7, 24, 400, 40…

ATP 20. nov 202310:30 > 10:32 36 komentara
Guliver

Sedam titula na završnom Mastersu, 400 nedelja na prvom mestu svetske liste, 40 trijumfa na mastersima 1.000 i – najvažnije – 24 pehara na gren slem turnirima. Sve najbitnije rekorde u istoriji tenisa drži Novak Đoković.

Većinu nabrojanog je držao i pre fenomenalnog trijumfa u Torinu, a sada je dodao i taj kada je u pitanju dominacija na takmičenju osmorke veličanstvenih. Do juče je taj podvig delio sa Rodžerom Federerom. Popravio je i sopstveni rekord u broju završetaka sezone na broju 1 – sada ih ima osam.

Povezano

Šampionski ček koji je osvojio u Pala Altituru je najveći u istoriji tenisa – čak 4.411.500 dolara.

Malo je rekorda koji su večiti i odole zubu vremena, ali jedno je sigurno – Đoković će ostati kao jedini koji je sve njih držao istovremeno. Nemoguće je zamisliti trenutak u budućnosti da jedan teniser ima sve ove do skoro nezamislive podvige u istom trenutku.

Kao dokaz može da posluži sama istorija ove igre – niko ranije nije bio ni blizu svim ovim rezultatima, a ne treba zaboraviti da se Đoković i dalje ne zaustavlja i svoje najveće rivale ostavlja daleko iza sebe. Rodžer Federer je odavno penzioner, Rafael Nadal je zbog povrede bliži tom statusu nego nekadašnjoj formi, mladi lavovi još uvek imaju mlečne zube.

Koliko je Nole ispred svih u ovom trenutku najbolji dokaz je činjenica da je u Torinu savladao svu trojicu kandidata za veliku trojku budućnosti – Holgera Runea, Karlosa Alkarasa i Janika Sinera.

Jeste od Italijana izgubio prvi meč, ali u onom drugom ga je potpuno deklasirao. Još jedan frapantan podatak – Đoković je u poslednja dva, najvažnija, meča Mastersa pregazio protivnike. Ni Alkaras ni Siner nisu uspeli da mu uzmu brejk.

Realno, Novaku sada veća pretnja preti od sebe samog nego protivnika.

– Kada sam posle pobede protiv Runea osigurao prvo mesto na kraju godine, nisam sve vreme bio psihološki prisutan na turniru – objasnio je poraz od Sinera.- Hvala Janiku što mi je omogućio da se plasiram u polufinale jer sam tada podigao igru.

Takav gubitak motivacije zbog superiornosti i velikih postignuća može da zasmeta Đokoviću, ali je dobra stvar da je on toga svestan.

A juriša na nove rekorde i podvige biće i dogodine. Samo devet pehara ga deli od 109 osvojenih turnira Džimija Konorsa. Taj rekord postoji već 34 godine, legendarni Džimbo ga je postavio 1989. kada je osvojio titulu u Tel Avivu.

Isto važi za rekord u broju trofeja na Ju-Es openu– takođe ga je postavio Konors, još 1983, a potom su ga stigli Pit Sampras i Rodžer Federer. Ovaj rekord važi za Open eru, jer je bilo igrača koji su osvajali ovaj pehar sedam puta, ali na samom početku teniske istorije.

Novak bi dogodine mogao i da se izjednači sa Federerom sa osam pehara na Vimbldonu, ali i da konačno osvoji tu zlatnu medalju na OI koju toliko dugo juri.

Dakle, motiva je na pretek i ako ne bude povreda nema ni dilema da nas čeka još jedna veoma uspešna Đokovićeva sezona.

Bonus video