Nemoj da mi govoriš šta ne mogu da uradim

Skener 25. jan 20237:30 2 komentara
Viktorija Azarenka
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Kod ujaka u Britaniji, familijarno smo posađeni pred televizor na kojem Serena Viljams poput buldožera ide ka četvrtoj tituli na US openu. Kada takva lavina krene, niko je ne zaustavlja.

Naporan dan je iza nas, ostajem do kraja jer – ne mogu da zaspim na grend slem finalu. Petnaestak minuta kasnije, oči su mu razrogačene. Buldožer opet radi, ali Serena je ta koja je gažena. Tačnije, šetana s jedne strane na drugu. Je l’ moguće?

Preokret na pomolu, 5:3 u trećem setu, 15-30 na Serenin servis. Ne mogu da kažem da se mnogo stegla, ali jeste dovoljno da Najveća to iskoristi. Nije uspela Viktorija Fjordorovna, Serena je uskoro plesala svoj pobednički ples – 6:2, 2:6, 7:5.

Viktorija Azarenka Serena Vilijams
Photo by Matthew Stockman/Getty Images

Pročitajte i:

Na Azarenku sam u početku, ne znam ni zašto, gledao kao na nekog uljeza u top 20: “Otkud sad ova?”, iako je bila mlada. Nije mnogo prošlo, a zavoleo sam je: sirova emocija, udarci u penjanju kad god je moguće, lepršav bekhend, ritern i kontrolisana agresivnost u moru (tada) jednoličnih teniserki.

Serena joj je mnogo puta stala na put i Vika je zaslužila više slemova od dva Australijan opena (2012, 2013), to sam siguran.

U julu će napuniti 34 godine, ali još nije kasno da se zvezde poklope, možda baš opet u Melburnu, pošto je na dve pobede do titule.

Preturila je mnogo toga Azarenka preko glave u tih deset godina. Bila je često prkosna klinka, šarmantna u intervjuima. I dalje je šarmantna, ali sada sa dužim fitiljom i zrelijim razmišljanjem.

Viktorija Azarenka
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Kako i ne, posle svega što je prošla – problemi sa momkom, u borbi oko starateljstva nad sada šestogodišnjim sinom Leom čak jedno vreme nije mogla ni da putuje na turnire.

„U dubini duše sam osećala da mogu još da dam tenisu, da mogu da naučim nešto i da budem bolja“, odgovorila je Vika na pitanje zašto se nije povukla, kao majka, mada su mame na Turu sve češća pojava.

„Uz to, moj pristup roditeljstvu jeste da više pokazujem primerom nego da govorim o nečemu. Za Lea je korisnije da mu radom pokažem kako se juri svoj san, potpuno bi drugačije sve doživljavao da mu samo govorim o tome“.

Dosad je na Australijan openu pobedila Kenin, Podorosku, Kiz, Džu i u četvrtfinalu Džesiku Pegulu sa 6:4, 6:1. U borbi za plasman u finale sastaće se sa Jelenom Ribakinom, a ukoliko osvoji titulu, biće to ubedljivo najveći razmak između dva grend slem trofeja u ženskoj konkurenciji – prošlo bi tačno 3.654 dana.

Viktorija Azarenka
Photo by Quinn Rooney/Getty Images

Neminovno su krenule priče o poslednjoj Azarenkinoj tituli u Australiji, a samim tim i o kontroverzi iz polufinala, kada je protiv Sloun Stivens zatražila medicinski tajm aut koji je trajao deset minuta.

„Bio je to jedan od najgorih trenutaka u mojoj profesionalnoj karijeri – kako sam tretirana posle i kako sam morala da se pravdan do 22.30 jer mi ljudi nisu verovali. Govorili su da varam, da se pretvaram, da sam htela da je ometem“, počela je emotivno Vika posle četvrtfinale pobede i dodala:

„Zapravo sam potpuno saglasna s onim što je Novak rekao pre neki dan. Nekada postoji neverovatna želja da se napiše priča o heroju i zlikovcu, ali mi nismo ni heroji ni zlikovic, već obična ljudska bića koja prolaze kroz mnogo toga. Pretpostavke i osuđivanja – sve to je sr..e, jer niko nije tu da vidi celu priču. Koliko god puta da sam je ponovila, nije se primila… Smešno je što ste to spomenuli jer sam i ja razmišljala o tome. Trebalo mi je deset je..nih godina da to prevaziđem. I konačno jesam“.

Tada je, ipak, uspela da ostane pribrana i da savlada Na Li u finalu, te da tako odbrani trofej iz 2012, kada je Mariji Šarapovoj u finalu prepustila samo tri gema.

Viktorija Azarenka
Photo by Darrian Traynor/Getty Images

Prošle godine se Azarenka borila sa anksioznošću. Kako kaže, nije mogla da pronađe ništa što bi učinilo da se oseća komforno u svojoj koži, priznala je i da je posle meča u Ostravi polomila nekoliko reketa, ali da je vremenom naučila da prihvati anksioznost, da prihvati strahove.

„U početku sam samo pokušavala da budem neutralna, ni pozitivna ni negativna. Korak po korak, novi izazov, mnogo rada, malo-pomalo. Sada imam više samopouzdanja, srećnija sam i generalno mogu da budem otvorenija“.

Postala je profesionalka još 2003. godine, osvojila 21 titulu, bila prva na svetu. Mnogi bi s razlogom rekli „dosta, ponosni zbog takve karijere. Ali Vika je htela i hoće još.

„Don’t tell me what I can’t do“, često je ponavljao jedan lik u seriji Lost.

Ako je toliko čekala, sedam godina posle onog finala u Njujorku, na svoju prvu pobedu nad Serenom na grend slem turnirima, ko kaže da još jedan najveći trofej nije zapisan u kartama?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare