Serena Vilijams i Muhamed Ali – kad je vreme za povlačenje?

Skener 18. feb 202115:58 10 komentara
Serena Vilijams
Photo by Matt King/Getty Images

Serena Vilijams najveća je teniserka svih vremena. U to apsolutno nema nikakve sumnje uprkos tome što ona žarko želi da stigne i prestigne rekord Margaret Kort od 24 grend slem titule, postavljen najvećim delom pre profesionalne ere tenisa. Trenutno je Serena na 23, poslednju je uzela na Australijan openu 2017. godine, a novi razočaravajući poraz doživela je u polufinalu u Melburnu od Naomi Osake – 6:3, 6:4.

Dvoboj sa Japankom posebno je bolan jer u njihovim mečevima Serenine godine su najočitije. Osaka je igrački dobrim delom kao Serena, samo mlađa, a u to mlađa učitano je i sve ono što mladost nosi – brzina, energija, želja. Uz to, Osaka je već dovoljno iskusna da ne bude uopšte pod utiskom igranja sa Serenom, uostalom, dobila ju je i prvom finalu na US openu 2018. godine.

Australijan open

Konferenciju za medije Serena Vilijams napustila je u suzama posle samo četiri minuta, a prethodno se na stadionu emotivno oprostila od publike i mnogi su već počeli da spekulišu o njenom povlačenju.

Gorespomenutu poslednju najveću titulu Serena je osvojila kada je bila trudna, a posle komplikacija nakon porođaja, uspela je da se vrati na teren. I ne samo da se vrati, nego munjevito da dostigne standarde koji su za većinu teniserki kroz istoriju ostali nedostižni.

Ipak, izgleda da se u prolazu godina i svemu što se izdešavalo izgubilo ono esencijalno što je Serenu činilo Serenom – kada dođe u završnicu slema, male su šanse da neće podići trofej. Više nije tako, u prvih 28 puta kada bi došla do polufinala, osvajala je titula. S druge strane, u poslednjih 11 puta kada bi stigla do najbolje četiri, samo je još dvaput podigla trofej.

Naročito su šokantna bila njena izdanja u finalima, kao da bi joj prevelika želja okovala noge, što nije osobina koju bismo povezali sa Serenom Vilijams. Finale Vimbldona 2018, poraz od Anđelik Kerber 6:3, 6:4. Finale US opena 2018, poraz od Naomi Osake 6:2, 6:4. Finale Vimbldona 2019, poraz od Simone Halep 6:2, 6:2. Finale US opena 2019, poraz od Bjanke Andresku 6:3, 7:5. Niti jednom nije delovala kao da je blizu pobede.

Muhamed Ali
Allsport UK/ALLSPORT/Getty Images

Muhamed Ali smatra se najvećim bokserom svih vremena, ali i njemu je bilo teško da se povuče. Više puta se vraćao, karijeru je završio sa ukupno pet poraza, tri u poslednje četiri borbe, a dva uzastopna – od bivšeg sparing partnera Lerija Holmsa i zatim od Trevora Barbika. Posle tog poraza od Barbika shvatio je Ali da je vreme da okači rukavice o klin.

Paralela se može povući, mnogi i jesu to učinili, ali tek će to biti moguće ukoliko Serena nastavi sa porazima u završnim fazama slemova. S druge strane, velika razlika postoji, veoma je impresivno što Vilijams i sa nepunih 40 godina uopšte dolazi u situaciju da se bori za najveće titule.

„Mogu da se saosećam sa Serenom. Ona je neverovatan šampion koji inspiriše sve sportiste i sportistkinje širom sveta – izvanredno je to što i dalje uspeva u njenim godinama. Siguran sam da je sada razočarana, čuo sam i da je bila emotivna na konferenciji za medije. Nezavisno od svih uspeha, uvek je frustrirajuće izgubiti veliki meč, ljut si“, rekao je Novak Đoković na pitanje o Sereni i dodao:

„Kada sa sagleda šira slika – ko je ona, za šta se zalaže i šta je postigla na terenu i van njega – Serena je jedna od najvećih u istoriji. Ne samo teniserki, nego sportista. Ponosan sam i počastvovan što igram u njenoj eri i što svedočim njenoj veličini“.

Sve što je Đoković rekao tačno je od reči do reči i ništa što Serena uradi do kraja karijere ne može da potamni njenu veličinu – može da ispada u prvim kolima dve godine, ponovo će biti najveća svih vremena i niko ne bi smeo ni da pomisli da je tera u penziju ako se njoj još igra.

Sasvim drugo je pitanje koliko Serenin šampionski ego može da istrpi bolnih udaraca. Na to samo ona može da dâ odgovor. A da li je ono na terenu Rod Lejver arene bilo zbogom?

„Ne znam. Ako ikada kažem ‘zbogom’, neću reći nikome“, uspela je da se nasmeši, a samo minut kasnije sa suzama u očima otišla je iz sale.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare