Veljko Ražnatović za 20. medalju Srbije na EP u boksu

SK Fight 24. apr 202423:40 8 komentara
Foto BSS/Dragana Stjepanović

Pored domaćeg reprezentativca u kruzer kategoriji (do 86 kg), pobede u četvrtfinalu pod svodovima beogradske hale "Aleksandar Nikolić" za plasman u polufinale i obezbeđeno odličje ostvarili su: Rade Joksimović, Omer Ametović, Vahid Abasov, Jovan Nikolić, Almir Memić i Rastko Simić.

Sedmog takmičarskog dana na 45. Evropskom prvenstvu u konkurenciji muškaraca, bokseri Srbije zabeležili su sedam pobeda i dva poraza. Uz ranije obezbeđene medalje Dušana Veletića (+92 kg) i Sadama Magomedova (do 92 kg), muška selekcija Srbije ukupno je osvojila devet odličja na EP U Beogradu, od mogućih 13.

Od kojećeg će metala na kraju da budu odličja, znaće se u narednim danima. Polufinale je u četvrak 25. aprilai i za muškarce i za žene. U ženskoj konkurenci Srbija je od mogućih 12, osigurala 11 odličja, tako da je ukupan bilans srpskih takmičara i takmičarki – 20 medalja, što je jedinstven podvig, uz podatak da je u Beogradu prvi put u istoriji evropskih šampionata u boksu organizovano zajedničko takmičenje u obe polne konkurencije, kad je reč o seniorskom uzrastu.

Poslednju od 20 medalja u nizu, osvojio je Veljko Ražnatović, reprezentativac Srbije, koji je od mnogih dušebrižnika osporavan, a on ih je na najbolji način demantovao osvajanjem medalje. Savladao je na poene jedoglasnom odlukom sudija 5:0 Moldavca Andreja Čiriakova. Ključni momenat je bio u trećoj rundi, kad je Ražnatović moćnim krošeom poslao na pod Moldavca, a sudija u ringu izbrojao nokdaun Ćiriakovu. U polufinau, Veljko će da boksuje protiv Rusa Šarabutina Atajeva, koji je slavio bez borbe protiv Hrvata Nikice Radonića, koji je predao meč zbog povrede.

“Ni malo laka pobeda. Dao sam obećanje i osvojio sam medalju za Srbiju. Svaka čast protivniku na odličnom meču. U četvrtak me očekuje najteži meč u životu protiv Rusa Ataeva. Zalečiću se, koliko god mogu za ovih 24 sata i idemo dalje. Ovo mi je najlepši dan u životu, posle rođenja moje dece. Verujte u sebe i verujte u Boga, živela Srbija“, rekao je Ražnatović u miks zoni, dok ga je ponosna majka Svetlana čekala da završi izjavu, kako bi mu čestitala na uspehu.

Prvu pobedu od domaćih boksera postigao je Rade Joksimović u minimum kategoriji (do 48 kg). Savladao je jednoglasnom odlukom sudija 5:0 Moldavca Jona Pingua. U polufinalu Joksimović će da boksuje protiv Jermena Bereghama Haratjunijana, koji je savladao nosioca kostura žreba Šahila Alahverdovija iz Gruzije.

„Pobedu poklanjam svim ljubiteljima boksa u Srbiji i mojim navijačima iz Sombora“, rekao je posle meča Joksimović, koji je posle blagopočivšeg Dragana Živadinovića „Sente“ (bronza – EP Torino 1987), drugi srpski osvajač medalje u najlakšoj kategoriji.

Pobedničku seriju je nastavio Omer Ametović u muva kategoriji (do 51 kg). Savladao je jednoglasnom odlukom susija 5:0 Gruzina Davita Japaridzea, i posle bronzane medalje sa Evropskog prvenstva za mlađe seniore (uzrast do 22 godine) u Poreču prošle godine, osvojio je prvu seniorsku medalju na velikim međunarodnim takmičenjima. U polufinalu će da boksuje protiv Turčina Sameta Gumusa, koji je savladao na poene Masuda Jusifsada iz Azerbejdžana sa 4:1.

U večernjem programu Rus u srpskom dresu Vahid Abasov, aktuelni prvak Evrope iz Jerevana (2022) u velter kategorji (do 67 kg) zabeležio je rutinsku pobedu jednoglasnom odlukom sudija 5:0 nad Mađarom Rafaelom Buzom, uz njemu svojstven bokserski repertoar sjanih eskivaža i preciznih kontra udaraca. U polufinalu ga čeka duel protiv Gruzina Laše Gurulija, koji je savladao preglasavanjem 4:3 Nabija Isgandarova iz Azerbejdžana.

“Borba je protekla onako kako sam je i zamislio. Sledeći protivnik je iz Gruzije, već sam se borio protiv njega i pobeđivao ga.  Videćemo kako će biti u nastavku. U maksimalnoj formi ulazim u sledeću borbu”, rekao je Abasov.

U isto vreme na suprotnom ringu pobedu je zabeležio Jovan Nikolić (do 71 kg) na poene jednoglasnom odlukom sudija 5:0 nad Crnogorcem Stafanom Savkovićem. Bio je to dinamičan duel, gde je prva runda pripala Savkoviću a naredne dve Nikoliću. Srpski reprezentativac će u polufinalu da boksuje protiv Moldavca Vasilea Čebotarua, evropskog prvaka u konkurenciji mlađih seniora, koji je za proboj u završnicu EP savladao na poene 4:1 Izraelca Miroslava Kapulera.

Posebno je obradovala domaće ljubitelje boksa pobeda mlađanog, 20-godišnjeg Rastka Simića (do 80 kg) protiv reperezentativca Severne Makedonije Arijana Isenija, na poene 5:0. Ključni momenat se dogodio u petoj sekundi meča, kada je Simić gromovitim desnim kontra direktom pogodio u vrh brade Isenija i poslao ga na pod. U nastavku meča, Simić je sve tri runde kontrolisao borbu i kod svih petoro bodovnih sudija dobio prednost od 30:27. U polufinalu, Simić će da boksuje protiv Rusa Sadoma Saveljija, koji je savladao sa 5:0 Mađara Marka Nandora Simona.

“Osećaj je fantastičan, zahvalio bi svima koji su me bodrili. Ovo je nešto neverovatno za mene. Uz Božiju pomoć sam stigao do polufinala. Nisam očekivao da ću napraiti ovoliki uspeh, jer je moje učešće na Evropskom prvenstvu bilo upitno zbog raznih povreda, ali, eto, uspeo sam da se spremim za takmičenje za malo više od dva meseca, i dosegnem željenu formu”, istakao je Simić.

U istom stilu je nastavio Almir Memić (do 75 kg). Sve tri runde paklenim tempom je mleo Hamzu Šririja, belgijskog boksera arapskog porekla i na kraju slavio na poene 4:1. U polufinalu, Memića očekuje duel protiv Rusa Džambulata Bižamova, koji je preglasavanjem sa 5:2 savladao Moldavca Davrona Borozova.

“Utisci su veoma dobri, dao sam maksimum. Bilo je teško. Protivnik je imao jako dobru taktiku, nametnuo sam mu moj stil boksovanja od početka i uspeo da pobedim. Nakon osam godina rada osvojio sam prvu seniorsku medalju. Hvala svima koji su mi pomogli u tome. Može se videti i veliki učinak u ženskoj konkurenciji i veoma sam srećan zbog toga. Ovo se u istoriji boksa nije desilo da napravimo ovakav rezultat kao jedna reprezentacija. U četvrtak boksujem za finale i idemo ka tome da osvojim zlato”, rekao je Memić.

Poraze su u četvrtfinalu doživeli su naš Rus, Tamir Galanov (do 54 kg), na poene 5:0 od reprezentativca Rusije Dmitrija Dvalija. Takođe, i za Nazifa Sejdija (do 63,5 kg) je koban bio ruski bokser Gabil Mamedov, koji je slavio na poene 5:0.

Polufinalne borbe muškaraca počinju u večernjem programu od 18 časova. Ukupno 26 borbi, po 13 na svakom od dva ringa. Prethodiće im polufinalne borbe u ženskoj konkurenciji od 15 časova, 24 meča, po 12 na svakom od dva ringa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare