Šveđani dominantno do zlata, Norvežani još bez rekorda

Matthias Hangst/Getty Images

Švedski bijatlonci trijumfovali su u štafeti 4x7,5 kilometara na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Šveđani u sastavu Pepe Femling, Jesper Nelin, Sebastijan Samjuelson i Federik Lindstrem ostvarili su vreme od jednog sata, 15 minuta, 16 sekundi i pet stotinki i dominantno stigli do najsjajnijeg odličja.

Srebro je pripalo Norvežanima, koji su imali 55,5 sekundi zaostatka, dok su bronzani bili nemački bijatlonci, sa za dva minuta lošijim vremenom od pobednika.

Boje Norveške branili su Lars Hegle Birkeland, Tarjei Be, Johanes Tingnes Be i Emil Hegle Svendsen. Bronzom su se okitili Erik Leser, Benedikt Dol, Arn Pajfer i Simon Šemp.

Od starta štafete je viđena velika borba, pa tako i promena na čelu. Velikih razlika nije bilo, a Šveđani su kontrolu preuzeli kada je na red stigao Lindsterm, koji je i ostvario ključnu prednost u odnosu na rivale. 


Na putu do zlata švedski bijatlonci su imali sedam promašaja, ali nisu zaradili nijedan kazneni krug, za razliku od ostalih rivala koji su imali barem jedan.

Time što su osvojili zlato, Šveđani su onemogućili Norvežane da postave rekord po broju osvojenih najsjajnijih odličja na jednim Zimskim olimpijskim igrama. Norveški sportisti su se do sada okitili sa 13 zlata, ali će šansu za rekord imati tokom vikenda, pošto Igre traju do nedelje.

Iza osvajača medalja našli su se Austrijanci, sa skoro tri minuta zaostatka, a sledile su ih štafete Francuske, Sjedinjenih Država i Belorusije. Slovenci su predvođeni Jakovom Fakom zauzeli deseto mesto, sa za pet minuta lošijim vremenom od pobednika.

Muškom štafetom je, inače, stavljena tačka na takmičenje u bijatlonu na Igrama u Pjongčangu, a najviše zlata osvojili su Nemci i Francuzi – po tri. Samo Šveđani su se okitili sa više od jedne zlatne medalje, pošto su došli do dve.