Vreme pregazilo Zebre: Duizburgu nije pomogao ni Bajić

Bundesliga 19. maj 20249:00 1 komentar

Svojevremeno jedan od najboljih Bundesligaša i polufinalista Kupa UEFA iz 1979. pao je na najniže grane u nemačkom fudbalu.

Bundesliga

Duizburg, peti najveći grad u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija posle Kelna, Dizeldorfa, Dortmunda i Esena broji oko pola miliona stanovnika. Ovaj grad danas se može pohvaliti najvećom kopnenom lukom na svetu, sa 21 dokom i 40 kilometara pristaništa. Ali kad je sport u pitanju, konkretno fudbal, onda ne da ne može da se pohvali, već je doživeo nezapamćen fijasko.

MSV Duizburg, vicešampion u prvoj inaguracionoj sezoni Bundeslige 1963/64, jedan od najboljih nemačkih klubova s kraja sedamdesetih i polufinalista Kupa UEFA 1979, pao je na najniže grane.

Prvi put u istoriji ovaj klub igraće u četvrtom rangu nemačkog fudbala, Regionalnoj ligi Zapad, počevši od sezone 2024/25. To je epilog katastrofalne takmičarske godine u kojoj je Duizburg zauzeo 18. mesto od 20 klubova i kao jedan od četiri najgora tima ispao iz Treće lige.

Duzburg  Guliver - Branimir Bajić Fussball, 3.Liga Saison 2023/24 35.Spieltag MSV Duisburg - SV Sandhausen 27.04.2024, schauinsland-reisen-arena Branimir
Guliver – Branimir Bajić

Težak udarac za navijače i sve ljude u ovom klubu. U stručnom štabu MSV Duizburga je i nekadašnji fudbaler Partizana i reprezentativac Bosne i Hercegovine Branimir Bajić. Osam godina je igrao u plavo-belom dresu Duizburga i u ovom klubu završio igračku karijeru 2018. godine.

Očigledno je popularne Zebre pregazilo vreme, tek očajna finansijska situacija dovela je ovaj nekad popularni klub u nikad težu i neizvesniju situaciju.

Duizburg 17.12.2023, xblx, Fussball 3.Liga, MSV Duisburg - Dynamo Dresden emspor, v.l. Stefan Kutschke (Dynamo Dresden), Goal sco
Guliver

Navijači se iz sezone u sezonu nadaju boljim vremenima, ali kako trenutno stvari stoje biće potrebno dugo godina da se MSV Duizburg bar približi uspesima i rezultatima koje je nekada postizao.

Mnogi istaknuti nemački fudbaleri branili su boje ovog kluba. Najpoznatiji je svakako Bernard Dic, 53. puta reprezentativac Zapadne Nemačke i kapiten nacionalnog tima, koji je sa kapitenskom trakom predvodio Nemce do titule prvaka Evrope 1980. u Rimu.

Za Duizburg su svojevremeno igrali i Helmut Ran, Evald Linen, Ditmar Jakobs, Kurt Jara, Roland Volfart, Tomas Štrunc, Mihael Tarnat, Mihael Prec, Brazilac Ailton

I brojni fudbaleri sa ovih prostora nosili su plavo-beli dres kluba iz Duizburga. Najpoznatiji je svakako Slobodan Komljenović, dugogodišnji reprezentativac Jugoslavije, učesnik Svetskog prvenstva 1998. (postigao dva gola, protiv SAD i Holandije) i Evropskog šampiona 2000. (strelac jednog gola potiv Španije).

„Proveo sam dve nezaboravne godine u Duizburgu“, prokomentarisao je Slobodan Komljenović za Sport Klub.

Slobodan Komljenović (Duizburg) i Hajko Herlih (Dortmund) Duisburger Slobodan Komljenovic (li) und Heiko Herrlich; Slobodan Komljenovic (MSV), Heiko Herrlich (BVB),
Guliver – Slobodan Komljenović (Duizburg) i Hajko Herlih (Dortmund)

Komljenović je dve sezone nosio dres Duizburga (1997-1999), a najveći trag u klubu ostavio je bez dileme Đorđe Pavlić, standardni član nezaboravne šampionske generacije novosadske Vojvodine (1966) i povremeni reprezentativac Jugoslavije.

On je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih čak šest sezone igrao u Bundesligi na Vedaustadionu, kultnom igralištu MSV Duizburga.

Đorđe Pavlić (Duizburg) Djordje Pavlic (Duisburg)
Guliver – Đorđe Pavlić (Duizburg)

Igrali su kasnije i brojni drugi fudbaleri iz regiona, između ostalih bivši as Partizana Idriz Hodžić, kasnije i Ivica Grlić, Murat Jašarević, Miroslav Bičanić, Tomislav Erceg, Marijan Kovačević, Adem Kapič, Marino Biliškov, Bojan Vručina, Klemen Lavrič

Franc Bekenbauer i Bernard Dic BeDietz re Duisburg gegen Franz Beckenbauer Bayern
Guliver image (Franc Bekenbauer i Bernard Dic)
Duizburg Bajern Dic Brane Branko Oblak (re., Bayern) und Bernard Dietz (Duisburg)
imago/Werner Otto via Guliver image – Bernard Dic (Duizburg) i Brane Oblak (Bajern)
Duizburg MSV Duisburg - SV Sandhausen - 3. Liga
Guliver

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare