreme nikada nisu mogući u ovakvom sistemu, ali većina igrača već je prošla nekoliko prozora, principi igre su isti, pa bi to moglo da pomogne da se izbegnu padovi kakvima jesmo bili skloni u nekima od prethodnih utakmica.

Srbija jeste favorit, a atmosfera u dvorani Ano Liosion neće biti uzavrela, s obzirom na to da je Helada već obezbedila plasman na Mundobasket. Na Orlovima je da energično i koncentrisano počnu meč, te da tako „podsete“ domaćina da ulog za njega nije veliki.

Momci, srećno, hajdemo na to Svetsko!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare