Alkaras: Želim da budem kao velika trojka

Tenis 12. jun 20247:01 1 komentar
(Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Sjajan trijumf na Rolan Garosu, činjenica da već ima tri gren slem titule, i to na različitim podlogama, iako je tek 21-godišnjak, rasplamsao je ambicije Karlosa Alkarasa. Njegov tenis nije uvek bio najspektakularniji, ali njegova borbenost i u najtežim momentima daje mu pravo na maksimalne želje. Karlitos je i u polufinalu i u finalu gubio sa 2:1 u setovima, ali je stizao do cilja.

– Želim da nastavim da napredujem i stignem tamo gde su stigli Đoković, Nadal i Federer. Oni najveći, genijalci, oni koji su nastavili da napreduju i sa 37 ili 38 godina. Biti na vrhu 16 ili 17 godina, boriti se za najveće titule sezonu sa sezonom, boriti se sa pritiskom, povredama… zaista je neverovatno i veoma mali broj je to mogao – ne krije Alkaras da je spreman za ovakav izazov.

Ne krije ni da misli da može da bude na njihovom nivou.

– Verujem da će mi moja psihološka snaga i glava dozvoliti da u budućnosti nastavimo ovakvu konverzaciju.

Sada ga svi porede sa pomenutim velikanima, nabrajaju da je u nekim segmentima čak i bolji od njih kada su oni imali 21 godinu, ali on se ne zavarava.

– Gledao sam neke njihove video snimke, ali ne mogu da poredim kako su oni igrali kada su imali moje godine. Na kraju krajeva, nije bitno šta sam uradio mlad ako sada stanem.

Ono što je jedan od najvećih kvaliteta mladog asa je brzina kojom napreduje. Pre godinu dana je protiv Đokovića poklekao u polufinalu lako izgubivši poslednja dva seta zbog grčeva prouzrokovanih velikim psihološkim pritiskom. Sada ga takav pritisak, ni posle deficita u mečevima sa Janikom Sinerom i Sašom Zverevim, nije slomio i on je pravio preokrete.

– Prošle godine nisam položio ispit, ali sam naučio lekciju i dobro uradio domaći zadatak – objašnjava.- Nastavljam da napredujem iz godine u godinu i mislim da sam sada još bolji.

Karlitosa sada čeka odbrana dva trofeja u Londonu – na Kvinsu i Vimbldonu – pa povratak na Garos, ali u olimpijskim bojama.

– Igre su svake četvrte godine i to je specijalan trenutak, jer ne igraš samo za sebe nego i za domovinu – odgovara Alkaras na pitanje koja će mu titula ovog leta biti važnija. – Ako bih morao da biram, izabrao bih da osvojim zlatnu medalju.

Kaže da je sve do polufinala strepeo zbog povrede podlaktice.

– Nisam bio siguran kako će moja ruka reagovati na mečeve do tri dobijena seta. Kada je došlo polufinale protiv Sinera, rekao sam sebi da zaboravim na oprez. Ako me ruka bude bolela, onda je tako moralo biti. Nije bilo vreme za strah – ističe Alkaras koji se posle pariskog trijumfa popeo na drugu poziciju svetske liste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare