Vudbridž: Novakov problem je mentalni

ATP 25. jul 20179:30 > 9:46
Elsa/Getty Images

Nekadašnji veliki dubl šampion Tod Vudbridž u autorskom tekstu za "Tenismash" komentarisao je stanje Novaka Đokovića i osvrnuo se na najavu propuštanja US Opena.

Način na koji je završio Vimbldon je šokantan. Nije bilo naznaka neke povrede. U stvari, delovalo je kao da je na putu povratka. Već je na Rolan Garosu izgledalo bolje. Doneo je odluku da igra još i osvojio je Istborn, što mu je dalo momentum na Vimbldonu, na kom je igrao veoma dobro. Delovalo je kao da je rešen da se potpuno vrati, ali.. Nameće se pitanje da li se predao? – pita se Vudbridž.

Zanimljivo je kako Australijanac bespogovorno prihvata da je u slučaju Endija Marija povreda uzela maha, dok kod Đokovića preispituje da li je uopšte o njoj reč.

Endi je povređen. Njegovo telo je pretrpelo ogroman pritisak i treba mu vreme za oporavak. Rekao bih mu da odmori pet meseci i ponovo krene od Nove godine. Mentalno nema nekih većih probema. Stvar nije ista sa Novakom. Njegov problem je mentalni. Bilo je igrača koji su udarali na mentalni zid. Jedan od njih je Mats Vilander, koji je imao neverovatan niz 1988. od tri Gren slema, ali posle pobede nad Lendlom u pet setova na US Openu nikada nije više igrao vrhunski tenis. Imate i primer Bjerna Borga. Ako je u pitanju povreda, Novaku treba vreme da se odmori. ali ako je mentalni problem, kako će pauza uticati? On nije običan igrač već šampion i ova situacija, u kojoj se obično nalaze igrači između 20. i 100. mesta, za njega je nova. Ako je mentalni problem, teško će se oporaviti. Fizički se može vratiti, to su pokazali Rodžer i Rafa, ali što se psihe tiče, to je ono što pravi razliku u korist šampiona.