Miloš Pavlović do dva podijuma na endurens trci u Imoli

Automoto 24. apr 202412:11 1 komentar
Foto Fabio Principe

Spski automobilista minulog vikenda započeo je novu sezonu na trkama Lamborgini Super Trofeo takmičenja, koje su održane na stazi „Enco i Dino Ferari“ u Imoli (Italija).

Pavlović i njegov italijanski timski kolega Alesio Rufini osvojili su dva treća mesta u Pro-Am kategoriji.

Na prvoj trci, Pavlović je sjajno startovao sa 7. pozicije, i ubrzo nadoknadio tri pozicije i bio pri vrhu poretka među čak 52 automobila na stazi. Na Imolu se, u toku trke spustilo nevreme, zbog čega je posle samo nekoliko krugova trka nastavljena iza vozila bezbednosti.

U jednom trenutku, Pavlović je bio na čelu karavana, ali kako su se vremenske prilike pogoršavale, došlo je vreme za obavezan odlazak na zamenu vozača. Tandem italijanskog ASR tima pao je u poretku na treće mesto u Pro-Am kategoriji, a prilike za popravni nije bilo, s obzirom da je ubrzo istaknuta crvena zastava i trka je prekinuta.
U drugoj trci, dan kasnije, šanse za najviši plasman bile su manje s obzirom da je na stazu prvo izašao Rufini sa čak 46. startnog mesta, koji inače, u ovom takmičenju učestvuje sa amaterskom licencom.

Posle obavezne smene vozača, Pavlović sjajnom vožnjom obezbedio još jednu treću poziciju u njihovoj kategoriji automobila i vozača.

„Bilo je jako lepo voziti u Imoli, s obzirom da smo vozili pred više od 80.000 gledalaca a trkanje pred toliko gledalaca je uvek zadovoljstvo. Ove sezone Super Trofeo takmičenju mi je fokus i rad sa timskim kolegom, s obzirom da je on amater“, istakao je Pavlović.

Posebno ga raduje činjenica da nisu tokom tkačkog vikenda imali tehničkih problema na automobilu.

„Uspeli smo da budemo tokom čitavog vikenda brzi i konkurentni i da se popenjemo na pobedničko postolje. Veoma sam zadovoljan rezultatom. Trke su bile jako uzbudljive, posebno prva u subotu, s obzirom na promenu vremena i oluju koja je stigla tokom trke. Bilo je zabavno i mogu da kažem da sam vozio s osmehom na licu, pošto volim takve situacije. Šteta što se u današnjim trkama Sigurnosno vozilo pušta na stazu možda i pre vremena, prokomentarisao je Pavlović..

O nedeljnoj trci, Pavlović kaže da je protekla prema očekivanjima, iako se u auto-sprtu to nikad ne meže sa sigurnošću očekivati:

„Druga trka je bila standardnija, ali i dalje interesantna, s obzirom da je preko 50 automobila bilo na stazi i u svakom krugu se nešto dešava…ponovo smo se popeli na podijum, drugi smo u Šampionatu u ovom trenutku, tako da je ovo veoma pozitivan početak sezone za ekipu. Nastavljamo da radimo, pokušaćemo na sledećem trkačkom vikendu da budemo još bolji“, zaključio je srpski automobilista.

Sledeća trkački vikend za Pavlovića i njegovog timskog kolegu u Super Trofeo šampionatu, na programu je od 9. do 11. maja u Belgiji, na legendarnoj stazi Spa-Frankoršamp.

Trofejna karijera srpskog automobiliste

Beograđanin Miloš Pavlović, automobilizmom se bavi od 1991. Počeo je u karting šampionatu SR Jugoslavije. U kartingu je osvojio dve titule u SRJ, a bio je i regionalni prvak Italije i vicešampion Evrope. U Japanu je 1996. postao pobednik Svetskog kupa „Trofej Ajrton Sena“ u karting klasi „Formula A“.

Prošao je sve značajne niže kategorije jednoseda. Titule je osvajao u Italijanskoj Formuli 3, 2002. godine i „Nissan light“ Svetski šampionat 2004. Osvojio je treće mesto u „Reno svetskoj seriji 3.5“ šampionatu 2007. godine a takmičio se u GP2 seriji.

U 2014. takmičio se u Blancpain Lamborghini Super Trofeo šampionatu, u kojem je osvojio titulu evropskog i svetskog prvaka. U 2015. je postao fabrički vozač Lamborghinija i tu dužnost obavlja još uvek. Miloš je šampion italijanskog GT kupa 2022. Jedini je automobilista sa Balkana i među retkima u Istočnoj Evropi, koji je nosilac „superlicence“ koja mu omogućava vožnju bolida Formule 1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare