SK Fight bira za Vas: 10 najboljih UFC borbi u 2023. godini!

SK Fight 31. dec 202318:00 2 komentara
Islam Mahačev, Uroš Medić, Alešandre Pantoža, Džastin Gejdži
REUTERS/Jasmin Frank, Jeff Swinger, Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports

Rešili ste da poslednje sate 2023. godine provedete gušeći se u spektakularnom koktelu ruske salate, alkoholnih napitaka i mešovitih borilačkih veština? Pre svega, čestitke na izboru.

Druga stvar – niste sami!

Sajt Sport kluba je pravo mesto za vas u ovom prazničnom trenutku. U izboru koji preti da postane tradicionalan – upriličili smo ga i za 2022. godinu – prisećamo se deset najboljih UFC borbi u proteklih 365 dana!

SK Paketić:

Koja je metodologija za „top ten“ izbor? Prilično je proizvoljna i zasnovana na ličnom utisku, baš kako i odgovara prednovogodišnjim momentima relativno izmenjenog stanja svesti.

Neki od kriterijuma su neizvesnost borbe, važnost duela (prednost imaju okršaji za pojas), prateće okolnosti, efekat završnice (ako smo je videli), ali pre svega njegovo visočanstvo – intenzitet! Svaki od spomenutih kriterijumima vrlo lako može da „izleti kroz prozor“ i bude zanemaren ako je intenzitet pravi.

UFC kao promocija ima brojne mane, to je 2023. godina pokazala još jasnije nego neke prethodne. Međutim, niko ne može da porekne da se i dalje radi o organizaciji koja je ubedljivo najkvalitetnija na svetu. Ili makar na svom platnom spisku ima najkvalitetnije borce na planeti.

Islam Mahačev
REUTERS/Christopher Pike

UFC priredbe u direktnim prenosima pratite ekskluzivno na kanalu SK Fight, SBB mreži i EON platformi.

Kada se asovi mešovite borbe „sudare“ u oktagonu, za očekivati je da vidimo nešto upečatljivo. Međutim, kada iz uzorka od više stotina borbi isplivaju one „najžešće“, onda je svaka ponaosob pravi MMA dragulj.

Evo izbora „top deset“ uz savet – ne trošite previše vremena na promišljanje redosleda, već pohrlite da spomenute borbe pogledate. Ako volite MMA, biće to dobro utrošeno praznično vreme.

10. Čepe Mariskal (SAD) – Trevor Pik (SAD)

Gde i kada: „UFC on ABC – Emmet vs. Topuria“, 24. jun, Džeksonvil;

Ishod: Mariskal pobeđuje jednoglasnom odlukom sudija posle tri runde (sva trojica sudija bodovali 30-27).

„Apsolutni haotični spektakl bez ikakve taktike ili plana. Bila je to demonstracija divljih udaraca bačenih bez razmišljanja. I uživao sam u svakom trenutku, da vam kažem“, napisao je jedan korisnik redita i veoma precizno sumirao ono što je moglo da se vidi u oktagonu tokom ove borbe.

Mariskalov stil je bio ipak manje „uličarski“ u ovoj ne baš suptilnoj predstavi i bio je dovoljan za pobedu na UFC debiju.

Ova borba u lakoj kategoriji (do 70 kg) pravi je dokaz da MMA poslastice mogu da budu zakopane i u uvodnim programima ne baš glamuroznih priredbi, kakva je definitivno bila ova održana u Džeksonvilu prošlog juna.

9. Elves Brener (Brazil) – Guram Kutateladze (Gruzija)

Gde i kada: „UFC Fight Night Strickland vs. Magomedov“, 1. jul, Enterprajz, Nevada,

Ishod: Brener, veliki autsajder, dolazi do pobede tehničkim nokautom u trećoj rundi posle ogromnog preokreta.

Kutateladze je, uprkos skoru 1-1 u UFC, ušao u ovaj meč sa epitetom UFC sile za naredne godine. I to, ni manje, ni više, nego u lakoj kategoriji, istorijski gledano najjačoj diviziji UFC. Izgubio je od Damira Ismagulova u sjajnoj borbi, a pobedio je veliko ime kao što je Mateuš Gamrot.

Brazilac Brener trebalo je da mu bude lak zalogaj. Na početku je delovalo da će baš tako biti. „Gruzijski viking“ je pogađao, napadao, dominirao. Laktom je posekao Brenera, čija je kosa od potoka krvi ubrzo promenila boju – od metalik sive (?!) ubrzo je postala roze.

A onda… Jedna leva ruka u slepoočinicu Kutateladzea promenila je sve.

Brener je nastavio da pogađa i to u serijama… Sve dok sudija Tonjoni nije bio primoran da stopira meč i ozvaniči jedno od najvećih iznenađenja godine.

8. Movsar Jevlojev (Rusija) – Dijego Lopes (Brazil)

Gde i kada: UFC 288, 6. maj, Njuark, Nju Džersi;

Ishod: Jevlojev, veliki favorit, nailazi na veliki otpor, ali ipak pobeđuje jednoglasnom odlukom sudija posle tri runde (29-28, 29-28, 30-27).

Postoji novinarska floskula „borac bez mane i straha“, koju su starije kolege možda malo prečesto u proteklim decenijama kako bi opisali veoma veštog i uspešnog sportistu. Međutim, u slučaju Movsara Jevlojeva, fantastičnog predstavnika Rusije, takav opis bio je potpuno na mestu.

Radi se o najboljem borilačkom „proizvodu“ Ingušetije, najmanje ruske republike, koja broji 500.000 stanovnika i nalazi se (naravno) na obroncima Kavkaza. Inguši nisu mlaki ljudi, a Jevlojev je najmanje mlak među njima.

Sve tekstove iz Novogodišnjeg SK Paketića za 2024. godinu pronađite NA OVOM LINKU.

To je trebalo da oseti i kontroverzni Amerikanac Brajs Mičel u borbi zakazanoj za maj, ali se povredio. Ipak, borba nije propala jer ju je herojski nekoliko dana pred održavanje prihvatio jedan anonimni Brazilac koji živi i trenira u Meksiku – Dijego Lopes.

Delovalo je da će momak sa emo frizurom napraviti možda i najveće iznenađenje godine. Smesta je „pokazao zube“ Jevlojevu i pretio je sabmišnima – veoma ozbiljno. Na kraju, tri uzbudljive runde ipak su otišle na stranu predstavnika Rusije. Jevlojev je morao da se izvlači, a svi su mu predviđali rutinski trijumf.

Da li je Lopes uspeo da načne Jevlojeva? Videće se u njegovom narednom nastupu.

Što se Lopesa tiče, „cena njegovih akcija“ je vrtoglavo skočila posle borbe sa Movsarom, a potom je i potvrdio da mu je mesto u UFC. Do kraja 2023. godine imao je još dve borbe i „razbio“ je Gevina Takera i Peta Sabatinija, veoma ozbiljne protivnike.

7. Uroš Medić (Srbija) – Metju Semelsberger (SAD)

Gde i kada: UFC 291, 29. jul, Solt Lejk Siti;

Ishod: Uroš Medić pobeđuje tehničkim nokautom u trećoj rundi veoma zanimljivog duela.

Ko čita „SK Fight“ sekciju na sajtu Sport kluba, zna manje-više sve o toku karijere ovog sjajnog srpskog borca. Uroš Medić je miljenik publike zbog stila borbe, ali ne baš miljenik boraca koji saznaju da će im biti protivnik u narednom meču.

Zašto? Pitajte Metjua Semelsbergera, prekaljenog Amerikanca kojeg je momak iz Budisave zaustavio tehničkim nokautom posle „spinning back“ podlaktice za špice! Bio je to krešendo odlične borbe u kojoj je, treba reći, Uroš bio uzdrman u nekoliko navrata.

Medić je tako došao do svoje treće UFC pobede i sam sebi potvrdio da se daleko bolje oseća kao „velteraš“ – u diviziji do 77 kilograma. Ako Medića uparite sa udaračem, prilično je jasno – dobićete instant-kandidata za borbu godine.

6. Izrael Adesanja (Novi Zeland) – Šon Striklend (SAD)

Gde i kada: UFC 293, 10. septembar, Sidnej;

Ishod: Striklend u velikom iznenađenju pobeđuje Adesanju ubedljivom i jednoglasnom odlukom sudija (sva trojica bodovali 49-46) i oduzima mu pojas šampiona srednje kategorije (do 84 kg).

Ova borba kompletirala je pad Izraela Adesanje. Možda nije bio toliko brz – naznake je pokazivao u nekim pobedama, ali i u porazima od Blahoviča i Pereire.

Ali da je bio strmoglav – vala, jeste. Striklend je u meč ušao kao apsolutni autsajder, a u oktagonu je delovao kao da maltretira mlađeg brata.

Adesanja ne samo da je bio deklasiran u MMA smislu, već je bio i potpuno poražen na planu sportskog duha. U Sidneju, na domaćem terenu, praktično se predao i bežao od borbe.

U odnosu na neke druge borbe sa ove liste, okršaj Striklenda i Adesanje možda nije bio toliko uzbudljiv, kada bi se analizirao udarac za udarcem. A opet, ako se čitav kontekst uzme u obzir, jasno je da ova borba zaslužuje svoje mesto na listi. Rekto se viđaju ovakvi slomovi u UFC borilištu, naročito kada govorimo o velikanima. Adesanja je takav epitet svakako imao do borbe sa Striklendom

5. Den Huker (Novi Zeland) – Džejlin Turner (SAD)

Gde i kada: UFC 290, 8. jul, Paradajs, Nevada;

Ishod: Huker pobeđuje podeljenom odlukom sudija (28-29, 29-28, 29-28) posle preokreta i pravi veliko iznenađenje.

Džejlin Turner je najveći borac lake kategorije u UFC, a pritom je izuzetno vešt. Fizičke predispozicije u odnosu na svakog rivala zna kako da iskoristi. Dugački udarci rukama i nogama su mu veoma snažni, a pritom je i više nego sposoban rvač. Sa takvim kompletom veština, jasno je da ima šampionske ambicije.

Ali da biste stigli do samog vrha, morate da steknete iskustvo, pre svega protiv „starih vukova“ kao što je Huker. Novozelanđanin je neko ko nikada ne odustaje i ko može da pripreti i kada deluje da je „gotov“.

Moguće je „Tarantula“ mislio da je završio duel. U više navrata ozbiljno je uzdrmao rivala i delovalo je da će Turner doći do pobede. A na kraju je Huker „vaskrsao“ i pokazao zbog čega ima toliko navijača – ne smo u rodnom Novom Zelandu, već i širom sveta.

Nije sramota izgubiti od Hukera, niti poraz od njega predstavlja kraj šampionskog puta. Jednostavno, Turner mora da nastavi da napreduje – bila je ovo bolna škola za Amerikanca.

4. Džef Nil (SAD) – Šavkat Rahmonov (Kazahstan)

Gde i kada: UFC 285, 4. mart, Paradajs, Nevada;

Ishod: Rahmonov u trećoj rundi, posle „rata“, gušenjem primorava Nila na predaju („rear naked choke“) i ostaje neporažen kao profesionalac.

Ukratko, Šavkat deluje nezaustavljivo. Zasad jedini recept da mu se koliko-toliko stane na put pokazao je hrabri Nil.

Nisu uzalud svetski mediji u superlativima govorili o Džefu Nilu posle poraza od Rahmonova. Pre svega, treba biti odvažan i prihvatiti meč sa silom iz Kazahstana, a potom u oktagonu treba ostati pri svom planu igre.

Rahmonov je jedan od onih boraca čija reputacija već završi pola posla, čak pre nego što borba i počne. Rahmonov ima „habibovski“ kvalitet da je sama pretnja njegovog rušenja toliko snažna da mnogi rivali ni ne izbave sve udarce koje imaju u arsenalu. Džef Nil nije patio od toga i nije ostao sa „revolverom u futroli“.

Napao je Amerikanac prvi i napao je snažno, a u tom procesu je pogodio nekoliko „bombi“ i naterao Šavkata da pokaže MMA javnosti da može da primi jak udarac. Možda zvuči kao da to nije ništa specijalno, ali i te kako jeste – pitajte samo prethodne Šavkatove protivnike.

3. Džastin Gejdži (SAD) – Rafael Fizijev (Azerbejdžan)

Gde i kada: UFC 286, 18. mart, London

Ishod: Gejdži pobeđuje većinskom odlukom sudija (29-28, 29-28, 28-28).

„Super“, sigurno je rekao svaki MMA fan kada je na društvenim mrežama video da je zakazana borba Džastina Gejdžija i Rafaela Fizijeva.

Radi se o elitnim udaračima lake kategorije i momcima koji na pitak način kombinuju umeće, promišljenost i čisto divljaštvo.

„Uh, biće super“, sigurno su pomislili svi kada su na sučeljavanju videli momka iz Arizone i momka iz Kirgistana, koji se odnedavno takmiči pod zastavom Azerbejdžana.

„Uh, baš je bilo super“, rekli su svi kada je borba napokon okončana.

Gejdži je zaista „car, kralj, prvak u skoku udalj“ kada su zabavne borbe u UFC u pitanju. Kada se zatvore vrata UFC kaveza, gledaoci očekuju da će im ponuditi svoje „ludilo“, a on nikad ne razočara. Fizijev je bio savršeni „partner za ples“ te londonske večeri i, jednostavno, bio je malo lošiji od protivnika.

Nije ni ti loše. Naprotiv, veliki je uspeh biti tek malo lošiji od raspooženog Gejdžija. Jedva čekamo da ih obojicu vidimo u zvaničnim UFC mečevima.

2. Islam Mahačev (Rusija) – Aleksander Volkanovski (Australija) 1

Gde i kada: UFC 284, 12. februar, Pert;

Ishod: Mahačev pobeđuje jednoglasnom odlukom sudija (48-47, 48-47, 49-46).

Ogromne su bile implikacije ove borbe. Islam Mahačev je imao priliku da pobedom učvesti status najboljeg MMA borce današnjice. Kasnije mu je planove da se plasiran na vrh „paund for paund“ liste pokvario Džon Džons, ali da – ovde se odlučivalo o tome ko je najbolji na svetu.

Tako su se obojica i borili, žarko su želeli da se dokažu kao najbolji na planeti. Volkanovski je najmanji protivnik sa kojim se Mahačev susreo u oktagonu, ali isto tako borac koji ga je najviše istukao.

Islamov izraz lica u poslednjoj rundi, dok je u parteru primao udarac za udarcem čvstog Australijanca, najbolje je svedočio o tome o čemu je razmišljao.

Volkanovski je uradio sve što je mogao i planirao. Nije paničio kada je bio u teškim situacijama, koristio je male prozore prilike koji su mu se ukazali, ali jednostavno nije bilo dovoljno.

Islam Mahačev je najbolji MMA borac na svetu. To je dokazao tako što je ove godine dvaput porazio najboljeg konkurenta za taj epitet. Drugi put je bilo efektnije, ali prvi put je bilo daleko uzbuljivije.

A Volkanovski? Recimo to ovako. Svi drugi ljudi njegovog stasa i težine verovatno ne bi preživeli prvi minut borbe sa Mahačevom. Volk je u 25. minutu držao Mahačeva na podu i zadavao mu udarac za udarcem.

1. Brendon Moreno – Alešandre Pantoža (2 ili 3)

Gde i kada: UFC 290, 8. jul, Paradajs, Nevada;

Ishod: Pantoža pobeđuje podeljenom odlukom sudija (46-49, 48-47, 48-47) posle pet rundi „rata“ i oduzima Morenu pojas UFC šampiona muva kategorije (do 57 kg).

Na listi Sport kluba nema mnogo originalnosti ove godine. Mnogi su ovo julsko krvoproliće nazvali borbom godine već kada je završena peta runda. Znalo se da smo bili svedoci istorije dok još nije ni bilo poznato čiju će ruku posle poroglašenja pobednika podići sudija Džejson Hercog.

Mogli smo da vidimo sve što je potrebno za instant-klasik. Borba je imala potreban značaj za ovakav epitet – radilo se o šampionskom pojasu. Stilski, borci su bili savršeno upareni. Obojica odlični „grepleri“, ali i te kako kompetentni udarači.

Najbitnije od svega, bili su spremni da ostave sve od sebe u oktagonu. A to su i učinili. „Tukli su se kao da imaju besnilo“, rekao je jedan tviter korisnik. Runda za rundom, udarac za udarcem – delovalo je da se Pantoža i Moreno u svakom trenutku smenjuju u „prednosti“.

Na kraju, ma koliko svaki istinski ljubitelj mešovite borbe morao da ceni Morena, jasno je da jedan sudija nije bio objektivan. Arbitar koji je bodovao 49-46 za Meksikanca trebalo bi dobro da se zapita šta je gledao ili makar da poseti oftalmologa. Ipak, meč je bio toliko dobar, a odluka je na kraju ipak bila pravedna, pa niko nije ni pričao o neodgovornom bodovnom sudiji, što je i najbitnije.

Pantoža je posle mnogo godina dočekao priliku da postane UFC šampion i junački ju je iskoristio!

***

Postoji li borba koja je nepravedno izostavljena iz ovog izbora? Meč koji je na Vas ostavio dubok utisak? Napišite nam u komentarima

Čitaoci sajta Sport kluba, gledaoci kanala SK Fight, kao i svi fanovi mešovite borbe – srećna Vam Nova godina!

Neka bude borba neprestana!

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare