Rado ide Srbin u NHL (ako je odrastao u Kanadi)

Hokej 2. maj 202111:00 > 11:03 2 komentara
Milan Lučić
Guliver Images / Frank Gunn/Canadian Press via AP

Srbija se sa pravom smatra jednom od najvećih svetskih sila u timskim sportovima u odnosu na broj stanovnika – košarka, odbojka i vaterpolo su doneli ogroman broj trofeja za jednu relativno malu zemlju, a u drugim srodnim igrama poput rukometa i fudbala Srbija je iznadprosečna.

Međutim, jasno je da postoje i naširoko popularni timski sportovi u kojima Srbija naprosto podbacuje – pre svega su to ragbi i hokej na ledu. Što se tiče prvog, stanje stvari nije toliko šokantno – iako ragbi ima određenu popularnost i tradiciju u Srbiji, nikada nije uspostavljena kultura slična odbojkaškoj ili rukometnoj na primer. Sa hokejom na ledu je priča već drugačija…

Iako definitivno nikada nije bila svetska velesila, hokejaška reprezentacija Jugoslavije imala je respektabilna dostignuća – od Insbruka 1964. do Sarajeva 1984. „Plavi“ su propustili tek jedan od šest olimpijskih turnira.

PR team

Sa raspadom države najveći deo talenta, mahom igrači iz Slovenije, postao je nedostupan Savezu hokeja na ledu Srbije. Rezultati su logično pali, a najveće ostvarenje selekcije Srbije dogodilo se 2009. godine – bio je to plasman u Diviziju I, drugi najjači rang u svetskom reprezentativnom hokeju.

To se dogodilo posle osvajanja zlatne medalje u Novom Sadu na Svetskom prvenstvu Divizije II, a Srbija je u 2010. godini imala najbolji plasman u svojoj istoriji – 29. mesto na rang-listi IIHF.

NHL:

Aktuelna situacija nije preterano blistava, uprkos velikim naporima koje ulažu mnogi hokejaški radnici. Srbija je na 30. mestu liste IIHF, ima 646 registrovanih igrača – 152 hokejaša, samo 67 hokejašica i 427 igrača mlađih kategorija.

Međutim, ono što najviše zabrinjava je odsustvo praktično ikakve infrastrukture. U Srbiji se nalaze tri zatvorene ledene dvorane koje su u funkciji (Pionir, Pingvin i Spens), pa su, imajući taj podatak u vidu, čak i ovi uspesi nacionalnog tima razlog za ponos.

Srpskom hokeju jako je teško da u postojećim uslovima “izbaci” igrače za najkvalitetnija svetska takmičenja na način na koji se to dešava u košarci, na primer. Ilustracije radi, relativno često se dešava da košarkaš koji nastupa u Srbiji bude izabran na NBA draftu i već naredne sezone zaigra u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu. U slučaju hokeja i NHL, takav razvoj događaja praktično je nezamisliv.

Ipak, Srbija je u razvoju NHL imala određenu ulogu, pa makar i posrednu. Mnogi igrači srpskog porekla su nastupali u ovom slavnom takmičenju, iako su to činili pod zastavama drugih država, najpre Kanade. Ovo je dobra prilika da se osvrnemo na karijere nekih od njih – pojedinci su ostvarili zaista mnogo toga.

***

Aleks Nedeljković

Alex Nedeljkovic
Guliver Images / Patrick Gorski/Icon Sportswire via AP Images

Počnimo od najaktuelnijeg – golman Karolina Harikejnsa debitovao je u NHL 2019. godine, a proglašen je za rukija meseca za mart tekuće godine. Ovaj 25-godišnji Amerikanac rođen je u Ohaju, a njegovi baba i deda su iz sela blizu Ljubovije.

Pogledajte šta je imao da izjavi o svojim kontaktima sa Srbijom tokom gostovanja u podkastu Pak u glavu.

Milan Lučić

Verovatno najveća zvezda od svih igrača koji će biti spomenuti na ovoj listi je levo krilo Kalgari Flejmsa – kultni heroj NHL Milan Lučić.

Kanađanin iz Vankuvera ima 35 godina, a tokom impresivne NHL karijere, koja traje od 2007. godine, nastupao je za Boston Bruinse, Los Anđeles Kingse i Edmonton Ojlerse, pre nego što je 2019. postao član Kalgarija. Poznat je po svom fizički zahtevnom stilu igre, a bio je i kapiten kanadske reprezentacije do 20 godina.

Lučić je sin srpskih imigranata i veoma često potencira svoje srpsko poreklo. Kada je 2011. godine kao NHL šampion po tradiciji mogao da provede jedan dan sa Stenli kupom, rešio je da ga odnese u srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Arhangela Mihajla u gradu Barnabiju, gde se okupilo oko 350 članova lokalne srpske zajednice.

Bilo mi je veoma bitno da pehar odnesem u svoju crkvu jer znam da sam prvi Srbin koji ga je osvojio. Želeo sam to na svoj način da proslavim sa našim ljudima. Kao mali ovde smo igrali folklor, učili srpski, ćirilicu, okupljali se za slavu, Božić, Vaskrs. Nismo dozvolili da izgubimo tu vezu sa Srbijom“, rekao je Lučić tom prilikom.

Dragan Kesa
Photo: Guliver Images

Zanimljivo je da je Lučić iz krajnje sportski nastrojene porodice – njegov brat Jovan je fudbalski golman koji već godinama nastupa u Srbiji. Igrao je za niz klubova, a poslednje angažmane ovaj 33-godišnjak iz Vankuvera imao je u Budućnosti iz Dobanovaca i dorćolskom Poletu. Svojevremeno je bio na probi i u Partizanu.

Osim toga, rođeni ujak Milana Lučića je još jedan srpski hokejaš koji je nastupao u NHL – u pitanju je desno krilo Dragan „Den“ Kesa. On je devedesetih godina prošlog veka igrao u Kenaksima, Pengvinsima, Starsima i Lajtningu u NHL, ali i u Rusiji, Austriji i AHL.

Aleks Petrović

Alex Petrovic
Guliver Images / ZUMAc04_

Ovaj 29-godišnjak iz Edmontona trenutno je pod ugovorom sa Kalgari Flejmsima, ali igra u AHL za Stokton Hit.

Prethodno je sa manjim pauzama od sezone 2012/2013. ovaj igrač odbrane srpskog porekla nastupao za Florida Panterse i Edmonton Ojlerse u NHL.

Saša Laković

Pokojni Saša Gordon Laković ostao je upamćen po svom beskrupuloznom stilu igre tokom devedesetih godina. Ovaj “enforcer” iz Vankuvera bio je igrač Kalgari Flejmsa i Nju Džersi Devilsa.

Imao je Laković i malu ulogu sovjetskog hokejaša Borisa Mihajlova u filmu “Miracle” iz 2004. godine, koji se bavi čuvenim “Čudom na ledu” – finalnim duelom olimpijskog turnira u Lejk Plasidu iz 1980. godine, u kojem je selekcija SAD bila bolja od SSSR.

Lakovićevi roditelji su u Kanadu emigrirali iz Podgorice, a on nas je prerano napustio 2017. godine izgubivši bitku sa tumorom na mozgu. Pravi ratnik, ostaće upamćen po brojnim okršajima sa protivnicima tokom svoje NHL karijere.

Petar Žeželj

U pitanju je legendarni centar koji je u NHL nastupao od 1984. do 1999. i do pojave Lučića se bez dileme smatrao najboljim hokejašem srpskog porekla u istoriji NHL.

Tokom karijere igrao je za Flajerse, Kapitalse, Bluz, Mejpl Lifse, Starse, Devilse i Kenakse, a u NHL karijeri je odigrao 873 utakmice, ostvarivši sjajnih 608 poena.

Zanimljivo je da je Žeželj bio blizak rođak Aleksa Lajfsona (Aleksandra Živojinovića), gitariste kultong progresivnog rok benda Raš (Rush) iz Toronta. Žeželj je preminuo 2009. godine posle duge i teške bolesti – hemolitičke anemije.

Ivan Boldirev

Ovaj sjajni hokejaš blistao je sedamdesetih i početkom osamdesetih godina u NHL igrajući za Golden Silse, Blek Hokse, Flejmse, Kenakse i Red Vingse, a rođen je u Zrenjaninu.

Boldirev je bio ruskog porekla, a sa samo dve godine njegova porodica se preselila u grad Su Sent Mari u Ontariju. Izgradio je veliku NHL karijeru, a najbolja sezona bila mu je 1983/1984. kada je zabeležio 35 golova i ukupno 83 poena.

Neki misle da je neopravdano izostavljen sa liste “100 najvećih NHL igrača”, koja je objavljena 2017. godine.

Marinko “Mik” Vukota najpoznatiji je po tome što je devedesetih godina donosio čvrstinu Ajlendersima, a Stanko “Stan” Smrke, rođeni Beograđanin, prvi je igrač u NHL koji je rođen u Jugoslaviji. Za Montreal Kanedijanse igrao je još pedesetih godina. Adrijan Plavšić bio je delimično srpskog, a delom hrvatskog porekla, ostvario je veliku karijeru, a sa reprezentacijom Kanade 1992. godine u Albervilu osvojio je srebrnu medalju.

Petar Popović je srpskog porekla, odrastao je u Švedskoj, ali je devedestih igrao za Kanedijense, Rendžerse i Pengvinse, a Branko Radivojević je pod slovačkom zastavom nosio dres Finiks Kojotesa, Filadelfija Flajersa i Minesota Vajldapočetkom 21. veka. I dalje je aktivan i nastupa u slovačkoj Dukli iz Trenčina, a godinama je bio igrač moskovskog Spartaka u KHL.

***

Lista je zapravo prilično impresivna, a na njoj su mogla da se nađu još neka imena – da li je izostavljen neko koga definitivno treba spomenuti?

Ovaj broj vrhunskih hokejaša samo svedoči o genetskoj predodređenosti ljudi sa ovih prostora da se bave timskim sportovima. U nadi da će uskoro stvari u srpskom hokeju početi da idu u boljem smeru – ipak imamo za koga da navijamo. U međuvremenu, najbolji svetski hokej uvek možete gledati na Sport klubu.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare