Najgora Srbija u istoriji

Davis Cup 4. feb 20249:00 12 komentara
Viktor Troicki
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Prvi meč koji sam gledao u Dejvis kupu bio je trijumf Jugoslavije nad Francuskom u Pioniru 1985. Tada još nedovoljno afirmisani Slobodan Živojinović i Goran Prpić deklasirali su favorizovane goste u čijoj reprezentaciji su bili trojica igrača iz prvih 10. Većina ljudi u kultnoj beogradskoj dvorani tada se zaljubila u ovo takmičenje. Tribine su punili još mnogo godina kada se vojevalo za Salataru.

Poslednja dva dana smo u Kraljevu prisustvovali za 180 stepeni drugačijem izdanju naše reprezentacije. Najmanje je važno što se drugačije zove, mnogo je važnije da je pružila najgore izdanje u svojoj istoriji. Ko je gledao poraz od Slovačke, verovatno je rekao da više nikada neće biti na tribinama u Dejvis kupu. Bar kada igra Srbija bez Đokovića.

Povezano:

Čak ni sam poraz nije toliko bitan, koliko su naši reprezentativci delovali bezvoljno, uplašeno, bez ikakve želje za borbom, kakvu su svojevremeno Boba i Prpa pružili u Pioniru. Da o legendarnom trijumfu 2010. i da ne govorim.

Naravno, ne pada mi na pamet da kažem da srpski reprezentativci nisu želeli pobedu. Ne, hoću samo da kažem da su bili potpuno nespremni da je ostvare.

Uostalom, najbolje da citiram selektora Viktora Troickog:

– Veoma gorak ukus. Ne pamtim da sam, od kada sam u reprezentaciji, ne samo kao selektor nego i kao igrač, prisustvovao gorem susretu između dve selekcije. Prvi igrač Slovačke je 120. na svetu, drugi 140. Za mene je ovo šokantan poraz.

Srpski teniseri su mnogo bolje rangirani, Laslo Đere je 34, Miomir Kecmanović 41, Dušan Lajović 53, pa ipak su sebi dozvolili maksimalni poraz.

– Nažalost, teniser u koga smo se najviše uzdali na šljaci, nije uspeo da igra, što ste videli i u poslednjem meču – pomenuo je Troicki Đerea koji se predao u trenutku kada je bilo 4:3 za Slovaka Pokornog.- Hteo je da proba da vidi kako će se osećati, ali se plašio i nije trenirao nekoliko dana uoči meča.

Selektor je ponovio kritike i na račun Kecmanovića:

– Kao što sam rekao u petak, on je bio nedovoljno spreman za šljaku, ali opet nije ni to razlog zašto je izgubio. Poslednji je stigao iz Australije, on može dobro da odigra na šljaci, ali mu treba više vremena da se navikne. To smo sve znali, ali to nije razlog poraza, to je izgovor. Mislim da je trebalo da iskoristi šanse koje je imao u prvom setu.

Kecmanović Ćaćić
Srđan Stevanović/Starsport.rs ©

Troicki je dodao i peh u subotnjem dublu:

Ćaćić se povredio u dublu, doživeo je peh, ukočio je vrat. Ali sve zajedno jako loše. Jako loš osećaj, sve zajedno jako loše. Izgubiti od mnogo slabije Slovačke, jesu se oni borili, dali sve od sebe, ali ovo je debakl.

Ono što nedostaje u celoj priči, to je odgovornost selektora. Ne u izboru igrača, jer Srbija nema 20 tenisera, pa može da bira. Novak Đoković nije mogao da igra jer mora da se čuva premorenosti, a i stvarno je sramota kada bez njega ne možemo da pobedimo ni tenisere izvan prvih 100. Hamad Međedović se povredio, Filip Krajinović se tek vratio na teren posle šestomesečne pauze, tako da Troicki nije ni mogao da bira. Doveo je u Kraljevo sve koji su mogli da igraju.

Ali, drugi set Kecmanovića protiv Klajna, drugi a pogotovo treći deo Lajovića protiv Molčana, to ide na dušu selektora. Ako on ne može da izvuče više od igrača u takvim situacijama, ako ne može da zaustavi takav pad, onda se postavlja pitanje koja je njegova uloga. U čemu je bio njegov uticaj na rezultat i igru srpske reprezentacije?

Viktor Troicki
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Da podsetimo i na izjavu selektora sa žrebanja. Na pitanje zašto je Kecmanović dobio prednost u odnosu na Đerea koji je bolji teniser na šljaci, rekao je:

Kecmanović je odigrao odlično u Australiji, oseća se dobro, igra dobro, ima samopouzdanja, tako da smo odlučili da on počne meč.

Na terenu protiv Klajna ništa od svega ovoga nije se videlo u njegovoj igri. Naprotiv. Tim porazom udaljen je temelj ove katastrofe. Sada se otkriva da se Đere povredio pre tri dana, zašto onda to nije odmah rečeno, zašto je to bilo skrivano.

Tačno je da selektor u Dejvis kupu ne može za nekoliko dana da nauči tenisere da igraju bolje, ali on mora da ostavi svoj pečat na njihov moral, samopouzdanje, borbeni duh, taktiku. Troicki to u Kraljevu nije umeo ili nije mogao. A bilo šta od toga traži njegovu odgovornost.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare