Najgori i najlepši dan – 20 godina od haosa u Kranju

Navijači Hrvatske Kranj 2003
REUTERS/Srdjan Zivulovic

Ne blede sećanja na jedinu situaciju u preko četiri decenije dugoj karijeri kada nisam samo strahovao da li ću obaviti posao. Strahovao sam, ne samo ja, za bezbednost.

Povezane vesti

Danas je tačno 20 godina od incidenta na finalu Evropskog prvenstva koje je održano u Kranju. Igrali su Srbija i Crna Gora i Hrvatska. Malo ko je to očekivao iako je Hrvatska imala odličan tim, ali svi su smatrali da bi za zlato trebalo da se bore SCG i Mađarska.

Bio sam tada sa reprezentacijom u hotelu Kokra na čuvenom Brdu kod Kranja. Pri dolasku je Ćirić zviždukao melodiju nekog hita, Dača čitao intervju koji sam sa njim objavio u „Tempu“, mlađi igrači, debitanti Gocić, Jokić, Gojković, Nikić pazili da nešto ne pogreše…

Selektor Nenad Manojlović nas je sve pozvao u svoju sobu, prepunu cedeova, kaseta, papira. Otvorio je viski i poželeo:

„Da radimo svako svoj posao i da na kraju budemo zadovoljni“.

Navijači Hrvatske Kranj 2003
REUTERS/Srdjan Zivulovic

U Kokri su bile još hrvatska i italijanska reprezentacija. Odnosi sa Hrvatima, kada je vaterpolo bio u pitanju, nikada nije bio sporan. Igrači dve selekcije su zajedno igrali u inostranim klubovima, druženje na kafi između treninga nije bilo neubičajena pojava u Kokri.

Razgovori selektora Manojlovića i Rojea, saradnika Porobića i Lušića takođe nisu bili retki. Sve se međutim promenilo posle polufinalnog dana. SCG je demonstrirajući silu nadigrala Rusiju 11:7 dok je Hrvatska, na opšte iznenađenje, golom Fatovića u finišu pobedila Mađarsku 10:9.

Za SCG je plasman u finale bio normalan tok stvari. Za Hrvate je međutim to bila vest dana, koja je sa oduševljenjem primljena u domovini. I normalno odmah su počele pripreme za osvajanje malog slovenačkog grada do kojeg se stizalo bez viza. Za Srbe i Crnogorce su vize još bile potrebne.

Dan pre utakmice prvi navijači Hrvatske su obilazili Kokru. Nije bilo tu neželjenih scena ali je bilo primetno da to pijenje kafa i piva, nekoliko kilometara od samog grada, ne odgovara ni jednoj reprezentaciji.

Navijači Hrvatske Kranj 2003
REUTERS/Srdjan Zivulovic

„Strahujem od onog folklora, preko glave mi je,“ poveravao se veliki sportsmen Zoran Roje.

Naslućivala se gužva, pogotovo što je podrška SCG bila uglavnom na ljudima koji su živeli u Sloveniji a koje vaterpolo nije baš zanimao. Predstavnici dva saveza su na sastanku sa organizatorom i Evropskom federacijom LEN ukazali na mogućnost incidenata.

Na dan utakmice je bilo jasno da će biti svega i svačega. Hrvatski navijači, ispostavilo se fudbalski navijači, su krstarili gradom, izazivali manje incidente, skretali pažnju na sebe.

Dve selekcije su u razmaku od nekoliko minuta stigli na bazen, na zagrevanje u zatvorenom objektu. Tu je bilo mirno.

Na otvorenom je međutim bilo vruće. Sa jednom betonskom i dve montažne tribine na koje se ulazilo na sopstvenu odgovornost, bazen je bio laka meta za ulazak velikog broja hrvatskih navijača. Sve se crvenilo od šahovnica, reči podrške Šimencu i drugovima i salve uvreda na račun Vujasinovića i kompanije su se smenjivale velikom brzinom.

Po završetku zagrevanja, igrači dva tima su još neki minut stajali na prostoru između dva bazena. Tada je španski centar Ivan Perez prišao Saviću i rekao:

„Da li vi znate gde idete?“.

Dolazak naših igrača na bazen je obeležen uvredama, pljuvanjem, gađanjem upaljačima… Svi su mirno prošli pored male tribine sa kapuljačama na glavi. Nisu pokazali ni znak straha.

vaterpolo reprezentacija Srbije i Crne Gore 2003, Vladimir Gojković
REUTERS/Laszlo Balogh

Za to vreme grupa srpskih navijača, članova porodice i prijatelji, su bili smešteni u ugao objekta. lako dohvatljiv za rulju koja hoće incident. Kasnije su tokom meča prebačeni na montažnu tribinu gde su bili novinari.

O utakmici se sve zna. Hrvatska je bila bolja, vodila 7:4 pri kraju treće četvrtine. Tu negde je sudija Kratohvil pogođen upaljačem u glavu. Ukazivana mu je pomoć. Posle toga je SCG zaigrala kako zna. Kod 8:8 Šefik je bravurozno zaustavio udarac Hinića iz neposredne blizine. U nastavku je Šapić iz faula postigao pobednosni gol, potom je Ćirić signalizirao Šimencu da mu doda loptu što je ovaj učinio.

Usledio je kraj. Kraj a zapravo početak. Haos je nastao na tribinama. Svašta je letelo u bazen. Pogođen je Kuljača drškom od baklje, Čirić je želeći da što pre izađe iz bazena povredio koleno zbog kojeg je morao na operaciju.

Navijači Hrvatske Kranj 2003
REUTERS/Srdjan Zivulovic

Ljuti, besni, nervozni, hrvatski navijači su gađali i svoje igrače. Smodlaka je dobio stolicu u glavu. Ljuti rivali u bazenu sada su zajedno gledali kako da napuste mesto sportskog zločina.

Tuča se preselila na novinarsku tribinu. Hrvati nisu gledali koga udaraju. Ko zna dokle bi stigli da nisu naišli na tvrdo. Usledio je odgovor grupe u kojoj je, čini mi se, bio i Ratko Varda. Jedan od udaraca je navijača poslao preko ograde na beton sa visine od bar dva metra. I tada je sve stalo.

Slovenačko obezbeđenje malobrojno jedva je uspevalo da se izbori na betonskoj tribini. Kao da ih nije ništa zanimalo.

Stigli smo u hotel. U sali su podeljene medalje, sve je bilo tužno, ponižavajuće za sport i sportiste. U isto vreme su u Beogradu bili neredi ispred hrvatske ambasade.

Kranj 2023 vaterpolo reprezentacija SCG
Privatna arhiva

Povratak u Srbiju je trebalo da bude autobusom kroz Hrvatsku. U Kranju su bili minsitri Boris Tadić i Goran Svilanović i lako je doneta odluka da Vlada Srbije pošalje avion i da se odmah svi vratimo u Beograd. U avionu je šampione Evrope dočekao premijer Zoran Živković.

Posledice su bile novčana kazna za Hrvatski savez, mislim da Slovenci nisu platili ništa i to nije bilo pošteno. Hrvati su posle toga otkazali učešće na turniru u Beogradu, zakazanom dve nedelje kasnije.

U avionu je Nena Manojlović opet otvorio viski.

„Svako je uradio svoje, svaka čast. Idemo dalje.“

Zaista je bilo uzbudljivo. Pobeda u nenormalnom danu, zlato drugi put uzastopno.

I da, glava na ramenima.

Navijači Hrvatske Kranj 2003
REUTERS/Srdjan Zivulovic
Navijači Hrvatske Kranj 2003
REUTERS/Srdjan Zivulovic

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare