Posekotina je valjda prava, ali Fjuriju više niko ne veruje

SK Fight 3. feb 202416:05 2 komentara
Tajson Fjuri
Alex Pantling/Getty Images

Ironija je Tajsonu Fjuriju prišla sa leđa i, kako na engleskom kažu, ujela ga za zadnjicu.

Pre 11 godina „Kralj Cigana“ je na tviteru omalovažavao i vređao Dejvida Heja jer je morao da odloži njihov međusobni susret. Hej je na sparingu zadobio posekotinu, a Fjuri se „gostio“ na tviteru.

„Sam je sebe posekao da se ne bi borio sa mnom.“

Povezano:

Otad je prošlo skoro 11 godina. Hej dugo radi kao bokserski komentator, a i Fjuri je relativno dugo šampion teške kategorije u WBC verziji. Zapravo, Fjuri je bio jednu borbu (i jednu pobedu) udaljen od toga da postane prvi neprikosnoveni prvak teške kategorije za skoro 25 godina.

Fjurijeva borba sa Aleksandrom Usikom, u kojoj bi se posle četvrt veka ujedinila sva četiri velika pojasa, bila je zakazana za 17. februar u Rijadu. Promotori su napravili spektakularan reklamni spot, Britanac i Ukrajinac su reklamirali borbu na zajedničkim konferencijama za medije, a ljubitelji boksa su željno iščekivali.

Međutim, u petak uveče je eksplodirala informacija iz Fjurijevog trening-kampa u Saudijskoj Arabiji. Bokser iz okoline Mančestera je tokom sparinga dobio udarac koji ga je posekao. Baš kao i čovek kojeg je 11 godina ranije blatio iz istog razloga, Fjuri je morao da otkaže borbu kojoj su se svi radovali.

Stvarnost je još jednom pokazala da je nasumičnija i manje realna od bilo koje fikcije. Oba puta, „krivci“ za posekotine bili su bokseri iz – Hrvatske. Heja je na sparingu 2013. godine „udesio“ tada mladi Filip Hrgović, a sada je Fjurijeve pripreme zaustavio Agron Smakići. Naravno, ni Filip, ni Agron nisu radili ništa loše – profesionalno su obavljali svoj posao sparing-partnera.

„Potpuno sam slomljen, jer sam se toliko pripremao za ovu borbu i bio u sjajnoj formi. Žao mi je svih koji su uključeni u ovaj događaj, vredno ću raditi da pronađemo novi datum kada zalečim oko“, oglasio se Fjuri u javnosti.

Borba nije otkazana, već je odložena. Novi datum će biti objavljen u predstojećem periodu, a novac će biti refundiran onima koji su već platili karte. To je potvrdio Turki Alalših, savetnik saudijskog princa i direktor „Generalnog autoriteta za zabavu”, organa koji se u Saudijskoj Arabiji bavi promocijom sporta.

Na kraju krajeva, povrede se dešavaju, zar ne?

Ovog puta nije tako jednostavno. Treba u obzir da uzmemo istorijski značaj ovog (valjda) odloženog duela, ali i ono što se događalo ranije.

Iz perspektive bokserskog fana, Fjuri je loš šampion. Ne zbog toga što ima loše bokserske kvalitete, već zbog toga što pokušava da uhvati ama baš svaku krivinu. A ranije nije bio takav.

Fjuri je postao nadaleko omiljen sportista, ali ne zbog prenaglašenog i klinačkog nastupa u medijima. „Kralj Cigana“ je simpatije mnogih stekao iskazivajući ljudskost i takmičarski duh. Britanac je uvek bio brbljiv i razmetljiv, ali je bio aktivan i preduzimljiv.

Borio se Fjuri kao zvezda u uspona sa praktično svim relevantnim bokserima. Prihvatao je i rivale koji mu nisu odgovarali, ulazio je u njima u možda i prerizične razmene, ali je uvek uspevao da pobedi. Rušili su ga i Neven Pajkić i Stiv Kaningem.

Tajson Fjuri, Šugarhil Stjuard
Julian Finney/Getty Images

Bio je jedini u tom periodu koji nije izgubio meč „u svlačionici“ od Vladimira Klička. Izašao je šampionu na crtu i ne samo da se nije uplašio – bio je potpuno nadmoćan.

Zatim su počeli problemi. Alkohol, narkotici, poremećaj u ishrani, depresija, suicidalne misli… Što je najbitnije, odvažno je javno govorio o tome kroz šta prolazi. Na kraju se vratio.

Ustao je kada ga je punom snagom udario čovek koji udara najjače na svetu. Bilo je to prvog decembra 2018. godine kada je ležao leđima na podu ringa u Las Vegasu i gledao u prazno. Upravo ga je pogodio Diontej Vajlder – razorno, kako samo on zna. Kao da je nevidljiva ruka podigla Fjurija, a on je posle svega dobio ostatak runde.

Potom je dvaput nokautirao nokautera, ponovo postao prvak sveta i odbranio pojas. A onda je na scenu stupio neki novi Fjuri. Onaj koji na prvo mesto stavlja finansijski benefit, što niko ne treba da mu zameri. Međutim, nije to ono što mu navijači zameraju.

Fjuri u poslednje dve i po godine konstantno ide linijom manjeg otpora, daleko manjeg. Dilijan Vajt, Derek Čisora, Frensis Enganu… Niko nije želeo da gleda te borbe, svi hoće da gledaju isključivo meč Usika i Fjurija.

Da li je moguće da se Tajson plaši čoveka kojeg konstantno naziva „srednjašem“ ne bi li mu se narugao? Izbegao ga je jednom, izbegao ga je i drugi put, pre manje od 12 meseci. I tada je borba na Bliskom Istoku bila „ugovorena“, ali je na kraju Fjuri, prema dostupnim informacijama, odbacio borbu želeći veći novac.

Tajson Fjuri, Aleksandar Usik
Alex Pantling/Getty Images

Sad je posečen, a korisnici društvenih mreža, kreativni u zlobi kako samo oni mogu biti, likuju i likuju.

„Sam se posekao!“

„Fotografija je lažna!“

„Borbe nikada neće biti jer je Fjuri ne želi!“

Što je najgore od svega, Fjuri najverovatnije i nije kriv za ono što se dogodilo u petak. Međutim, bila je to poslovična „kap koja je prelila čašu“. Sa posečenom arkadom je visoki bokser iz Morkama dokrajčio svoju reputaciju u bokserskim krugovima.

Previše puta je Fjuri vikao „Vuk!“, a sada je „vuk“ po njega došao i niko mu ne veruje. U vidu pesnice Agrona Smakićija otvorio je lice Tajsona Fjurija i stisnuo pauzu na bogatu istoriju teške kategorije.

Opet.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare