Sramotno pitanje Novaku Đokoviću

Skener 30. jun 202210:45 > 11:20 38 komentara
Đoković Kokinakis
REUTERS/Hannah Mckay/Guliver Images

Tokom velikih turnira, oni najbolji teniseri i teniserke često dobijaju i pitanja koja nisu u vezi sa samom igrom i tekućim turnirom, pogotovo u ranoj fazi.

Neko baš posvećen ili lud morao bi za ovo da vadi statistiku, ali siguran sam da Novak Đoković dobija najveći procenat takvih pitanja – i to ne onih la-la-la tipa kako provodiš slobodno vreme, već o temama koje je i Novak u Parizu nazvao „vrućim“.

Ozmo na travi:

Nekada je to bilo nameštanje mečeva, sada su u središtu pažnje oduzimanje bodova i suspenzija ruskim i beloruskim predstavnicima, a u Novakovom slučaju i potencijalno neučešće na US openu.

Pitanja o Njujorku mogu se i razumeti, pogotovo zato što Vimbldon još nije blizu kulminacije, ali na konferenciji za medije u sredu ostao sam zabezeknut. A za ovih nekoliko godina, koliko sam na Đokovićevim grend slem konferencijama, naslušao sam se svega, verujte mi.

Posle pobede nad Tanasijem Kokinakisom (6:1, 6:2, 6:4), pri kraju engleskog dela konferencije za medije, jedna koleginica postavila je sledeće pitanje: U današnjem meču, gde je pisalo „Australija“ pored imena tvog protivnika, da li je to uticalo na intenzitet tvoje igre danas. Govorio si da se nisi osećao prijatno na terenu posle onoga što se desilo u Australiji. Kako se sada osećaš na terenu?

AP Photo/Alastair Grant via Guliver images

Da počnemo od najočiglednijeg – Đoković je već odgovorio na ovo pitanje, i to ne jednom na nekoj zaturenoj konferenciji na manjem turniru, već u velikim medijima, i svi su imali priliku te izjave da vide. Pogotovo novinarka koja bi trebalo da bude spremna kad postavlja pitanja.

Ako to i zanemarimo – možda koleginica tenis prati samo površno i nije joj to primarni zadatak – ne mogu da se ne zapitam: koja je svrha prvog dela njenog pitanja? Kakav se tačno odgovor nadala da će dobiti, koji se naslov tu lovio? Novak je igrao protiv čoveka koji je dan pre meča davao autograme njegovoj deci. Sve i da nije, ima li pogrešnijeg i neverovatnijeg izvora motivacije od toga – aha, Kokinakis je iz Australije, Australija me je sj..ala, sad ću da igram još jače. Ne znam osobu koja bi tako razmišljala.

Žao mi je samo što Novak nije dao neki ironičan odgovor, tipa „naravno, pobesnim samo kad vidim zastavu Australije“, ali to bi onda verovatno bilo preneto mrtvo ozbiljno. U 36. je godini Đoković, pola života je na konferencijama za medije, te ga malo šta više može izbaciti iz koloseka. Nije ni trepnuo, nego je odgovorio:

„Moj intenzitet bio je kao u svakom drugom meču. Samo sam želeo da sprovedem plan u delu i uradim šta mogu kako bih dobio meč. Nisam imao nikakvu dodatnu želju za pobedom samo zato što je Tanasi Australijanac. Zapravo je suprotno, imam zaista dobar odnos sa Tanasijem – on je sjajan momak i lepo se slažemo van terena. Naravno, na terenu želimo da pobedimo, ali veoma se poštujemo. Nadam se da sam odgovorio na vaše pitanje. Ali nisam ljut ni na koga ko dolazi iz Australije“.

Je.. te, dosta više.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare