INTERVJU: Srpski bokser i vatrogasac u ringu sa superzvezdom

SK Fight 21. feb 20249:30 2 komentara

U radno vreme je zamenik komandira četvrte čete u Vatrogasnom bataljonu Voždovac. Van posla je profesionalni bokser koji je na najvišem nivou u Londonu imao priliku da boksuje sa dvostrukim izazivačem za sveske titule.

Borba Marko NikolićEntoni Jard predstavljala je glavni meč priredbe koja je 10. februara održana u slavnom „Koper boksu“, hali sagrađenoj za Olimpijske igre 2012. godine. Čitav događaj mogli ste da pratite u direktnom prenosu na Sport klubu.

Boks:

Izgubio je 34-godišnji Srbin od eksplozivnog Britanca u trećoj rundi kada je sudija posle tri brojanja prekinuo meč, iako je Nikolić želeo da nastavi borbu. Međutm, utisak je da je Srbin pružio solidan otpor velikom favoritu. Nikolić, koji ima skor 32-4 (12 KO) kao profesionalac, nije imao lak zadatak – naprotiv.

Entoni Jard (25-3, 24 KO) predstavlja jednu od najvećih sila poluteške kategorije. Kako je bilo suočiti se sa borcem takvog kvaliteta u kolevci modernog boksa? Marko Nikolić je dao intervju za Sport klub u kojem je opisao detalje nastupa u bokserskoj „Meki“.

A počelo je na pomalo nesvakidašnji način…

Mečmejkeri Frenka Vorena su samo 25 dana pred meč uputili poziv Nikolićevom timu – rejting meč u 10 rundi. Srbin je trebalo da bude zamena „u poslednji čas“.

Markov trener i menadžer Luka Popović nije smatrao da meč treba da se prihvati. Kako Marko Nikolić kaže, iskusni bokserski radnik je bio svestan opasnosti i rizika koji Marka čekaju u Londonu.

„Ipak, ja sam mu rekao: ‘Brate, mi treniramo i boksujemo čitavog života da bismo došli na taj nivo – da se takmičimo sa takvim protivnikom u takvom spektaklu. To je kruna moje karijere’. Prihvatio je na moj nagovor“, rekao je Marko Popović u intervjuu za Sport klub.

„VRELI TUŠ KRVI“: FOTOGRAFIJA GODINE I NA NJOJ SRPSKI BORAC

Jard je na kraju došao do pobede prekidom u trećoj rundi, pošto je udarcima u telo uspeo da zaustavi Nikolića. Bila je to 25. pobeda u profesionalnoj karijeri velike britanske zvezde i dvostrukog izazivača za svetsku titulu.

„Bio sam u nekom treningu – ništa specijalno. Održavao sam formu. Bez problema sam skinuo predviđenih osam kilograma jer je borba bila predviđena na kilaži 81,5 kg. Čak sam na merenju bio i kilogram teži. Moj cilj je bio da odem u London, dam sve od sebe, ne obrukam se i ne povredim se. Želeo sam da, kad se vratim, mogu da uzmem svoju decu za ruku, stanem pred ogledalo i kažem: ‘Vaš tata je boksovao u Engleskoj, na svetskom nivou, sa jednim od najboljih boksera na svetu, pružio otpor, pokazao muškost.’“

Marko Nikolić
James Chance/Getty Images

Jard je ipak bio prejak. Radi se o čoveku koji je izazivao legende kao što su Sergej Kovaljov i Artur Beterbijev.

„Par puta sam ušao i u ‘tuču’ sa njim – to sam želeo. Lako bi bilo da sam pao posle prvog udarca, pokupio se i otišao kući Imam obraz i još nešto drugo pored toga, a to pokazujem ceo život, otkad sam u boksu. Međutim, iskreno govorim. Da su me zvali tri meseca ranije, a ne 25 dana ranije, sumnjam da bih išta mogao da uradim protiv takvog čoveka. Zadovoljan sam onim što sam prikazao“, objašnjava Nikolić.

Lepa situacija viđena je posle borbe. Jard je poklonio Nikoliću svoje rukavice, a Marko Nikolić je Britancu zauzvrat dao svoju majicu i poželeo mu sreću u narednom periodu i velikoj borbi koja ga, po svoj prilici, čeka.

„Uvek će mi ostati u sećanju naš razgovor posle borbe. Zagrlio sam ga i rekao sam mu ‘Sledeći ti je Džošua Buatsi, moraš da pobediš Buacija’, a on se nasmejao, zagrlio me i rekao ‘Tako je, čoveče’. Iz takve borbe viđen je lep, prijateljski odnos sam napravio sa njim. Zbog toga je boks plemenita veština, iako mnogi ne razumeju kada se to kaže. Mnogo sam prijatelja stekao iz mečeva u kojima smo jedan drugom hteli da ‘otkinemo glavu’: Boško Drašković iz Crne Gore, zatim Darko Stevanović, Nebojša Čurović iz amaterskih dana… Sa njima sam danas kao brat“.

Marko Nikolić
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Kakvo je iskustvo boksovati na jednoj tako velikoj priredbi, pa još u glavnoj borbi? Promocija „Kvinsberi“, koja je u vlasništvu čuvenog Frenka Vorena, već dugo zadaje standard kada je organizacija evropskih bokserskih revija u pitanju.

„Koliko je samo organizatora koštalo sve što su obezbedili honorar, put, smeštaj i ostalo meni i mom timu, mogu samo da zamislim koliko potroše kada u London dolazi Artur Beterbijev ili neka slična superzvezda svetskog boksa. Velika je razlika u odnosu na Srbiju. Mi ‘krpimo kraj s krajem’, pa sam ponosan na sebe, svoj tim i Srpsku profesionalnu boksersku federaciju na priredbama koje organizuje u daleko lošijim finansijskim uslovima. Šteta što Srbija nije zemlja boksa, pa da ima dosta ulaganja i mnoog sponzora. Bilo bi mnogo boljeg boksa kod nas da država daje novac za profesionalni boks“, objašnjava Nikolić.

Nikolić se za svoje mečeve priprema u Bokserskom klubu „Fontana“, u kojem treninge drže trener Jovan Rakonjac i Luka Popović.

„U klubu vladaju kućna i porodična atmosfera, imao sam i sad veliku podršku svih drugara i drugarica. Ponekad povedem i sina da trenira sa mnom“, kaže Marko Nikolić.

Meč sa Jardom svakako je vrhunac Nikolićeve karijere, koja, kako stvari stoje, neće još dugo trajati. Uskoro se navršava 20 godina od Markovog profesionalnog debija i vreme je da se stavi tačka na jedno dugo boksersko putovanje.

„Planirao sam da osmog novembra završim karijeru nekom borbom humanitarnog karaktera i to na memorijalu ‘Prof. dr Miroslav Popović’. Ipak, rešio sam da to bude sledeće godine. Zaista sam prezasićen kada je boks u pitanju. Rešio sam treninge svedem na jedan dnevno, da se koliko-toliko rasteretim i da pojačam treninge tek kad zakažemo neki meč“, objasnio je ovaj beogradski bokser, ali i vatrogasac.

Marko Nikolić
James Chance/Getty Images

Da li bi mogao da izdvoji neki poraz u karijeri koji mu je posebno teško pao?

„Bio je to moj prvi poraz u karijeri. U aprilu 2021. godine sam u hotelu Kraun Plaza u Beogradu boksovao za WBC internacionalni srebrni pojas. Protivnik mi je bio Rus Sergej Gorohov. Vodio sam do devete runde, ali 40 sekundi pre kraja sam dvaput bio u nokdaunu, sudija je prekinuo meč… Taj poraz ne mogu da prežalim. Naročito pošto je na tom meču bio moj stariji sin i plakao je. On i dan-danas spominje to, kaže: ‘Tata, kad ćemo da idemo da prebiješ Rusa, da mu uzmeš pojas’. Iskreno, tu sam dobio i najveće batine u svojoj karijeri. Međutim, batine dođu i prođu, 20 godina dobijam batine u ringu. Nije to strašno. Teško mi je palo zbog sina, što je to gledao. Ipak, želeo sam da on bude tu, želeo je i on. Sutra niko neće moći da mu kaže da mu jetata boksovao nameštene mečeve. Čist sam i pred Bogom i pred sobom“, zaključio je Marko Nikolić razgovor za Sport klub.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Čitav intervju sa Markom Popovićem, srpskim poluteškašem bogate karijere, možete da pogledate u video na početku teksta.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare