Potcenjivanje šampionki i (ne)dostižna Evropa

Skener 22. apr 202112:30 > 12:40 0 komentara
KKŽ Crvena zvezda
Zvezdina revija

Dve najmlađe ženske košarkaške ekipe borile su se ove sezone za šampionsku titulu. Bez stranaca. To bi trebalo da bude podstrek svim mladim košarkašicama u Srbiji. Tako kaže trener košarkašica Crvene zvezde Dragan Vuković, čiji je tim po 32. put u klupskoj istoriji podigao trofej namenjen šampionkama Srbije.

Košarkašice Crvene zvezde u finalu domaćeg prvenstva pobedile su ekipu Art Basketa (2-1 u seriji) i tako stigle do četvrte uzastopne titule.

Na početku sezone je malo ko verovao u njih, pre svega zbog podmlađenog tima, „bacanja u vatru“ dece koja uporedo igraju i u kadetskoj ili juniorskoj ekipi, ali i zbog pojačanja na kojima su prošlog leta vredno radili Vojvodina, Art, Kraljevo i Radivoj Korać.

Zvezdina revija

Uz podršku muškog kluba, iskustvo trenera Vukovića, poverenje uprave, kao i samopouzdanje starijih igračica ispostavilo se da je još jedna titula za crveno-bele devojke bila lak plen.

Kao najtežeg rivala u sezoni za nama izdvojile su ekipu Vojvodine, od koje su poražene dva puta u ligaškom delu, a predvođenu iskusnom Jovanom Adamović. Novajlija u ligi Art Basket bio je još jedan mlad, ali jak protivnik, naročito posle osvojenog Kupa i energije koju donosi prvi osvojeni trofej u klupskoj istoriji.

Današnje iskusne liderke tima nekada su takođe bile 15-godišnje prvotimke. Pre šest godina „kadetski“ prvi tim Zvezde, takođe predvođen Draganom Vukovićem osvojio je Kup i opstao u ligi, a već naredne sezone šampionske ambicije postale su potpuno normalna stvar za crveno-bele.

Zvezdina revija

Kao da se istorija sada ponavlja, ali uz malu olakšavajuću okolnost za mlade igračice u vidu iskusne petorke koja je kostur tima.

Ove sezone je Crvena zvezda odlučila da ne igra WABA ligu, regionalni šampionat koji je u prethodnim sezonama donosio jače, zahtevnije i čvršće utakmice i sazrevanje tima.

Ispostavilo se da je ta klupska odluka bila pravo rešenje u pravom trenutku.

Marija Avlijaš i Jovana Spasovski
Zvezdina revija

Srpska ženska košarka nema predstavnika u evropskim takmičenjima već 15 godina i to se može uzeti kao prvi sledeći cilj Crvene zvezde, koji ponekada izgleda nedostižno, pre svega zbog finansijskog aspekta, ali bi sa pravom idejom i jasnim planom možda i mogao da se sprovede u delo.

O svemu tome razgovarali smo sa trenerom Crvene zvezde Draganom Vukovićem i šampionkama Milicom Bojović, Nevenom Naumčev, Jovanom Spasovski i Marijom Avlijaš.

Kompletan razgovor pogledajte OVDE.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!