Frajtag nezaustavljiv pred Četiri skakaonice

Ski skokovi 17. dec 201718:14 > 18:18
Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Nemački skakač Rihard Frajtag upisao je treću pobedu ove sezone pošto je slavio na poslednjem takmičenju pred turneju Četiri skakaonice u švajcarskom Engelbergu.

Frajtag je do osmog trijumfa u karijeri došao ukupnim skorom od 286,4 bodova, zahvaljujući skokovima od 137,5 i 135 metara.

Drugo mesto, sa skoro 12 bodova zaostatka, zauzeo je Poljak Kamil Stoh, dok je treći bio aktuelni osvajač Kristalnog globusa Kamil Štoh. Austrijanac je bio samo 0,1 bod iza olimpijskog šampiona.

Frajtag je bio ubedljivo najbolji tokom obe serije takmičenja koje je obeležio jak vetar koji je duvao u leđa takmičarima. Posle prve serije, Nemca je pratio Juniširo Kobajaši iz Japana, a treći je bio Stoh. Međutim, Kobajaši je u nastavku skočio samo 128,5 metara i pao je na osmo mesto u poretku, a Poljak je napredovao za jedno mesto.

Najbolju trojicu sledio je Norvežanin Johan Andre Forfang, ispred dvojice nemačkih skakača Markusa Ajsenbihlera i Andreasa Velingera, dok je sedmi bio Pjotr Žila iz Poljske. Mesto među prvom desetoricom obezbedili su i Kobajaši i Norvežanin Andreas Stjernen i Danijel Andre Tande.

Frajtag na čelu generalnog plasmana ima 550 bodova, a prate ga Velinger sa 399 i Tande sa 356.

Svetski kup u ski skokovima nastavlja se u nemačkom Oberstdorfu 30. decembra prvim takmičenjem Novogodišnje turneje.