Devojke Srbije do 11 od 12 mogućih medalja na EP u Beogradu

SK Fight 23. apr 202423:45 0 komentara
Foto BSS

Pobedama u četvrtfinalu na 14. Prvenstvu Evrope za žene koje je u toku u Beogradu, Srbiji su osigurale odličja Kristina Nađ Varga, Nina Radovanović, Dragana Jovanović, Sara Ćirković, Anđela Branković, Natalija Šadrina, Kristina Kaluhova, Milena Matović i Nikolina Gajić, i boriće se u četvrtak 25. aprila u polufinalu, gde su se bez borbe zbog malog broja takmičarki već plasirale Elma Hajrović i Sara Miljković.

Ovaj fantastični rezultat srpskih bokserki sigurno se neće ponoviti do kraja tekućeg veka, a verovatno i za 100 godina. Ženska reprezentacija Srbije u riznici ima 11 od 12 mogućih odličja, a jedina je ostala bez medalje debitantkinja u reprezentaciji, Anastasija Lukajić (do 70 kg), koja je poražena na poene jednoglasnom odlukom sudija 5:0 (4 x 30:27, i 29:28) od Beloruskinje Arine Danilčik.

Sve ostale takmičarke Srbije koje su ulazile u ring, stigle su i do pobede. Seriju je otvorula Kristina Nađ Varga (do 48 kg), koja je na „bout rivju“, sudijskim preglasavanjem pobedila 5:2 (3 x 30:27, 2 x 28:29) Mađaricu Lilu Šelecki. Kristina je do medalje stigla pre svega srčanošću, a u polufinalu je čeka Bugarka Sevda Julijanova Asenova, koja je pobedila Anahanim Ismailovu iz Azerbejdžana 5:0.

Seriju pobeda su nastavile dve najraspoloženije srpske takmičarke za borbu u četvrtfinalu. Nina Radovanović (do 50 kg) i naša olimpijka Sara Ćirković (do 54 kg). Nina je pobedila Azerbejdžanku Marjonu Savrijevu, drugu nositeljku u kosturu žreba, na poene sa 4:1 (2 x 30:26, 30:27, 29:28, 28:29) i u polufinalu će odmeriti snage sa Bugarkom Zlatislavom Čukanovom, koja je savladala Poljakinju Nataliju Kučevsku 5:0.

„Ostvarila sam cilj zbog kojeg sam počela da se bavim boksom. Medalja je osvojena, idemo dalje! Verujem da se neću zaustaviti na ovom rezultatu“, s puno emicija je pričala Nina Radovanović, jedina srpska bokserka koja je učestvovala na Olimpijskim igrama (Tokio 2021).

Za razliku od Nine, koja je vodila rat u ringu s Azerkom, Sara Ćirković je rutinski, racionalnom taktikom, stigla do polufinala pobedivši Moldavku Juliju Koroli sa 5:0 2 x 30:27, 2 x 30:26, 30:25. U polufinalu Sara će da boksuje protiv Mađarice Hane Lakator, koja je savladala Poljakinju Viktoriju Rogalinsku 5:0.

„Zadovoljana sam prikazanom borbom, iako je bilo malo pritiska na početku meča zbog velikih očekivanja na Prvenstvu Evrope u Beogradu. Pozivam publiku da dođe u što većem broju i podrži nas u završnici Šampionata“, rekla je Sara Ćirković, aktuelna prvakinja Evrope u uzrastu mlađih seniorki (do 22), i nekadašnja omladinska šamionka sveta i Starog kontinenta.

Nema sumnje da su Nina i Sara glavne uzdanice Srbije na EP, ali, i ostale devojke su potvrdile umeće u ringu. To se pre svega odnosi na dve Ruskinje u srpskim dresovima, Nataliju Šadrinu (do 60 kg) i Kristinu Kaluhovu (do 63,5 kg). Natalija je savladala na poene Miroslavu Jedinakovu iz Slovačke 5:0 (4 x 30:27, 30:26), i u polufinalu će odmeriti snage sa Irkinjom Keli En Herington, koja je na „bout rivju“ sa 5:2 savladala Turkinju Gizem Ozer.

Kristina je je pobedila Anu Juliju Dženi iz Švajcarske na poene 4:1 (2 x 30:27, 2 x 29:28, 28:29), i za plasman u finale boriće se protiv opasne i visoke Slovakinje Tamare Kubalove, koja je prekidom meča u trećoj rundi zbog superiornosti pobedila Sonu Haratjunjan iz Jermenije.

Preostale četiri pobede donele su domaće takmičarke. Anđela Branković (do 57 kg) se dobrano namučila protiv Turkinje Esre Idriz Kahramen i na kraju pobedila na „bout rivju“ sa 5:2 (3 x 29:29, 2 x 28:29). U polufinalu će Anđela da se bori protiv Ruskinje Darije Abramove, koja je sa 5:0 savladala Hrvaticu Nikolinu Čačić.

Rat u ringu vodila je Dragana Jovanović (do 52 kg). Savladala je u izjednačenoj i uzbudljivoj borbi Beloruskinju Juliju Apanašovič, prvu nositeljku u kosturu žreba, na poene 4:1 (3 x 29:29, 30:27, 28:29). U polufinalu je, čini se, čeka još opasnija rivalka, Ruskinja Anastasija Kool, koja je savladala prekidom meča u trećoj rundi zbog superiornosti Mađaricu Hajnalku Moniku Šipoš.

I Milena Matović (do 66 kg), poput Nine Radovanović, doživljava takmičarski klimaks, i posle više od decenije bavljenja boksom, stiže do vredne međunarodne medalje. Savladala je jednoglasnom odlukom sudija 5:0 (4 x 30:27, 29:28) Šahlu Alahverdijevu iz Azerbejdžana i u četvrtak 25. aprila će boksovati za plasman u finale protiv Ruskinje Albine Moldažanove, prve nositeljke u kosturu žreba, koja je na „bout rivju“ sa 5:2 savladala Belgijanku Ošin Deriev.

Tačku na „I“, u srpskom timu stavila je Nikolina Gajić (do 75 kg). Ona je posle triler meča i borbe do poslednjeg atoma snage savladala na poene 4:1 (30:27, 3 x 29:28, 28:29) Litvanku Gabrijelu Stonkute. Prevelika želja da stigne do medalje, sputala je Nikolinu, koja se bukvalno tukla u ringu sa borbenom i za pola glave nižom Litvankom, umesto da je racionalno, uz dobar „rad nogu“, direktima sticala prednost. U polufinalu, Nikolina će boksovai protiv Ruskinje Anastasije Šamonove, koja je savladala sa 5:0 Špankinju Duniu Martines Mas.

Mečevi polufinala (24 borbe na dva ringa) u ženskoj konkurenciji biće održani u popodnevnom programu u četvrtak od 15 časova.

Muškarci Srbije u devet četvrtfinala

Za plasman u polufinale i medalju u muškoj konkurenciji boriće se – 48 kg: Rade Joksimović – Jon Plinga (Moldavija), 51 kg: Omer Ametović – Davit Japaridze (Gruzija), 54 kg: Tamir Galanov – Dmitri Dvali (Rusija), 63,5kg: Nazif Sejdi – Gabil Mamedov (Rusija), 67 kg: Vahid Abasov – Rafael Buza (Mađarska), 71 kg: Jovan Nikolić – Stefan Savković (Crna Gora), 75 kg: Almir Memić – Hamza Šriri (Belgija), 80 kg: Rastko Simić – Arjan Iseni (Severna Makedonija), 86 kg: Veljko Ražnatović – Andrei Čiriakov (Moldavija).

Ranije su plasmanom u polufinale obezbedili medalje za srpski muški tim Dušan Veletić (+91 kg) i Sadam Magomedov (do 92 kg).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!