Novak u magli pred Rolan Garos

Skener 13. maj 20246:46 31 komentara

„Isti kao i uvek“, odgovorio je uz osmeh Novak Đoković na pitanje kakav mu je mentalni sklop pred Rolan Garos.

O NOVAKOVOM PORAZU

Novak otkrio šta se sve dešavalo u noći incidenta s flašom

Novaka publika i zvižducima ispratila sa stadiona (VIDEO)

Novak samo finalom na RG čuva prvo mesto

Poraz u Rimu – negativan rekord za Novaka

„Najbolji saigrač“: Umetnost na Novakovom rancu (VIDEO)

Neodoljivo je podsetilo na snimak posle poraza od Holgera Runea prošle godine u Rimu. Tada je jedan francuski novinar upitao Novaka ima li samopouzdanja pred Rolan Garos, a Novak je odgovorio samo kratkim „da“, takođe uz osmeh. I tada, a naročito posle Đokovićeve titule u Parizu, taj snimak videli smo još mali milion puta, s razlogom.

Novak je najveći teniser svih vremena, samopouzdanje koje se taloži skoro dve decenije ne iščezava preko noći i nikoga ne bi začudilo da ga opet vidimo sa Kupom musketara, ali situacija je sada daleko od savršene.

U satima posle senzacionalnog poraza od Alehandra Tabila, ređale su se negativne statistike – najbrži poraz na šljaci u karijeri (67 minuta), najmanje osvojenih gemova na mastersu od 2014, nijedno finale pre Rolan Garosa, najraniji poraz u Rimu u karijeri itd.

I zaista, Đoković je u porazu 6:2, 6:3 bio neprepoznatljivo loš, jedino sa čime bi se taj meč mogao uporediti jeste Beč 2020. godine i poraz od Sonega. Tada su okolnosti bile specifične, Novak je došao u Austriju samo da bi osigurao broj jedan i potom više nije imao nikakav motiv – još u tadašnjem kontekstu korone i uslova za igranje, bilo je jasno da je Đoković samo želeo da ode odatle kada je cilj ispunio.

Tenis na SK:

Sada je kontekst drugačiji, Novaku su i te kako bili potrebni mečevi pred Rolan Garos, a Rim je često bio mesto na kojem je pronalazio sebe. Tamo je šest puta osvojio titulu, tamo je „kliknuo“ sa Bekerom, tamo se oduvek osećao najkomfornije na šljaci i ima najbolju vezu sa publikom.

Međutim, onaj čovek koji je izašao na teren nije bio Novak Đoković. Emotivno ravan i nekarakteristično brz između poena i gemova.

„Štopovao sam, 21 sekunda je prošla između gemova“, rekao je naš komentator Nebojša Višković tokom prenosa. Igru nema mnogo svrhe analizirati jer ništa nije funkcionisalo, počev od duplih grešaka u nevreme, Đoković je delovao kao da što pre želi da ode sa terena.

Novak Đoković
Mike Hewitt/Getty Images

Posle pobede nad Korentenom Muteom, Novaku se dogodila bizarna situacija koja je obišla svet – dok je davao autograme, jednom momku ispala je metalna flaša iz ranca i pogodila Đokovića u glavu.

„Trening je bio drugačiji. Imao sam lagan trening juče. Nisam ništa osećao, ali nisam se osećao ni uobičajen. Danas pod visokim stresom, bilo je prilično loše – ne u smislu bola, već balansa. Nisam imao koordinaciju. Potpuno drugačiji igrač u odnosu na pre dve večeri. Moglo bi da bude. Ne znam. Moram da obavim lekarske preglede i da vidim šta se događa“, rekao je Đoković i dodao:

„U periodu od pola sata ili jednog sata bilo je tu mučnine, vrtoglavice, krvi, raznih stvari… Uspeo sam da spavam okej. Bolela me je glava. Sutradan je sve bilo prilično u redu. Zbog toga sam pomislio da je sve pod kontrolom. Možda i jeste, a možda i nije. Danas kao da je na terenu bio neki drugi igrač u mojim patikama. Bez imalo ritma, tempa, ravnoteže… To me malo brine“.

Đoković će sigurno obaviti dodatne preglede, u ovom momentu pauza je ono što mu poslednje treba, ali sa takvim stvarima ne sme se rizikovati. Ako Novak dobije zeleno svetlo da se odmah vrati na teren, pred njime su nepune dve nedelje do starta Rolan Garosa – nema mnogo mečeva u nogama (ukupno šest na šljaci), ali uz nešto lakši žreb, Novak bi u Parizu mogao postepeno da se uvodi u turnir. Ne bi bilo prvi put da neki velikan tako nešto radi, da se tako malo kocka u startu i da na kraju vidimo srećni kraj.

Međutim, najčešće u svojoj karijeri Novak po dolasku u Pariz već iza sebe ima trofeje, samopouzdanje, neku vrstu zaloga u banci i rasterećenja. Ova godina je dosad bila čudna, blago rečeno.

Poraz od Sinera u polufinalu Australijan opena? Sâm poraz od igrača poput Sinera nije problem, ali jeste način na koji je do njega došlo, pogotovo u prva dva seta se Novak nije ni pojavio na terenu, a uprkos tome što je uzeo treći set, nijednom nije ličio na čoveka koji je toliko puta pravio preokrete i činio da oni zapravo izgledaju neminovni.

Poraz od Nardija u Indijan Velsu? Bilo je jasno i po aktivnostima van terena da je Novak u SAD više išao turistički, bilo je jasno i da fizički nije spreman, kao i da se muči sa motivacijom. Ona mu je već neko vreme problem na turnirima koji nisu slemovi, ali sada je bilo baš upadljivo.

Novak Đoković
REUTERS/Claudia Greco

„Da igram slabo – igram, daleko sam od željene forme. Videćemo kako će se stvari odvijati, grend slemovi su ipak malo drugačiji, volim da ih igram, dodatno sam motivisan tamo. Nadam se da će s glavom biti sve u redu“, rekao je Đoković u delu konferencije za medije na srpskom jeziku.

Potom je dodao nešto ilustrativno:

„Ove godine mi je drugačiji osećaj, generalni osećaj vezan za takmičenja. Trudim se da izvučem neki maksimum iz sebe, ali nije mi uspevalo zasad. Sada dolazi najvažniji blok u godini, spremam se za to“.

Monte Karlo je prošao čak i iznad očekivanja, mada je i u porazu od Ruda u polufinalu bilo atipičnih odluka. Uprkos tome, bio je to korak napred, naročito uzevši u obzir to kako je Novak u Monaku prolazio prethodnih godina – polufinale mu je zapravo najbolji rezultat još od druge titule 2015. godine.

I na kraju, kako išta pametno zaključiti pred Rolan Garos, osim da je Đoković potpuna nepoznanica? Kako tumačiti znakove pored puta, kada ih ni nema mnogo, a ovaj u Rimu uzimamo ipak sa velikom rezervom zbog dobijenog udarca flašom – prosto je neverovatna bila razlika između meča sa Muteom i Tabilom da bi se to moglo zanemariti.

Novak Đoković
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Ono što je svakako pozitivni znak jeste povratak Gebharda Fil-Griča u tim, to je znak da je Novak motivisan i da je spreman opet krene da ore, da marljivo radi kako bi ostvario svoje ciljeve. Priprema za Rolan Garos daleko je od idealne, ali ni glavni konkurenti ne blistaju, i Pariz je trenutno jedna velika kocka gledano i iz ugla neutralnog posmatrača.

U takvim situacijama, često je najvažnije iskustvo, Đoković ga ima napretek, uskoro puni 37 godina, ali prvo moramo da vidimo makar bljesak onog starog Novaka, onu želju i oštrinu.

Narednih nekoliko meseci daće nam definitivni odgovor na pitanje da li Đoković ima u sebi snage za još jedan maksimalni napor – pre svega emotivno i mentalno – u potrazi za najvećim titulama.

I da nikada više ne uzme reket u ruke, najveći je, ali dok je na terenu, i standardi su takvi – najveći.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare