Šta je s Novakom?

Roland Garros 25. maj 20247:59 55 komentara

„Šta još može da se desi danas, šta još može, brate mili? Nije dovoljno stvari“, prokomentarisao je rezignirano Novak Đoković, i to u trenutku dok je imao brejk prednosti u prvom setu polufinala u Ženevi sa Tomašom Mahačem. Izgubio je taj set, od 4:1 do 4:6, a na kraju je poražen u neobičnom meču sa 6:4, 0:6, 6:1.

Nisam baš imao sjajnu noć, danas je bilo teško. Užasno sam se osećao u prvom delu meča“, nije Novak ni na konferenciji za medije detaljno govorio o tome šta je problem, ali jeste dodao da se ne oseća favoritom pred Rolan Garos.

Na Đokovićev boravak u Ženevi možemo gledati kao na polupunu ili na polupraznu čašu. Polupuna – odigrao je tri meča, a pred Rolan Garos mu je najpotrebnije bilo da dobije još malo vežbe u realnim uslovima, tj. u uslovima stresa i adrenalina koje samo takmičenje može da donese.

Pročitajte i:

Poluprazna – poraz od Mahača, kvalitetnog igrača, ali igrača koji ipak ne bi smeo da zapreti Đokoviću. Poraz od Luke Nardija u Indijan Velsu bio je, očito, i posledica fizičke nepripremljenosti, u porazu od Tabila u Rimu Novak je delovao dezorijentisano posle udarca flašom u glavu dva dana ranije, a sada su se opet izgleda desili neki problemi. Bilo kako bilo, ta tri poraza izgledaju nerealno u sezoni čoveka koji je prošle godine dominirao ATP turom.

„Teško je koncentrisati se na tenis kada su ti druge stvari na umu. Nadam se da ću biti spreman i dobrog zdravlja za Rolan Garos“, kaže Novak.

Upravo zbog navedenog, teško je i analizirati Đokovićevu igru. I protiv Hanfmana u prvom meču postojao je onaj neobjašnjivi pad početkom drugog seta – ne igrački, već u smislu da deluje kao da je Novaku loše – a protiv Grikspora je uspeo da izvuče prvi set i da onda dotuče rivala, koji je prethodno tog dana već odigrao set i po sa Šapovalovom.

(Photo by Dan Istitene/Getty Images)

Opet, kao i posle Rima, zaključke je teško izvući, i Rolan Garos će nam dati definitivne odgovore. Primetno je, ipak, da se rivali ne plaše više toliko Novaka, da on malo jeste izgubio samopouzdanje, ali te dve stvari brzo bi se povratile nekim nizom pobeda, ipak već deceniju i po izaziva strahopoštovanje i ima naslage samopouzdanja čoveka koji je pobeđivao više nego iko ikada u istoriji ove igre.

Da li do tog niza može da dođe? Čini se da je fizički spremniji, da je rad sa Fil-Gričom dao rezultate, ali da mentalno ima dosta uspona i padova. Porazi od Nardija, Ruda i Mahača imaju nešto zajedničko – taman kada se činilo da je Novak u naletu, posle osvajanja drugog seta, usledio bi pad, a to se nije dešavalo ranije. Sada protiv Mahača, verovatno kao i posledica problema s kojima nismo upoznati, kao da je odustao već pošto je pretrpeo brejk.

Nenada Zimonjića nije bilo u Ženevi, izgleda da ga neće biti ni u Parizu, a krajnje je neobično bilo gledati da Novak po teniske savete ide kod fizioterapueta Miljana Amanovića i kondicionog trenera Fil-Griča. Da, oni jesu toliko dugo u tenisu da već znaju „šta i kako“, ali ipak…

Žreb u Parizu je zaista dobar za Novaka, ali za onog Novaka na kojeg smo navikli. Sada kod njegovih navijača postoji zebnja pred svaki meč – zbog protivnika, ali i zbog samog Đokovića.

Da li će se mašina upaliti, kao što mnogi smatraju? Teško je doći od 0 do 100 obrtaja, potrebnih za najviše domete, u tako kratkom periodu, ali ako se zbog nekoga veruje i u ne toliko verovatne scenarije, to je Novak Đoković.

Kao što i on reče, meč po meč u Parizu, pa da vidimo.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare