Nova slika srpskog fudbala: Dva puta u budućnost

Skener 9. jan 202417:00 1 komentar
rodic
Starsport

Stari kontinent predstojećeg leta očekuje još jedan revolucionarni poduhvat – novi formati Lige šampiona i Lige Evrope okrenuće klupski fudbal na sasvim drugu stranu. Uporedo, sistemom spojenih sudova, očekuju se značajne promene i na tlu pod zastavom Srbije.

Naredna sezona u UEFA takmičenjima zabasaće u termin Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Prvo kolo kvalifikacija zakazano je za 9, 10. i 11. jul. Revanši su sedam dana kasnije.

Fudbalski paketić

Grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope biće raspoređene u dve godine – 2024. i 2025. Oba takmičenja imaće po osam rundi. Prvih šest kola, tradicionalno, odigraće se u jesenjim danima, poslednja dva premijerno na programu su u prvom mesecu naredne godine.

Definisani su i termini – 21. i 29. januar.

Srbija će, zasigurno, imati i u narednoj takmičarskog godini predstavnike u grupnim fazama UEFA takmičenja. Praktično, zabasaće u januarskim termin 2025. Otuda i logično pitanje – kako će klubovi odgovoriti novim zahtevima evropske kuće fudbala i spemiti ekipe za utakmice u drugoj polovini januara. Odgovor navodi ka promeni kalendara, ali…

„Spremili smo dve potencijalne mogućnosti. Prva podrazumeva drugačiji kalendar i raniji početak prolećnog dela sezone. Drugi, za mene u ovom trenutku prihvatljiviji, naginje ka zadržavanju okvirnih datima iz aktuelne sezone, automatski i navodi poseban režim za predstavnike Srbije u grupnim fazama Lige šampiona i Lige Evrope“, nagoveštava epilog, u razgovoru za Sport klub, Aleksandar Pivić, direktor takmičenja Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije.

Praktično, u drugom slučaju, izuzeti klubovi odradili bi pripremi period u toplijim krajevima i spremno dočekali januarske izazove.

„Ne bih ništa da prognoziram. Tema je osetljiva, gledaćemo interes domaćeg klupskog fudbala i usvojiti adekvatan kalendar. Rešeni smo i da čujemo reč struke, čija ocena u ovakvim i sličnim situacijama nosi specifičnu težinu. Plan je da konsultujemo trenersku organizaciju, stručnjake iz klubova…“, naglasio je Pivić.

Aleksandar Pivić
FSS

Konačnu odluku o kalendaru usvojiće Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, najverovatnije, u maju.

Novi kalendar UEFA najviše problema doneće klubovima iz takozvanih „letnjih liga“, raspoređenih od marta do novembra. Čak 15 članica evropske kuće fudbala biće, upravo zbog toga, u posebnim problemima. Najjačima i najviše odgovara novi format, Srbija je u grupi zemalja iz zlatne sredine, iako uklapanje 44 termina u situaciji kad je UEFA bukvalno sve uzela zahteva posebnu gimnastiku.

Januarski fudbal iziskuje i drugačije uslove. Najsvežija, iskustva iz decembra, ne obećavaju ništa dobro. Nema kvalitetnog fudbala u blatu i na kaljugama. S prvim božićnim satima 2024, osnežila je i Srbija, temperatura se spustila ispod deset Celzijusa i s pravom obitava kontrapitanje – kome je do igre u ledenom januaru?

Fudbalski savez Srbije, ovih dana, sprema i konkretan odgovor. Iz sredstava solidarnosti trebalo bi da bude finansirana promena podloge na većini stadiona u Srbiji. U planu je da prirodna trava bude zamenjena takozvanom hibridnom. Za sada, samo Crvena zvezda, Partizan i TSC imaju privilegiju domaćinstva na terenima nove generacije. Rokovi su kratki, planirani radovi na ostalim stadionima, od Subotice do Niša, očekuju se pod oznakom „hitno“.

„Iskustva zemalja sa sličnim vremenskim prilikama i kalendarom ostavljaju prostor i za drugo rešenje – pokrivku i grejače terena. Hibridna podloga je skupa i zahtevna, iziskuje značajna sredstva za održavanje. Novi terenu, po planu, i sa hibridnom podlogom imaće obezbeđeno grejanje. Grejači, pokazuju studije, otope sloj snega od pet centimetara za 24 sata. Zato se i dodatno radi na pokrivanju terena, u slučaju najavljenih padavina“, odlično je upućen Pivić u potencijalne mogućnosti, spoznatih na decembarskom seminaru u Nionu.

UEFA je već definisala raspored i prioritete za narednu sezonu. Pred srpskim fudbalom, narednih meseci, nalaze se dva puta u budućnost.

Bilo kojim da krene, povratka na staro neće biti. Konačnu reč imaće FSS!

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare