„Uzlet KLS, plej-of umesto SL, večiti već u polufinalu“

Privatna arhiva

Znaju ljubitelji košarke ponekad da se zabrinu za ovaj sport u Srbiji, pa da posegnu za mračnim prognozama. O dušebrižnicima da i ne govorimo. Znaju i neki (ne)kompetentni u medijima da istrče sa konstatacijama i naslovima kako čak, srpska kraljica igara neminovno odumire(!?) Posegnu za pričama o velikom broju stranaca u domaćim timovima, o menadžerima, sukobima interesa, o (ne)podobnim klubovima i funkcionerima, o preranim odlascima jednog broja talenata u inostranstvo, o neodazivanju asova u reprezentaciju...

Naravno, koliko god da ima istine u tim navodima, čak i u takvim okolnostima jedan od najtrofejnijih sportova na ovim prostorima ostaje nepresušan rasadnik talenata, klupskih i reprezentativnih uspeha. A šta tek može da se dogodi ako se klupska košarka u Srbiji strateški i sistemski nadogradi? Ako se, naprimer, krene od baze, od domaćeg šampionata. Na tom polju od jesenas je zasukao rukave vredni košarkaški pregaoc.

Aleksandar Grujin (45), direktorKošarkaške lige Srbije.

Relativno mlad čovek sa bogatim iskustvom rada u košarci sa puno ambicija se 22. septembra prošle godine prihvatio ove funkcije. Uz svesrdnu pomoć saradnika u menadžmentu, Darka Jovičića, predsednika Udruženja ligaša i Branka Jovanovića, sportskog direktora, uhvatio se u koštac sa svim izazovima i pozitivni rezultati su uveliko primetni.

„Važno je da imamo jasan plan, ideju i viziju. Nastojimo da kroz veliki rad i entuzijazam svih u kancelariji lige sve sprovedemo u delo. Mnogo smo postigli za svega nekoliko meseci, a siguran sam da ćemo napraviti odličan temelj za sve što nas očekuje. To je preduslov da izgradimo ozbiljan sistem“, kaže Aleksandar Grujin na početku razgovora za Sport Klub.

Direktor elitnog domaćeg takmičenja pre svega ističe, čuvanje renomea srpske klupske košarke, ali i nužnu nadogradnju.

„Kao najjači rang takmičenja u zemlji, Košarkaška liga Srbije je nosilac srpske košarke. Decenijama su na parketima širom Srbije rasli i sazrevali najbolji evropski igrači, NBA asovi i vrhunski treneri i taj trend moramo da nastavimo. Trudimo se da unapredimo naš rad i funkcionisanje KLS u svakom pogledu“, naglašava Grujin.

Minulih meseci nacionalni šampionat je protekao potpuno zadovoljavajuće, s obzirom na sve poteškoće usled pandemije korone. Podignut je kvalitet igre, zabeležena sve bolja poseta utakmicama, modernizovani neki tehnički aspekti u funkcionisanju lige i što je najvažnije, u aktuelnu sezonu se ušlo sa generalnim sponzorom – kompanijom Admiral Bet.

I saradnja s Pešićem na nivou

U šampionatu mogu da se pohvale sa kvalitetnom komunikacijom i sa Svetislavom Pešićem, selektorom reprezentacije Srbije.

„Selektor Pešić je prisustvovao nekim domaćim mečevima i posetio našu kancelariju u Kući košarke, razgovarali smo o bitnim temama, a siguran sam da ćemo imati kontinuiranu i plodonosnu saradnju. Ne smemo da zaboravimo da su Karijevi pomoćnici u reprezentaciji Srbije Marko Marinović, trener Borca iz Čačka i Miloš Isakov Kovačević iz Vojvodine, što opet ima direktno veze sa KLS. Pored njega, u ligi ima još mnogo velikih trenerskih imena, selektora reprezentativnih selekcija, ali i talentovanih stručnjaka pred kojima je budućnost, a tu je i veliki broj mladih igrača od kojih očekujem da vrlo brzo budu u konkurenciji za seniorski nacionalni tim. Od trenera, naprimer, u Vojvodini je Miroslav Nikolić, Saša Nikitović u Dinamiku, Vladimir Đokić u Vršcu. Recimo, Dragan Jakovljević je prošle godine bio prvak KLS i ostao je veran ovom takmičenju, što dovoljno govori o svemu“.

Svetislav Pešić
Starsport

Bliži se kraj ligaškog dela, ostala su još tri kola do razigravanja, a novina, koju je Sport Klub saznao iz prve ruke je da se ove godine u završnici neće igrati Super liga, već odmah plej-of, a kreće se od četvrtfinala.

„Upravo smo u dogovoru sa klubovima doneli tu odluku. Postojala su dva predloga, prvi da se odigra plej-of, od četvrtfinala, a drugi da se odigra Super liga. Klubovi su se saglasili za ovaj prvi. Dakle, u plej-of će se iz KLS direktno plasirati šest klubova, iz ABA Mega i Borac, a rezervisana mesta u polufinalu već imaju Crvena Zvezda Partizan, i FMP na osnovu plasmana u plej -ofu ABA lige. Plej-of startuje 27. aprila, a novog prvaka Srbije ćemo dobiti u junu. Kalendar takmičenja u ovom periodu mora da se prilagodi pre svega, obavezama naših klubova u ABA ligi, Evroligi i Evrokupu i naravno, reprezentaciji. Ligaški deo KLS se završava 9/10. aprila, ali početak plej-ofa je zakazan za 27. april zbog svega navedenog“, objasnio je Grujin.

Mnogo noviteta je uvedeno u rad Udruženja elitnih ligaša, a neki će tek da se sprovedu, a kako Grujin ističe, sve to ne bi bilo tako lako izvodljivo da KLS već drugu godinu zaredom ne dobija značajnu pomoć od države.

„Pomoć koju je svaki klub iz KLS pojedinačno dobio od države je toliko značajna da im omogućava stabilno funkcionisanje, a s druge strane je i podsticajna u smislu da se uspostavi novi, još jači sistem, koji će u budućnosti dati najbolje rezultate. Identična novčana podrška je isplaćena i prošle takmičarske godine, što je bilo od presudnog značaja da se KLS i klubovi izbore u teškim uslovima, nastalim usled pandemije Kovid 19. I veoma smo zahvalni predsedniku, Vladi Republike Srbije i Ministarstvu omladine i sporta na tome“.

Jedna od novina je i godišnji edukativni skup, koji je planiran za septembar, a biće to lepa prilika da se sumiraju utisci i rezultati rukovodstva lige posle prve godine mandata.

„Veoma je važno da se kroz KLS obrazuje i edukuje što veći broj sportskih radnika, delegata, kontrolora, sudija, zapisničara, statističara. Svi oni su podjednako važni za dalji razvoj srpskih klubova i košarke uopšte. Jednom godišnje u trajanju od tri, četiri dana okupićemo sve bitne činioce domaće košarke. Imamo detaljan plan da što sadržajnije i korisnije provedemo to zajedničko vreme. Uvodne aktivnosti biće održavanje sednice Skupštine i predsedništva UK KLS, zatim, sutradan je seminar za sudije, a treći dan biće rezervisan za trenersku radionicu“.

Tu ideju je prepoznao i direktor JP „Stara planina“ Goran Karadžić, bivši košarkaš Crvene zvezde.

„Karadžić nas je zdušno podržao i na tome sam mu veoma zahvalan. Prvi takav skup biće održan na Staroj planini u septembru. Tamošnji hotel i ceo kraj imaju izuzetan potencijal i ovom prilikom želim da se zahvalim Karadžiću na takvoj saradnji. Na Staroj planini ćemo, dakle, organizovati seminare, radionice, sastanke, sa kojih će se praktično kretati u novu sezonu, što je vrlo bitno, zato je i izabran taj termin“.

Poseban akcenat Grujin stavlja na edukaciju sudija.

„To nam je, svakako, veoma bitna stavka. Po tradiciji, imamo vrhunske arbitre, afirmisane i na međunarodnoj sceni, koji su godinama u evropskom i svetskom vrhu. Njihovo pojavljivanje na velikom takmičenju nije samo reklama za KLS, nego i za celu Srbiju. Zaista je lep osećaj kad vidite našeg sudiju da deli pravdu, naprimer, na meču Real – Barselona u Evroligi, ili na nekom drugom jakom takmičenju, a posle nekoliko dana i na našim terenima. Zato nastojimo da fabrikujemo nove generacije delilaca pravde, da stariji i iskusniji unutar sudijske organizacije i KLS prenose znanje mladim i perspektivnim, a tu velike zasluge ima i sportski direktor KLS Branko Jovanović, inače nekadašnji poznati arbitar“.

Kao i u svakom poslu finansije su ključan faktor za napredovanje i uspeh, a Grujin na tu temu ističe:

„Veoma su važna ulaganja u našu klupsku košarku, sve je to od presudnog značaja za dalju afirmaciju i pozicioniranje domaće lige. Košarkaška liga Srbije se finansira iz nekoliko izvora, od generalnog sponzora, zatim, na osnovu licenci za prava televizijskih prenosa utakmica i članarina klubova. Pomoć države je umnogome doprinela da je značajno smanjeno finansijsko učešće klubova, što im je velika olakšica. Povećali smo takse sudijama, uvažili smo ih maksimalno, a od naredne sezone takve benefite će imati i ostala službena lica.

Košarkaški savez Srbije

Bez sumnje, velika stvar je urađena sklapanjem sponzorske saradnje sa kompanijom Admiral Bet.

„Bilo mi je neshvatljivo da KLS, kao najviši rang takmičenja, nema glavnog sponzora i to sam i ranije kritikovao na sastancima. I evo, potrudili smo se i veliki deo posla smo završili dovođenjem naslovnog sponzora lige. A već posle nekoliko meseci saradnje na zadovoljstvo obe strane dogovorili smo se da je nakon isteka ove takmičarske godine produžimo i na tri naredne. Pokazalo se da ima puno prostora za unapređenje i proširenje saradnje. Od starta su prepoznali potencijal KLS i veoma brzo smo sproveli u delo zacrtane ciljeve, a svakako, želja nam je da uradimo zajedno još mnogo toga“.

Jedan od dokaza podizanja nivoa atraktivnosti elitnog srpskog šampionata je i povećana poseta gledalaca na utakmicama, uprkos pandemiji korone.

„Primetno je da je domaće prvenstvo daleko popularnije ove sezone u odnosu na prethodnu. Tribine bi u dvoranama bile još popunjenije da zbog propisanih mera tokom pandemije korone broj posetilaca nije ograničen na 30 odsto kapaciteta dvorane. I definitivno, liga je kvalitetnija u odnosu na protekle godine. Pomoć države i sponzora su zamajac koji će tek dati rezultate“.

A tek kakvo će da bude interesovanje ljubitelja košarke kada se ostvari lepa zamisao i najveća želja direktora lige.

„Moj krajnji cilj je da se Partizan i Crvena zvezda uskoro vrate u KLS, tačnije, da igraju cele sezone u domaćem prvenstvu. To bi imalo ogroman uticaj na razvoj ostalih velikih košarkaških centara po Srbiji. Ali da bismo to ostvarili neophodno je da da obezbedimo i prohodnost naše lige do evropskih takmičenja, što je takođe jedan od značajnih ciljeva u nastupajućem periodu. Možda i nismo daleko od ostvarenja te ideje“.

A na sadašnje veliko interesovanje publike utiče činjenica da je kvalitet lige podignut, što znači i da je konkurencija učesnika sve jača.

„Šampionat nikad nije bio ovako ravnopravan, uz to, imamo veliki broj mladih i talentovanih trenera i igrača. Trenutno je takva situacija da je veoma neizvesna borba za vrh, ali i za spas od ispadanja. U izjednačenoj konkurenciji za tri vodeća mesta, koja vode u ABA 2 ligu, jedino je Zlatibor osigurao vizu, a ostalo je nekoliko timova koji pretenduju na drugu i treću poziciju. Biće zanimljivo do samog kraja ligaškog dela, a tako je i u donjem delu tabele. Izvesno je da Slodes napušta elitno takmičenje, ali ostalo je još mnogo neizvesnosti u preostala tri kola oko toga ko će mu se pridružiti“.

Ono sa čim se direktor domaće lige posebno ponosi je podmlađivanje ekipa. Ranije je bilo primedbi da je KLS služio za razigravanje isluženih igrača, takmičenje veterana, a sada je situacija sasvim suprotna. Sve više je ekstratalentovanih košarkaša i mladih reprezentativaca u ekipama KLS.

„U konkurenciji imamo 16 timova sa 266 igrača, a prosek njihove starosti je 23,37 godina. Najmlađi tim je OKK Beograd, zatim slede Dinamik i Vršac, njihovi seniorski sastavi su prosečno stari nepunih 19, 20 godina, što su sjajni i ohrabrujući podaci. Imamo niz perspektivnih igrača, koji će uskoro da postanu nosioci igre u svojim timovima i konkurentni u reprezentaciji. Dakle, posedujemo igrače, trenere uslove i potencijal“.

Grujin iznosi i još jedan detalj za ponos.

„Jednu trećinu lige čine reprezentativci po raznim osnovama i u različitim reprezentativnim uzrasnim kategorijama. I to govori u prilog kvaliteta našeg klupskog takmičenja“.

Direktor KLS je naglasio koliko je za razvoj srpske košarke bitno da KLS i Košarkaški savez Srbije imaju kvalitetnu komunikaciju.

„Posebno mi je drago što smo ponovo uspostavili konkretnu saradnju sa KSS, uz međusobno uvažavanje. Saradnja sa KSS je najbolja do sada. Pre svega, zahvaljujući generalnom sekretaru KSS Zlatku Boliću. Maksimalno se svi trudimo da radimo u interesu srpske košarke. Funkcinišemo kao odvojeni sistemi, a dobro sarađujemo i dopunjavamo se, što se pokazalo kao najbolji način, a taj model se primenjuje i u zemljama u okruženju i u mnogim drugim državama. Imamo svakodnevno direktan kontakt sa klubovima, veoma je bitno da čujemo njihove nove ideje, predloge, da znamo koje potrebe imaju“.

A na česte kritike o prevelikom broju stranaca u domaćim klubovima Grujin ovako odgovara:

„Po pravilniku svaki klub može da ima četiri stranca, ali kad pogledate prosek, s obzirom da mnogi klubovi nemaju inostrane igrače, onda se može izneti činjenica da svaki tim KLS prosečno ima po dva prvotimca sa stranim pasošem. To je, svakako, prihvatljiv broj. Odluku o broju stranaca u klubovima donose saglasno KSS i KLS. Kada govorimo o stranim košarkašima u našoj košarci možemo da ih podelimo na dve vrste. U jednu svrstavamo, dakle, one sa stranim državljanstvom, a u drugu one koji su samo košarkaški stranci, što znači da su u mlađim reprezentativnim selekcijama igrali za neku drugu državu. Ovi drugi su, uglavnom, Srbi koji žive van Srbije i većinom su deca iz mešanih brakova“.

Prema Grujinovom mišljenju, inostrani igrači u ekipama su neminovnost.

„Baš sam nedavno na tu temu razgovarao i sa selektorom naše reprezentacije Svetislavom Pešićem. Jasno je da Srbija ima veliki broj talenata, ali moramo da se prilagodimo i savremenim tokovima. Svakako je neophodno da se napravi analiza na osnovu koje bi se stranci u našim ekipama iskoristili na najbolji način. Ne da mi njih razvijamo, nego da oni utiču na podizanje nivoa našeg prvenstva i na napredak ovdašnjih mladih košarkaša“.

Uroš Luković
KK Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Grujin je prokomentarisao i nedavno održani završni turnir Kupa Radivoj Korać u Nišu.

„Niš se i ovom prilikom istakao kao sjajan organizator završnice domaćeg Kupa, a moj utisak da je iza nas možda i najbolji turnir u svakom pogledu. U smislu organizacije, kvaliteta košarke i celokupne atmosfere bez ijednog incidenta. Posebno me raduje podatak da je od osam učesnika sedam bilo iz KLS, osim Borca iz Zemuna, člana Druge lige. Na finalnom turniru Kupa Radivoja Koraća se video evidentan napredak klupske košarke, što je posledica napornog rada u klubovima. U finalu su se sastali večiti rivali, kako je većina navijača i priželjkivala i sve je zaista, bilo na nivou istinskog spektakla. Crvena zvezda je u tom trenutku bila raspoloženija i osvojila je trofej, ali svi akteri završnog takmičenja zaslužuju sve čestitke“.

Aleksandar Grujin se osvrnuo i na još jednan zanimljiv detalj.

„Odlična je inicijativa ministra Vanje Udovičića da se u svakoj dvorani u kojoj se igraju mečevi KLS implementiraju kamere koje omogućavaju direktan video prenos. To se ne odnosi samo na košarkaške utamice, već i na sve sportske događaje koji se u odvijaju u tim sportskim halama. To je revolucionarna inicijativa, praćenje svih sportova na „Ju tjub“ kanalima“.

I to nije sve što se tiče inovativnosti, kako Grujin ističe, na prvenstvenim susretima KLS uskoro će zaživeti i „košarkaški var“.

„Radimo na uvođenju IRS sistema, da svi klubovi imaju kompletnu opremu, kako bismo od iduće sezone uveli „riplej“ po standardu Evrolige, kontrolu spornih momenata tokom utakmice. To će podići stepen regularnosti“.

Dakle, 21. vek je uveliko zagazio u okvire srpske klupske košarke. Onako kako i dolikuje renomiranom, trofejnom sportu i najvećem rasadniku asova. Nadajmo se uskoro novim prijatnim iznenađenjima.

Nikolić dao izjavu u afektu

Ovih dana se digla prašina zbog žestoke izjave Miroslava Nikolića, trenera Vojvodine, koji je posle poraza od Kolubare javno izneo nezadovoljstvo suđenjem. Njegovom timu je taj susret mnogo značio u borbi za plasman u plej-of i ABA 2 ligu, a na kraju je poražen sa pola koša. Poznati stručnjak će morati da plati čak 230.000 dinara zbog dve tehničke greške dobijene na tom susretu, a po završetku utakmice izneo je oštre kritike i sumnje u regularnost takmičenja.

„Uzeli su nam četiri utakmice ove godine. Ne zna se ni ko sudi, ovo su katastrofalne sudije, ovo je strašno. To ne valja za košarku, od strane sudije Veskovića, deljenje tehničkih, protivniku 28 penala dodeljenih kad nisu mogli da daju koš, a mi smo na kraju nesrećno izgubili za pola koša, promašili smo jedan zicer. Od početka do kraja su drali i krali za domaću ekipu“, rekao je Nikolić imeđu ostalog.

Srdjan Stevanovic/Starsport

Aleksandar Grujin je ovako prokomentarisao izjavu Miroslava Nikolića, sa kojim je sjajno sarađivao u kragujevačkom Radničkom:

„Izuzetno cenim Miroslava Nikolića i kao čoveka i stručnjaka, uradili smo dve ekspertize i ustanovili da je suđenje na toj utakmici bilo izuzetno dobro. Ono što je Nikolić rekao zaista nije u skladu sa utvrđenim činjeničnim stanjem. Uz svo poštovanje Nikolića, njegovog rada i neospornih odličnih rezultata, možda je ovom prilikom to izgovorio u afektu. Verujem da bi trebalo i on i rukovodstvo kluba da se bave nekim drugim analizama i uzrocima, ne slažem se da je suđenje razlog njihovog najnovijeg poraza. Zaista u KLS imamo odlične sudije i na svim utakmicama ove sezone suđenje je bilo odlično“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare