Divan gest SD Crvena zvezda: Dubok naklon legendarnim damama

ŽKK Crvena zvezda legende
SD Crvena zvezda

One su po mnogo čemu bile i ostale prve. Pre tačno 45 godina osvojile su Kup evropskih šampiona. Prve su prigrlile najvredniji klupski trofej u istoriji jugoslovenske košarke i ženske i muške i u istoriji Sportskog društva Crvena zvezda. Legendarne košarkašice Crvene zvezde, jedna od najboljih ženskih ekipa svih vremena na ovim prostorima.

Članice čuvene generacije, sadašnji prvi ženski tim Crvene zvezde, članovi Upravnog odbora SD Crvena zvezda i prijatelji kluba, okupili su se u restoranu u centralnoj loži stadiona „Rajko Mitić“, u organizaciji SD Crvena zvezda na divnoj svečanosti povodom veličanstvenog jubileja. U sjajno pripremljenom programu evocirale su se uspomene na izuzetan uspeh koji su ostvarile: Zorica Đurković, Sofija Pekić, Vukica Mitić, Jasmina Milosavljević, Natalija Bacanović, Biljana Marković, Gordana Vukmirović, Anđelka Vukmirović, Spomenka Mrđenović, Jasmina Kalić, Vesna Kovačević, Dragana Pandurov, Dragana Marković. Trofejni sastav su vodili: prvi trener Strahinja Alagić i pomoćnici treneri Petronije Zimonjić i Zoran Kovačić.

Zlatnim slovima u istoriji Crvene zvezde ostao je zabeležen 29. mart 1979. godine, kada su Zvezdine „balerine“ u Španiji u La Korunji ubedljivo pobedile mađarskog prvaka ekipu BSE iz Budimpešte sa 97:62.

NAJPOPULARNIJE NA PORTALU

SK: FSS prosledio tri miliona € Partizanu, licenca ipak visi

Novak Hrvatu: Neću ti dati ono što tražiš

Sjajni Toni u studiju SK: Nasmejao sve šalom o Željku

Pošto su se prisutni podsetili u specijalnom video materijalu izuzetnog uspeha Zvezdašica, zvanice je pozdravio Zvezdan Terzić, predsednik Upravnog odbora SD Crvena zvezda.

– Hvala što ste došle u svoj dom, na naš poziv, da obeležimo veliki jubilej. Na današnji dan, pre 45 godina, postale ste šampionke Evrope. I to je bilo po prvi put u istoriji jugoslovenske košarke da se neki klub sa ovih prostora popne na vrh Evrope. Sećam se tog dana, bio sam dečak od 13 godina, s obzirom da sam odrastao tri kuće od Sonje Pekić i koliko ste nam radosti donele tog dana. Nadam se da će obeležavanje ovakvih jubileja stalno podsećati buduće nove generacije, a vidim da su i sve sadašnje košarkašice tu i imaju na koga da se ugledaju vi ste im uzor u osvajanju novih trofeja. Čitali smo ovih dana mnogo vaših izjava, rekle ste da nije samo 29. mart bio tako važan, nego svi dani u sezoni koji su prethodili tom putu na vrh Evrope. Još jednom želim da vam se zahvalim u ime SD Crvena zvezda i u svoje lično ime i kažem veliko hvala što ste prvi put našoj crveno-beloj porodici doneli trofej šampiona Evrope – istakao je Zvezdan Terzić.

Anđa, Zvezdan Terzuć
SD Crvena zvezda

SD Crvena zvezda pripremilo je specijalne plakete koje su Zvezdan Terzić, predsednik UO SD i Stojan Vujko, predsednik Skupštine SD Crvena zvezda uručili prisutnim Zvezdinim gracijama, šampionkama Evrope, Zorici Đurković, Jasmini Jasni Milosavljević, Anđelki Vukmirović Radulović, Jasmini Kalić, Vesni Kovačević, Spomenki Mrđenović, Sofiji Pekić i Zoranu Kovačiću, asistentu trenera.

– Želela bih u ime mojih divnih drugarica, najtrofejnije generacije iz bogate istorije našeg košarkaškog kluba i u ime celog ženskog kluba da se zahvalim što ste došli u ovolikom broju, hvala SD Crvena zvezda, našoj velikoj crveno-beloj porodici, što nam je upriličila ovakav spektakularan događaj. Mi nismo bile ni svesne šta smo uradile davne 1979. godine, ali posle svega što smo danas doživele tek sada nam je zapravo jasno da smo bile prve u mnogo čemu. Prve smo donele titulu šampiona Evrope u crveno-belu porodicu, prvi smo košarkaški klub koji je to uradio i ne samo u Srbiji, već u čitavoj Jugoslaviji – istakla je Anđelka Vukmirović Radulović.

Sjajni krilni centar crveno-belih, a danas predsednica KKŽ Crvena zvezda je dodala:

SK

„Tih šest godina zaista smo živeli kao jedna porodica. Uglavnom se tim nije menjao, dolazila je po jedna igračica iz naše juniorske selekcije. Išle smo iz pobede u pobedu i ekipa je imala takav pobednički mentalitet da uopšte nije bilo pitanje da li ćemo pobediti, nego kolika će biti koš razlika. Nikada do tada jedno finale Kupa šampiona nije završeno sa tolikom razlikom u korist jednog tima. Nadam se da ćemo se još okupaljti i da ćemo slaviti i dalje. Prvi put za 45 godina, od kada smo osvojile KEŠ da smo dobile nešto ovakvo i zahvaljujemo se SD Crvena zvezda zato što sada imamo plakete, kao dokaz da možemo da pokazujemo našoj deci i unucima da smo bile prvakinje Evrope, a ne da ih upućujemo na novinske izveštaje, na internet i ostalo. Hvala, ovo nam puno znači“.

SD Crvena zvezda je 4. marta ove godine proslavilo 79. rođednan, a na svečanosti u Medija centru na stadionu „Rajko Mitić“ 59. put proglašeni su najbolji klubovi i sportisti crveno-bele porodice. U tradicionalnom izboru najboljih Upravni odbor SD Crvena zvezda je doneo odluku da legendarnoj košarkašici Sofiji Pekić dodeli Nagradu za životno delo. Sofija je tada bila sprečena da prisustvuje svečanosti, ali je zato ovom prilikom dobila i to priznanje, koje joj je uručio Vladimir Petrović Pižon, četvrta Zvezdina zvezda i dobitnik Nagrade za životno delo 2018. godine.

SK

– Ovo je zaista prijatno okupljanje generacije koja je donela prvi pehar šampiona Evrope u našu sportsku kuću. Na žalost, nismo kompletne. Meni manjka i čika Braca Alagić i kapiten Vukica Mitić, ali takav je život. Želim Zvezdi da se zahvalim i na ovoj plaketi i na Nagradi za životno delo za moje angažvanje duže od 40 godina u košarci. Mislim da je to sasvim dovoljno. Hvala još jednom – rekla je Sofija Pekić.

Druženje je nastavljeno uz specijalno pripremljenu tortu u obliku pehara KEŠ i koktel u čast legendarnih šampionki Evrope.

SK
SD Crvena zvezda
ŽKK Crvena zvezda
SK Crvena zvezda

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare