Novak, Big Mek, Kirjos: Čuvene diskvalifikacije u tenisu

ATP 1. mar 202418:07 > 02. mar 2024 0:16 6 komentara
Novak Đoković
Photo by Al Bello/Getty Images

Da skratimo – Andrej Rubljov je mislio da je aut, vikao linijskom u lice, drugi linijski (Rus!) ga prijavio da je psovao na ruskom, što Andrej tvrdi da nije uradio…

Obavešteni sudija i supervizor i – finito, Andrejka je diskvalifikovan, džaba je i Aleksandar Bublik pokušao da utiče da se meč nastavi.

Rubljov je poludeo, a bio je tako blizu pobede u više navrata – imao je 5-3 u taj brejku drugog seta, a u trećem je imao brejk prednosti i još sedam brejk lopti (uključiv 15-40 i 0-40) za dupli brejk.

Posle silnih propuštenih šansi, Rubljov je eksplodirao pri rezultatu 6:5 za Bublika, a ovakva diskvalifikacija nešto je što se retko viđa.

Miju Kato i Aldila Sutjiadi diskvalifikovane su sa prošlogodišnjeg Rolan Garosa, kada je Kato slučajno pogodila linijskog sudiju koji je prolazio.

Počeće, naravno, podsećanja i o onom kobnom US openu 2020. godine, kada je Novak Đoković pogodio linijskog sudiju loptom u grlo, te morao u četvrtoj rundi da završi svoje učešće prerano. S tom razlikom što Pablo Karenjo Busta nije, poput Bublika, pokušao da utiče da se meč nastavi, već je ćutao i čekao.

„Bio je to šok za mene, prvi put u karijeri mi se dogodilo nešto takvo. Bilo je mnogo spekulacija da li sam zaslužio budem diskvalifikovan ili ne. Pravila su jasna, ja sam to prihvatio i nastavio dalje“, rekao je Ðoković koju sedmicu kasnije u Rimu i dodao:

„Bilo je čudno da na taj način završim učešće na US openu. Osećao sam dobro, igrao sam dobro. Osvojio sam Sinsinati koji se igrao na istom terenu, imao sam dosta samopouzdanja. Bilo je neočekivano i potpuno bez ikakve namere da je pogodim. Nisam zaboravio i mislim da nikad neću. To je nešto što ostaje u sećanju ceo život“.

Nije to jedini slučaj diskvalifikacije na najvišem nivou – nekada četvrti teniser sveta Tim Henman 1995. godine je izbačen sa Vimbldona: tada je u besu napucao loptu, koja je pogodila skupljačicu loptica u uho.

To nije bila prva diskvalifikacija u open eri, ta „čast“ pripala je Džonu Mekinrou u Melburnu 1990. godine. Tada je Big Mek nakupio tri opomeno, redom – zurenje u linijskog sudiju posle navodno loše odluke, razbijanje reketa o podlogu, a onda i svađa sa Gerijem Armstrongom jer je za to opomenut.

Godine 2019. godine, Niku Kirjosu oduzet je gem kada je psovao sudiju tokom meča sa Kasperom Rudom u Rimu, a Australijanac je na to reagovao krajnje smireno – bacio je reket, šutnuo flašicu s vodom, pa bacio i stolicu na teren.

„Sadržajan dan, da tako kažem. Emocije su me savladale, atmosfera je bila luda, žao mi je što se tako završilo. Rime, izvini“, napisao je Kirjos na instagramu koji sat kasnije.

U poslednje vreme, osim Đokovića i Kirjosa, dobro je dokumentovan i slučaj tada 17-godišnjeg Denisa Šapovalova, koji je – 2017. godine tokom Dejvis kup meča sa Kasperom Rudom – napucao loptu iz sve snage i nehotice oplavio oko sudiji Arnou Gabou. Posle se Denis izvinjavao, a diskvalifikaciju je mirno podneo, logično.

„Neprihvatljivo ponašanje s moje strane“.

Poznat je i slučaj Davida Nalbandijana u finalu Kvinsa 2012. godine. Iznerviran što je izgubio poen, Argentinac je šutnuo reklamu, nehotice i nogu linijskog sudije. Nalbandijan je u tom trenutku vodio 7:6, 3:4, ali je titula pripala Marinu Čiliću.

Slučajevi Mekinro i Kirjos imaju najviše sličnosti sa Rubljovom – ostali, koliko god nesmotreni bili, nisu imali nameru, a u grupu sa Andrejem spada i Štefan Koubek, koji je 2007. u Mecu diskvalifikovan jer je psovao supervizora zbog sporne odluke.

Samo su dve dame diskvalifikovane u open eri – Anastasija Rodionova u Sinsinatiju 2007. godine, kada je loptom pogodila nekoga u gledalištu, kao i Irina Spirlea 1996. u Palermu, posle verbalne rasprave sa sudijom.

Nije bila direktna diskvalifikacija, ali jeste bio kraj meča – kada je Serena Vilijams pretila linijskom da će joj „nabiti loptu u grlo“, posle čega joj je oduzet poen, što je u tom trenutku značilo i pobedu Kim Klajsters na US openu 2009. godine.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare